Kennis over aanpak buxusmot gebundeld

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 25/07/2019 08:25
De buxusmot houdt tuinliefhebbers bezig. Deze vlinder kan veel schade veroorzaken in buxus. Meer dan 16.500 Vlamingen abonneerden zich op een nieuwsbrief van SOS Buxusmot om zo op de hoogte te blijven van de beste aanpak.

De buxusmot (Cydalima perspectalis) komt van oorsprong uit Aziƫ en werd voor het eerst waargenomen in 2006 in het zuidwesten van Duitsland. Sindsdien breidt de mot zich gestaag uit in Europa. De mot veroorzaakt veel schade aan de Buxus omdat de rupsen een plant helemaal kaal kunnen vreten.

Aanvankelijk valt de schade nog niet zo op. De kleine rupsjes die in het voorjaar uit het ei komen, vreten aan de onderzijde van het blad het bladmoes weg. Pas als de rupsen vervellen en groter worden, eten ze het hele blad op totdat de twijgen kaal worden.

Biologische bestrijding
Wil je de buxusmot in de hand houden, dan is het belangrijk dat je in het begin haarden met poppen en eitjes verwijdert, zo blijkt uit de informatie op de website SOS buxusmot. Bij een zware aantasting kun je een biologisch middel gebruiken, bijvoorbeeld een middel met parasitaire aaltjes.

De website SOS Buxusmot is een intiatief van een aantal Vlaamse organisaties: ILVO, PCS, Landelijke Gilden en AVBS. Op die site vind je informatie over de leefwijze van de mot en aanwijzingen voor de juiste aanpak. Je kunt er vragen stellen en je abonneren op nieuwsbrieven. Voor de nieuwsbrieven is veel belangstelling, zo blijkt uit een artikel in vakblad Sierteelt & Groenvoorziening. Vorig jaar waren er meer dan 16.500 abonnees.

Vragen over buxusmot
Uit de informatie van de website blijkt dat er drie perioden zijn waarin je de rupsen kunt aanpakken. De eerste periode is in april en mei, wanneer de rupsen uit hun overwinteringsplaats tevoorschijn komen. In juli en augustus - de tweede periode - kun je de eerste generatie rupsen aanpakken die uit de eitjes komen. In september en oktober pak je de rupsen van de tweede generatie aan.

Dat mensen met veel vragen zitten, blijkt uit het overzicht van veel gestelde vragen: Wat doe je met je snoeiafval? Kunnen buxusplanten herstellen? Of zijn er vogels die buxusmot eten? Het snoeiafval van buxus kun je het best in afgesloten zakken afvoeren, zo is te lezen op de website van Landelijke Gilden, een van de partners van SOS Buxusmot. Buxusstruiken kunnen herstellen, mits de schade niet te groot is. En de vlinders van de buxusmot worden wel gegeten door diverse vogelsoorten, maar de rupsen zelf hebben een slechte smaak.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL