Voor de economie van morgen is koper onmisbaar

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 03/06/2021 06:08
De koperprijs staat hoog, inmiddels zijn nieuwe records binnen handbereik.

Afgelopen vrijdag overschreed de koperprijs het historische hoogtepunt uit februari 2011, wat toen op 10.190 dollar per ton stond. Voor deze stijging is voornamelijk China de belangrijkste oorzaak in de laatste maanden, zegt grondstoffenanalist Warren Patterson van ING. "De vele stimuleringsmaatregelen voor de economie daar hebben geleid tot een zeer sterk herstel en meer vraag naar koper en andere metalen."

Dankzij de energietransitie zal aan de vraag naar koper voorlopig geen eind komen, verwacht Patterson. „Vooral door meer elektrificatie, of dat nu in het transport of de industriële sector is. Als geleider van elektriciteit zal koper hier nog lang duidelijk van profiteren.” Als voorbeeld noemt hij de elektrische auto, die grofweg vier keer zoveel koper bevat als een auto met standaard verbrandingsmotor. „Terwijl ook de oplaadinfrastructuur van elektrische voertuigen voor meer vraag naar koper gaat zorgen.”

Grondstoffenanalist Nitesh Shah van vermogensbeheerder WisdomTree in Londen zegt dit jaar sterk herstel te verwachten van westerse economieën, waarin veel koper nodig is. Hij ziet, naast de energietransitie, nog een factor die op de lange termijn de vraag naar koper stimuleert. „De hernieuwde wens van westerse overheden om weer veel geld uit te geven aan infrastructuur zoals wegen, bruggen en tunnels. Dat is vele jaren niet gebeurd.”

Intussen is op de markt voor termijncontracten voor het eerst in jaren sprake van backwardation: snelle levering van grondstoffen, waaronder koper, is nu duurder dan levering in de verdere toekomst. Dat wijst op een bijzonder krap aanbod, aangezien opslagkosten bij latere levering doorgaans voor een hogere prijs zorgen..

Lange termijn
Koper komt uit reusachtige, grotendeels open mijnen in landen als Chili, Peru, China, Congo en de VS. Bij het huidige delftempo zijn die kopermijnen over een eeuw uitgeput, waarschuwde chemisch technoloog Theo Henckens onlangs in NRC. Dieper graven kan, maar dat wordt al snel te duur om er nog iets aan te verdienen. En een nieuwe kopermijn openen kost minstens vijf tot tien jaar.

„Geologisch gezien heeft de wereld veel koper in de grond”, zegt Shah. „Maar kunnen we er ook genoeg uit krijgen om aan de toekomstige vraag te voldoen? Data hierover ontbreken, maar ik verwacht van wel.

Wel gaat dit producenten steeds meer moeite kosten, en nemen de kosten naar verwachting toe door ondergrondse mijnbouw, strengere milieu-eisen en betere arbeidsomstandigheden voor mijnwerkers.

Bron NRC.Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL