Doorbraak van vleesloze hamburger

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 16/03/2020 07:05
2019 was het jaar van de doorbraak van de vleesloze hamburger. Die vleesloze burger blijkt vooral te worden gegeten door flexitariërs voor wie klimaatoverwegingen belangrijke motieven zijn. Uit onderzoek blijkt dat bij de productie van vleesvervangers minder broeikasgassen wordt uitstoten dan bij rundvlees.

Het jaar 2019 was het jaar van de doorbraak van de vleesloze hamburger, schrijft vakblad VeeteeltVlees in een artikel. Zo zette het bedrijf Beyond Meat met succes de vleesloze burger ‘Beyond Burger’ wereldwijd op de kaart. De aandelen van het bedrijf stegen. In België werd de GreenwayBurgers geïntroduceerd en in Nederland introduceerde de Vegetarische Slager de Mc2 NoBeef Burger.

Broeikasgasuitstoot
De meeste kopers van de vleesloze burgers zijn geen vegetariërs, zo blijkt uit diverse onderzoeken, maar flexitariërs die dierlijke en plantaardige producten afwisselen. Voor vegetariërs is dierenleed een belangrijk motief om geen vlees te eten, voor flexitariërs zijn vooral klimaatoverwegingen belangrijke motieven. Want vleesalternatieven hebben over het algemeen een beter milieuprofiel dan vlees, als je kijkt naar broeikasgasuitstoot, waterverbruik en landgebruik.

Uit het rapport 'Milieueffecten van vlees en vleesvervangers' van Blonk Consultants uit 2017 blijkt dat de broeikasgasemissies voor hamburgeralternatieven schommelen rond de 3 kg CO?-equivalent per kg product. Als je het bodemgebruik meerekent, kun je er een halve kg CO?-eq bij optellen. Voor hamburgers van rundvlees komt de broekasgasemisie op 22 kg CO?-eq of bijna 25 kg CO?-eq als je het bodemgebruik meerekent.

Waterverbruik
Ook het watergebruik van vleesvervangers is veel lager: 50 liter per kg product, terwijl dat bij rundvlees zo'n 430 liter per kg product bedraagt. En het landgebruik van vleesvervangers ligt op zo'n 5 m² per kg product tegenover 30 m² per kg rundvlees.

In het artikel is een infographic opgenomen die duidelijk maakt wat de milieueffecten zijn van verschillende vleesvervangers in vergelijking met rundvlees.

Download artikel met infographic
ga naar
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Doorbraak-van-vleesloze-hamburger.htmBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL