Minidrones tegen motten

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 19/08/2019 08:14
Met minidrones motten bestrijden in de glastuinbouw. Sinds kort lijkt dat een nieuwe optie voor de sector. Drie jonge ondernemers zijn er in geslaagd om een kleine drone te ontwikkelen die in kassen motten kunnen opsporen. Al vliegend maken de drones dan korte metten met de motten door middel van hun proppellers.

In een kort artikel in het vakblad Gewasbescherming (nr. 4-2019), wordt er over deze vernieuwing voor de glastuinbouw sector geschreven.

Klein en wendbaar
De drone is ontwikkeld door PATS Indoor Drone Solutions, een bedrijf opgericht door de jonge ondernemers Kevin van Hecke en Sjoerd en Bram Tijmons. De drones zijn met een lengte en breedte van maar een aantal centimeters klein en erg wendbaar. Ze staan op zogeheten basisstations verspreid door de kas te wachten tot er een mot gedetecteerd wordt door bijbehorende stereocamera’s. Vervolgens vliegt een drone richting de gedetecteerde mot om deze met een van zijn propellers te elimineren. Tijdens zijn vlucht wordt de drone bijgestuurd door middel van meetgegevens van de camera’s. Na een succesvolle aanval vliegt de drone weer terug naar zijn standplaats.

Andere insectenplagen
Naast motten kent de glastuinbouw ook andere insectenplagen. Ook zijn er naast deze plagen nog beestjes die juist goed zijn voor de gewassen, zoals hommels en natuurlijke vijanden de plaaginsecten. Een vraag voor de toekomst is dan ook hoe de drones straks onderscheid kunnen maken tussen de gedetecteerde insecten, om vervolgens alleen de juiste beestjes aan te vallen.

Voorlopig richten de ondernemers zich met het product tot de bestrijding van motten. Omdat motten ’s nachts actief zijn, en andere insecten (bijna) niet, hoeft de drone vooralsnog niet een dergelijk onderscheid te kunnen maken. Alles wat dan rondvliegt is gelijk een doelwit voor de kleine bestrijders. De drones zijn al getest bij kassen met grote motten die tussen snijbloemen zitten. Toch zou het mooi zijn als ze op den duur ook in andere gewassen kunnen bestrijden, aldus Bram Tijmons.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL