Schooluitje bij een bloembollenbedrijf

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 09/09/2020 11:16
Om kinderen bewustwording bij te brengen van de natuur en velden in hun omgeving, worden basisschoolleerlingen uit Noordwijk uitgenodigd voor een schooluitje bij bloembollenkwekers. ‘Hopelijk ontwikkelen een paar kinderen liefde voor het vak.’

Met steun van het Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk organiseert Sandra Balk schooluitjes voor de kinderen uit de bovenbouw van de basisscholen. Ze worden uitgenodigd een kijkje te nemen bij verschillende agrarische bedrijven. Op deze manier wil ze dat kinderen leren hoe die bedrijven met de natuur werken en hoe bollen en planten worden geteeld. Vakblad Greenity maakte begin maart - net voor de coronacrisis - een reportage van zo'n bedrijfsbezoek.

Bedrijfsbezoek
Begin maart bezochten 25 kinderen van groep 6 het bedrijf van de familie Hogervorst, een bloembollenkwekerij en broeierij. Sandra Hogervorst neemt de kinderen mee in een rondleiding over het bedrijf. Ze legt met hulp van foto's uit hoe bollen geteeld worden: het planten, het ziekzoeken, het sorteren en bewaren van de bollen in een koelcel.

Na de rondleiding mogen de kinderen zelf aan de slag. Ze krijgen de opdracht een nieuw product te creëren. Ze zetten potjes bollen in een sierpot die ze vervolgens versieren. Eén groep moet iets hips en kleurigs maken, een tweede groep maakt iets in een puur-natuur-stijl, en de derde groep moet iets doen met brocante. Op het einde van de dag krijgen ze een potje met een hyacint mee, om thuis de mooiste bloem te kweken.

Viezehandenwerk
Hogervorst vindt het belangrijk dat de kinderen niet alleen de bloembollenvelden zien, maar dat ze ook weten wat er in de kas en schuur gebeurt. ‘Hopelijk ontwikkelen een paar kinderen liefde voor het vak,’ zegt ze in het artikel. Ook Sandra Balk vindt het belangrijk dat kinderen zo leren dat er in de sector verschillende banen zijn en dat het niet alleen viezehandenwerk is. Een paar weken na het uitje hebben de leerlingen een foto van hun bloeiende hyacint opgestuurd in de hoop dat ze een prijs winnen.

Artikel vakblad Greenity
ga naar
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Schooluitje-bij-een-bloembollenbedrijf.htm

op de foto schoolkinderen zo tussen de tulpen, dat zal de bollenkweker niet fijn vinden, virussen overbrengen!Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL