Mogelijkheden voor zeewier als voedselbron

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 02/04/2020 07:35
Voor de groeiende wereldbevolking is meer voedsel nodig, maar er is steeds minder landbouwgrond en zoet water beschikbaar. Voor de teelt van zeewier is nog veel ruimte beschikbaar. Zeewier is heel gezond, voedzaam en heel efficiënt in gebruik.

De wereldbevolking groeit, het areaal landbouwgrond neemt af door verzilting, verwoestijning, erosie en uitputting en de beschikbaarheid van zoet water neemt af. Voor zeewierteelt liggen er nog wel veel mogelijkheden. Wereldwijd is zo’n 48 miljoen vierkante kilometer zee geschikt voor zeewierteelt, zegt Dolfi Debrot van Wageningen University & Research in een blog. Om iedereen te kunnen blijven voeden is het logisch naar voedsel uit plantaardige en duurzame bronnen te kijken. Zeewier is heel gezond, voedzaam en heel efficiënt in gebruik.

Zeewier bevat veel goede en gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. 'Het is een soort superfood' aldus Debrot. Je kunt het verwerken in andere producten zoals sappen en babyvoedsel of zeewiersnacks. En je kunt het ook gebruiken als veevoer. Anders dan granen, soja en mais, is zeewier heel efficiënt in gebruik.

Schone teelt
Toch wordt zeewier nog weinig geteeld. Uit onderzoek blijkt dat je zeewier in 132 landen zou kunnen telen, maar er zijn niet meer dan 37 landen waar zeewierteelt plaatsvindt. In Indonesië wordt zeewier op grote schaal geteeld voor de export, vooral in de kuststreek. De teelt is een schone teelt want zeewier haalt de nutriënten zelf uit het water. Bemesting is niet nodig. Bovendien werkt zeewier waterzuiverend en is daarom goed te combineren met garnalenteelt. Omdat de zeewier de meststoffen afkomstig van de garnalen uit het water haalt, blijft het water schoon en blijven garnalen gezond. .

De waarde van zeewier (KennisOnline in beeld 2018)

Debrot voert met een team van twintig Wageningse wetenschappers onderzoek uit in Indonesië. Zo willen ze weten welke zeewiersoorten het meest geschikt zijn voor teelt en consumptie. En hoe kun je mensen zo ver krijgen dat ze meer zeewier eten?

Blog Zeewier als duurzame voedselbron
ga naar en bekijk de video
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Mogelijkheden-voor-zeewier-als-voedselbron.htm



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL