Gezonder worden, hoe doe je dat?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 21/12/2020 07:05
Voeding is een moeilijke wetenschap waarin dingen veranderen. Wat is gezond? Die vraag beantwoord Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie, in een video van de Universiteit van Nederland. Verder test Tessa Louwerens NutriProfiel uit, waarbij je op basis van eetgedrag en bloedwaarden een persoonlijk voedingsadvies krijgt.

Eieren waren jaren geleden slecht, maar nu mogen ze weer. Voor consumenten is het verwarrend. Als we iets willen doen aan een gezonde leefstijl, moet het lekker blijven, aldus Renger Witkamp. Hij is niet gecharmeerd van diëten en de anti-bewegingen. Dat je bijvoorbeeld geen brood mag eten, of geen melk mag drinken.

Gezonde voeding
Voeding werkt subtiel en langzaam. Volgens Witkamp is het belangrijk dat we niet te zwaar worden. Ook de inname van zout moet beperkt worden. Daarnaast benadrukt hij dat het belangrijk is om planten te eten, vooral groente. Groente hebben een hoge nutriënten dichtheid en bevatten weinig calorieën. Vis en vlees zijn gezond, maar vleeswaren moeten beperkt worden vanwege zout en suiker. Hij snapt dat het voor consumenten verwarrend kan zijn wat nu gezond is. Eerst was vet slecht, en nu ligt suiker onder een vergrootglas. Er zit veel verborgen suiker in onze bewerkte voedingsproducten: tomatenketchup, ontbijtkoek, roggebrood, pindakaas etc. Het advies van Witkamp is om bewerkte voeding te reduceren.

Leefstijl
Verder benadruk Witkamp dat als je het over leefstijl hebt, je je niet alleen moet richen op voeding. Reduceer stress, beweeg meer en slaap voldoende, zegt hij. Ook de omgeving en het verkrijgen van informatie is belangrijk. Supermarkten en EHealth kunnen een bijdrage leveren aan een gezonde leefomgeving. Big data kan helpen bij het verzamelen van informatie over gezonde voeding. Wel bendadrukt Witkamp dat het belangrijk is om niet op dieet te gaan en om te genieten van eten.

zie meer en beluister de video (ong. 14 minuten).
op https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Gezonder-worden-hoe-doe-je-dat.htm



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL