Banimmo: Jaarresultaten 2009

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 08/03/2010 07:54
Synthese van de geconsolideerde rekeningen
. Gunstige evolutie van de nettohuurinkomsten die met 6,5% stijgen, ondanks de verkopen die bijdroegen tot de huurinkomsten van het boekjaar 2008.
. De belangrijke overname van een winkelgalerij in het centrum van Parijs aan het einde van het boekjaar zal bijdragen tot het behoud van de hoge huurinkomsten in 2010.
. Daling van de activiteit van de twee Conferentiecentra die getroffen zijn door de crisis, die de hotelsector in het algemeen treft. Het begin van het jaar wijst op een heropleving.
. Uitstekende verkoopsprestaties door de realisatie van vier overdrachten in een bijzonder moeilijke markt. Deze operaties genereren aanzienlijke meerwaarden en creëren voor de vennootschap een gunstige financiële situatie voor nieuwe overnames.
. Lage schuldgraad, (berekend als de financiële schulden op balanstotaal), minder dan 50%.
. Netto courant resultaat(1) van €18,12 miljoen tegenover €8,71 miljoen, wat in de buurt komt van het niveau van 2007.
. Voorstel tot een gewoon brutodividend van € 1,00 per aandeel ongewijzigd in vergelijking met vorig jaar.

1. ACTIVITEITEN OP PORTEFEUILLE
A. Verhuringen
Banimmo kon de verhuring van 17.324 m² (alle types samen) verzekeren, deze
vertegenwoordigt een jaarlijkse huurinkomst van € 2,61 miljoen.
De voornaamste verhuringen hadden betrekking op de activa Atlantic House (Antwerpen), North Plaza (Brussel-Noordwijk), Alma Court en H5 (Brusselse rand), en Clamart (Parijs).
Niettegenstaande de overdracht van activa die huurgeld genereerden in 2008, zijn de nettohuurinkomsten tijdens het boekjaar met 6,5% gestegen.
Ze bedragen €16,16 miljoen voor het boekjaar 2009.
De belangrijke overname van een winkelgalerij in het centrum van Parijs, die een netto huurinkomst van ongeveer €2,0 miljoen genereert, zal ertoe bijdragen dat de huurinkomsten op een hoog niveau blijven.
Op 31 december 2009 bereikt de bezettingsgraad van de portefeuille van de groep 82%, dit is daling ingevolge het geplande vertrek van bepaalde huurders in het kader van beginnende renovatiewerken.

(1) Nettoresultaat zonder de wijzigingen van reële waarde op vastgoedbeleggingen, afgeleide instrumenten en uitgestelde
belastingen.

B. Verkopen en overnames
Ondanks een moeilijke context en een quasi verlamming van de vastgoedmarkt in het eerste semester, kon Banimmo 4 activa overdragen, met behoud van de waarde voor de aandeelhouder.
- Atlantic House werd overgedragen door middel van een private plaatsing van de Bank Degroof, met een actualisering en verbetering van het systeem van de
vastgoedcertificaten, voor een bedrag van €30,81 miljoen, wat een nettomeerwaarde na provisie voor huurwaarborg van €1,50 miljoen genereert.
- Sirius, het nieuwe gebouw voor de vennootschap Mobistar, werd overgedragen aan een Duits fonds voor €70 miljoen. Dit gebouw is op energievlak een van de meest performante activa op de markt. Deze verkoop heeft een nettomeerwaarde na provisie opgeleverd van €15,38 miljoen.
- Het winkelcentrum te Eeklo werd overgedragen voor een bedrag van €17 miljoen, wat een meerwaarde van €0,67 miljoen genereert, waarvan €0,30 miljoen boekhoudkundig naar volgend jaar wordt overgedragen wegens de juridische structuur van de transactie.
- Een klein kantorencomplex te Brussel voor de som van €2,66 miljoen met een klein verlies.

Banimmo zal in het totaal €120 miljoen bruto kasmiddelen gegenereerd hebben, zodat het jaar 2010 met hernieuwde financieringscapaciteiten aangevat kan worden.
In vergelijking met de laatste reële waarde van de overgedragen gebouwen bedraagt het totaal bedrag van de nettomeerwaarden €18,01 miljoen.
Op een gespannen bancaire markt koos Banimmo ervoor om eerst haar geplande overdrachten af te ronden alvorens zich te positioneren voor aankopen.
Bijgevolg heeft Banimmo aan het einde van het boekjaar maar één enkele overname gedaan, namelijk een winkelgalerij in het 6e arrondissement, in het centrum van Parijs.
De overname had betrekking op een oppervlakte van 3.924 m² voor de som van €29,6 miljoen, kosten inbegrepen.

C. Ontwikkelingen en renovaties
Verschillende operaties zijn aan de gang of werden in de loop van het boekjaar opgeleverd.
In Brussel heeft Banimmo de renovatie van het gebouw Arts 27, dat aan de hoogste energienormen voldoet, voltooid. De commercialisering ervan is gestart.
De renovatie van het North Plaza gebouw is van start gegaan en een eerste belangrijke verhuring kon worden geconcretiseerd.
De renovatie van H5 in het Da Vinci Park is begonnen met de voorverhuur aan een huurder op basis van een vast contract van 6/9 jaar.
In Antwerpen worden werken uitgevoerd aan het gebouw te Kontich. Het is reeds gedeeltelijk opnieuw verhuurd.
In Parijs is Banimmo gestart met de grote herstructurering van de galerij Vaugirard, gelegen tegenover het station Montparnasse.
In de portefeuille van Conferinvest (Conferentiecentra) heeft Banimmo de grote renovatie van Dolce Chantilly (Parijs) voltooid. In La Hulpe werd in februari het exclusieve nieuwe “spa centrum” opgeleverd. Er zal een nieuwe vleugel in het complex worden opgeleverd voor een specifieke huurder, op basis van een vast huurcontract van 10 jaar.

2. TOELICHTINGEN BIJ DE RESULTATEN
In dit persbericht is een samenvatting van de jaarresultaten opgenomen.
In deze rekeningen zijn de resultaten van de Conferentiecentra nog steeds opgesteld volgens de standaard IAS16 (gebouwen geboekt tegen hun afgeschreven historische kostprijs). Deze situatie geeft geen correcte weergave van de economische realiteit van de groep, voor zover dit ertoe leidt dat de waarde van deze activa met een bepaalde tendens tot nul worden afgeschreven, alsof deze centra mettertijd hun waarde verliezen. De expertises van de
vennootschappen die werden uitgevoerd op verzoek van de banken, tonen evenwel aan dat deze Centra een aanzienlijke marktwaarde vertegenwoordigen.
In akkoord met het college van commissarissen werden de afschrijvingsregels herzien, conform paragraaf 6 van de IAS norm zodat rekening wordt gehouden met de gebruiksduur van deze activa voor Banimmo et met de residuele waarde op het einde van deze gebruiksduur.
De impact van deze wijziging in cijfers wordt toegelicht in het punt Conferentiecentra.

zie voor meer info op
http://hugin.info/137950/R/1391351/349233.pdf



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL