2010 recordjaar voor beursgangen in Hong Kong

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 07/01/2011 12:16
Hong Kong heeft in 2010 haar wereldwijde nummer 1 positie weten te behouden als het gaat om de hoeveelheid geld die werd opgehaald bij beursgangen. Met een bedrag van ruim €43 miljard was vorig jaar een recordjaar. Daarmee werd in Hong Kong bij IPO’s meer geld opgehaald dan in heel Europa (€26 mld) of in de Verenigde Staten (€29,5 mld). Chinese en internationale bedrijven op zoek naar een stuk van het enorme beschikbare kapitaal, zijn verantwoordelijk voor de sterke ontwikkeling van de Hong Kong IPO markt. Aan deze trend lijkt nog geen einde te komen.

Het afgelopen decennium heeft PwC de ontwikkeling van de kapitaalmarkt in Hong Kong van nabij kunnen volgen. De organisatie was betrokken bij 42 procent van alle IPO’s, waarbij sinds 2001 zo’n €74 miljard werd opgehaald.

Ondanks de impact van marktvolatiliteit op de introductie aandelenkoers en het koersverloop na de IPO, is er geen tekort aan investeerders op de Hong Kongse kapitaalmarkt. PwC voorspelt dat Hong Kong ook in 2011 weer 驮 van de toppers zal zijn als het gaat om beursgangen. Naar verwachting zal tussen de HK$300-HK$350 miljard (€29 -€34 mld) worden opgehaald bij zo’n 110 IPO’s hoofdzakelijk van middelgrote bedrijven.

“We zien dat steeds meer middelgrote ondernemingen op zoek gaan naar investeerders via een notering aan de beurs van Hong Kong. Op deze manier financieren ze hun verdere groei. Daarnaast willen Chinese middelgrote ondernemingen hun bedrijf internationaal ontwikkelen. Zij zien Hong Kong als het ideale platform om overzees te gaan. Wellicht zullen ook Nederlandse ondernemingen op termijn de sprong naar Hong Kong wagen”, aldus Martin Coenen, partner Capital Markets Group bij PwC.

Europa en de VS versus China
De totale hoeveelheid geld die werd opgehaald bij beursgangen in Hong Kong lag vorig jaar 87 procent hoger dan in 2009 (€23 mld). Het totale aantal IPO’s kwam neer op 104. Een toename met 42 procent ten opzichte van 2009. In 2010, werd in Shanghai €20 miljard opgehaald, een stijging van 54 procent ten opzichte van 2009. Daarnaast noteerde de Shenzhen Stock Exchange’s voor €33 miljard aan fondsen. Een toename van meer dan 400 procent (€ 6,5 mld) ten opzichte van 2009.

In Europa werd in totaal €26 miljard opgehaald in 2010. In het laatste kwartaal van 2010 verviervoudigde de totale waarde van beursgangen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Vooral de Londense beurs presteerde daarbij zeer goed. Een positief signaal voor het Europese IPO-klimaat in 2011. Toch bleef Europa voor het derde jaar achtereen op de derde plaats steken. Op plaats twee staan de Verenigde Staten met €29,5 miljard en op plaats 驮 de Chinese beurzen met een totale waarde van bijna €98 miljard. In de Verenigde Staten werd vooral geprofiteerd van de beursgang van General Motors. Goed voor €11,6 miljard.

Chinese bedrijven blijven domineren
Hoewel PwC verwacht dat ook steeds meer internationale bedrijven zullen kiezen voor een notering aan de Hong Kong Stock Exchange - van de 104 IPO’s vorig jaar waren er zeven van internationale bedrijven- blijven Chinese bedrijven domineren. Denk daarbij vooral aan IPO’s in branches als consumentengoederen, retail, industri묥 producten, financi묥 dienstverlening, mijnbouw, energie en grondstoffen.

“Investeerders zijn ge﮴eresseerd in Chinese ondernemingen die een beursgang willen doen, omdat daar nog steeds grotere en ook meer duurzame rendementen worden verwacht. Een belangrijke rol daarbij speelt de sterk groeiende Chinese economie en het overheidsbeleid wat Chinese bedrijven aanmoedigt om overzees te investeren om hun bedrijven te laten groeien”, vervolgt Coenen. “Zolang de markt over veel liquiditeiten beschikt en de Chinese economie zich positief blijft ontwikkelen, blijven investeerders positief over de IPO markt. Ze hebben op dit moment absoluut interesse in beursgangen.”




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL