In Brabant ruim 36.000 kilo middelen opgeruimd na bezemactie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 07/06/2021 08:32
1.259 Brabantse agrariërs hebben in 2020 gebruik gemaakt van de actie ‘Bezem door de middelenkast’. In totaal is er bij die actie 36.768 kg aan restanten afgevoerd.

In 2020 hebben 1259 agrarisch ondernemers in Brabant deelgenomen aan de actie ‘Bezem door de middelenkast’. Die actie heeft als doel heeft niet toegelaten of verouderde gewasbeschermingsmiddelen uit de middelenkast op te ruimen. Zo kun je voorkomen dat er onnodige milieuschade optreedt doorda middelen in het oppervlaktewater of bodem terechtkomen, bijvoorbeeld omdat middelen toch per ongeluk ingezet worden, of omdat de verpakkingen lekken .

Bezemactie
De belangrijkste reden waarom niet meer toegelaten, verouderde verpakkingen met bestrijdingsmiddelen in de kast blijven staan, is dat de afvoer niet goed geregeld is. Voor afvoer moeten bedrijven een particulier afvalverwerker inschakelen, wat kosten met zich meebrengt. De Stichting Opruiming Restanten van Landbouwbestrijdingsmiddelen (STORL) biedt wel een vergoeding voor die afvoer, maar dat kan alleen via gecoördineerde acties of via de gemeente.

bekijk de video op
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/In-Brabant-ruim-36.000-kilo-middelen-opgeruimd-na-bezemactie.htm


Middelenkast weer opgeruimd na actie in Brabant, Agrio TV januar 2020
De bezemactie is een initiatief van CLM Onderzoek en Advies, en Delphy e loopt al meer dan tien jaar. Er zijn eerder succesvolle actie uitgevoerd zoal in Noord-Brabant, Zeeland, Boskoop en Drenthe in 2008, 2012 en 2016. Op dit moment wordt een actie uitgevoerd in Friesland. Meer informatie daarover is te vinden op de website van de actie ‘Bezem door de middelenkast’. Die site meldt dat er in totaal nu 128.623 kilo gewasbeschermingsmiddelen is afgevoerd.

Succesvol
In een bericht meldt CLM dat de actie in Brabant in 2020 bijzonder succesvol was. Brabanttse waterschappen hebben voor die actie 9962 agrariërs aangeschreven. 1259 agrarisch ondernemers hebben vervolgens gebruik gemaakt van de actie. Adviseurs gewasbescherming van diverse bedrijven en organisaties bezochten die bedrijven. In totaal werd in het voor- en najaar van 2020 bj die ondernemers 36.768 kg aan restanten afgevoerd. De Brabantse bezemactie is hiermee de grootste ooit qua aantallen deelnemers en qua kilo’s, schrijft CLM.

Actie ‘Bezem door de middelenkast’ ga naar
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/In-Brabant-ruim-36.000-kilo-middelen-opgeruimd-na-bezemactie.htm
Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL