De Coloradokever: de gestreepte vijand van de aardappelteelt

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 31/08/2021 07:06
De Coloradokever komt, zoals de naam al zegt, uit Amerika. Een ware plaag voor aardappelen- en bietentelers. De schade die deze insecten aanrichten is enorm. We zien ze steeds vaker in Nederland tijdens drogere zomers. Bestrijden met middelen lijkt geen optie. Gaan we zomer na zomer vechten tegen de Coloradokever of is er eindelijk een oplossing?

Levenscyclus van de kever
In het vroege voorjaar ontpoppen de kevers, zij hebben zich in de winter daarvoor als larvepop in de grond genesteld. De nieuwe kever gaat op zoek naar de nachtschadeplant. Hier eet hij niet van, maar plant zich vooral voort. Een kever kan zo’n tachtig eitjes leggen. De larven die voortkomen uit die eitjes, eten zich echter wel vol aan de aardappelplanten om zo snel mogelijk te groeien. Als teler heb je dus met verschillende stadia van de Coloradokever te maken.

Bestrijdingsmiddelen: gebruik tegen uitkomende eitjes

Het moment om te bestrijden is níet wanneer de volwassen kevers zichtbaar zijn, maar wanneer de gelegde eitjes uitkomen. De rode opvallende larven richten de meeste schade aan. Bestrijdingsmiddelen die doorgaans gebruikt worden tegen kevers lijken amper effect te hebben. Daarnaast tasten die ook andere insecten aan die juist nodig zijn om luizen tegen te gaan. Een nieuw soort insecticide werkt op basis van maagwerking. Dit betekent dat het bestrijdingsmiddel op wordt genomen tijdens het eten van het blad. Al binnen een paar dagen kan hiermee de populatie gehalveerd worden. Is de populatie verminderen voldoende? Tijdens het oogsten kan het zijn dat de kevers mee worden genomen tot in de fabriek. Er bestaat hierdoor een kans dat de kever zelfs tot in de supermarkt meereist.

Natuurlijke vijand

Wanneer je de natuur een handje kunt helpen om het zelf op te lossen, kies je uiteraard voor de meest natuurvriendelijke manier van bestrijding. Uit studies blijkt dat de groene gaasvlieg wel eens een oplossing zou kunnen bieden in combinatie met bacteriën. Hoewel het grote nadeel is dat je de populatie van beide dieren niet kunt beïnvloeden met deze bestrijdingsvorm. En het zal veel meer tijd kosten voor je resultaat ziet. Op de wikipagina van de Coloradokever lees je alles over dit insect. Hoe hij eruitziet, waar hij vaak voortkomt en hoe hier mee om te gaan.

Bestrijdingsmachine

Op de Biovelddagen 2021 is een nieuwe machinegeïntroduceerd. Dit voortuig is speciaal ontworpen om de Coloradokever te verwijderen. De boer die dit voertuig ontwierp, had zelf ook last van deze kever. Hij ontdekte dat wanneer je met een stok tegen het gewas aansloeg, de kever zich voor dood op de grond liet vallen. De machine gebruikt kunststof flappen die roteren en als het ware tegen de planten slaat. Daaronder hangt een bak -waar de Coloradokever en de larven in worden opgevangen. Momenteel wordt onderzocht of deze giftige kevers nog ergens voor kunnen worden ingezet. De vernietiging van de kevers kan door ze te pletten of te verbranden. Na een aantal jaar met droge zomers en een plaag aan Coloradokevers lijkt er dan eindelijk een oplossing te zijn gevonden.

Coloradokever en larven zijn opnieuw massaal aanwezig
ga naar
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/De-Coloradokever-de-gestreepte-vijand-van-de-aardappelteelt.htm



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL