Hoe ouderen spierkracht kunnen behouden

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 05/11/2019 10:26
Als je ouder wordt, neemt je spierkracht en spiermassa af. Voldoende eiwitinname in combinatie met krachttraining is van belang. Dit kan de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen verbeteren.

Dit blijkt uit eerder onderzoek, genaamd de ProMuscle studie, uitgevoerd door Wageningen University and Research. Met een vervolgstudie genaamd ‘ProMuscle in de Praktijk’ willen onderzoekers van Wageningen bekijken hoe ouderen in de praktijk, dus thuiswonende ouderen, aangezet kunnen worden tot het eten van meer eiwitten en het doen van krachttraining.

Sarcopenie
Bij het ouder worden neemt spierkracht en -massa geleidelijk af. Dat heet sarcopenie. Dit kan de kwaliteit van leven beïnvloeden. In de huidige maatschappij, waar mensen ouder worden en langer zelfstandig thuis wonen, is dit een belangrijk aandachtspunt. Ouderen eten vooral bij ontbijt en lunch te weinig eiwitten. Om voldoende eiwitten binnen te krijgen is letten op het eetpatroon voor ouderen belangrijk. Verder zijn ouderen minder actief met als gevolg dat spieren slinken. In de ‘Promuscle studie’ is onderzoek gedaan naar wat eiwit en krachttraining kunnen doen om afname van sarcoponie tegen te gaan. Hieruit bleek dat krachttraining in combinatie met extra eiwitinname lijdt tot een toename van spiermassa.

Promuscle in de praktijk
Met de vervolgstudie ‘Promuscle in de praktijk’ wordt bekeken hoe de vertaalslag naar de praktijk gemaakt kan worden. In deze vervolgstudie krijgen ouderen meer eiwitten tijdens ontbijt en lunch. Te denken valt aan eiwitrijk broodbeleg en genoeg zuivel. In de studies is uitgegaan van 20-25 gram eiwit per maaltijd; circa 1,2-1,5 g/kg lichaamsgewicht. Daarbovenop krijgen ze 12 weken lang twee keer per week krachttraining. Daarna werd gevraagd om nog eens 12 weken door te gaan met de nieuwe leefstijl met behulp van lokale faciliteiten.

zie & bekijk de video op
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Hoe-ouderen-spierkracht-kunnen-behouden-.htmBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL