Kruidenrijk grasland na doorzaai is mogelijk

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 25/05/2021 08:01
De belangstelling voor kruidenrijk grasland groeit. Voor inzaai kun je kiezen voor herinzaai, maar ook doorzaaien blijkt een goede mogelijkheid. Uit een praktijkproef blijkt dat herinzaai met een strokenfrees goed werkt, schrijft vakblad Ekoland in een artikel.

Met een kruidenrijk grasland waarin naast grassen ook kruiden voorkomen als cichorei, smalle weegbree, karwij, duizendblad, pimpernel en klavers kun je een goede productie halen, blijkt uit eerdere onderzoeken. Je kunt goede voederwaardes halen, daarnaast levert het ook meer biodiversiteit op. Uit onderzoeken blijkt dat je de beste resultaten haalt bij herinzaai. Maar aan herinzaai kleven ook nadelen, denk aan kosten, verlies van voedingsstoffen, achteruitgang van de bodemkwaliteit en verlies aan biodiversiteit. Doorzaai zou een betere oplossing zijn.

Praktijkproef

Maar juist voor een kruidenrijk grasland is doorzaai lastig omdat de jonge kiemplanten van de kruiden moeten concurreren met de aanwezige grasplanten. Bij een kruidenrijk grasland gaat het er juist om dat er een balans ontstaat tussen de aanwezige kruiden en grassen. Toch zijn er mogelijkheden, schrijft vakblad Ekoland. Dat blijkt uit een praktijkonderzoek. Vanuit de projecten ‘Winst en weidevogels’ en ‘Proeftuin Trots op Krimpenerwaard: Weidebuffet met kruiden’ is er een proef aangelegd om de mogelijkheden van doorzaai te onderzoeken.

Die praktijkproef is in augustus 2019 uitgevoerd op veengrond met vijf verschillende behandelingen waarbij wiedeg of strokenfrees gebruikt zijn, met en zonder drijfmest. Vlak voor het doorzaaien werd het gras kort gemaaid tot een stoppellengte van 3 cm. Doorzaaien gebeurde met een mengsel van cichorei, smalle weegbree, rode en witte klaver, karwij, rolklaver, duizendblad en vertakte leeuwentand. In het geval van herinzaai werd dit mengsel aangevuld met zaad van Engels raaigras.

Strokenfrees

Het doorzaaien met een strokenfrees in kort gras bleek het meest succesvol. Het aantal aanwezige kruiden bij deze behandeling komt het meest in de buurt een grasveld na herinzaai. Een nadeel van deze methode is dat de opbrengst in de eerste snede wat lager ligt dan bij doorzaaimethoden met de wiedeg. Maar op jaarbasis wordt dit opbrengstverschil weer goed gemaakt.

Het lijkt dus mogelijk om een kruidenrijk grasland door te zaaien. In het artikel worden enkele aandachtspunten genoemd. Zaai door in het najaar, maai het gras zo kort mogelijk, gebruik een strokenfrees en geef in het voorjaar geen bemesting om de kruiden zo veel mogelijk kansen te geven.

Artikel Doorzaaien productieve kruiden in grasland
ga naar
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Kruidenrijk-grasland-na-doorzaai-is-mogelijk.htm



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL