Atos Origin implementeert geavanceerd RFID-systeem bij Nederlands Forensisch Instituut

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 07/10/2008 14:25
Real-time tracking & tracing-oplossing waarborgt integriteit sporenmateriaal
Utrecht, 7 oktober 2008 - IT-dienstverlener Atos Origin heeft een geavanceerd Radio Frequency Identification (RFID)-systeem geïmplementeerd bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Met behulp van deze real-time tracking & tracing-oplossing kan het NFI als eerste forensisch instituut in Europa op ieder gewenst moment nagaan welk sporenmateriaal zich op welke plaats in het gebouw bevindt. Daarmee is de integriteit van zowel het sporenmateriaal als het logistieke proces gewaarborgd. Het RFID-systeem is op 7 oktober 2008 door minister Hirsch Ballin officieel in gebruik gesteld.

Het NFI levert kwalitatief hoogwaardige en objectieve forensische diensten aan klanten uit de Nederlandse strafrechtketen, zoals het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Daarnaast levert het instituut incidenteel diensten aan bijvoorbeeld buitenlandse justitiële of politieorganisaties, het Joegoslavië Tribunaal, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en bijzondere opsporingsdiensten, zoals de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst-Economische Controledienst (FIOD-ECD). Belangrijkste taak van het NFI is het verrichten van technisch-wetenschappelijk sporenonderzoek op bewijsstukken die de klant heeft aangeleverd. De resultaten van dit onderzoek kunnen deel uitmaken van de bewijsvoering bij een rechtszaak of helpen bij de opsporing van de daders van een misdrijf.

Jaarlijks komen er bij het NFI zo’n tachtigduizend bewijsstukken binnen die verwerkt moeten worden. Al deze stukken zijn voorzien van een smartlabel met barcode en ingebouwde RFID-tag. Zo’n tag bevat een uniek Sporen Identificatie Nummer (SIN) dat het betreffende bewijsstuk koppelt aan een bepaalde zaak. Om dit logistieke proces te bewaken, heeft Atos Origin een innovatieve RFID-infrastructuur in het NFI-gebouw aangelegd. Dit houdt in dat op strategische plaatsen RFID-lezers hangen en de betrokken medewerkers RFID-badges dragen, zodat alle bewegingen van bewijsstukken én ‘transporteurs’ op de voet te volgen zijn. De ruwe RFID-informatie wordt door middel van intelligente software omgezet in betrouwbare en bruikbare informatie, die wordt opgeslagen in het centrale IT-systeem. Op die manier kan iedereen zien wie of wat wanneer waar is.

“Het door ons bij NFI geïmplementeerde tracking & tracing-systeem functioneert volledig autonoom, dus zonder tussenkomst van de gebruiker. Daardoor zijn menselijke fouten tot een minimum beperkt,” zegt Antoine Poetsma, commercieel directeur Enterprise Solutions bij Atos Origin. “Dat konden we alleen realiseren door gebruik te maken van de nieuwste RFID-technologie. Het NFI is de eerste in de keten die werkt met een RFID-tag. Omdat het onlangs landelijk ingevoerde smartlabel al is uitgerust met deze tag, kunnen nu ook de ketenpartners van het NFI probleemloos overstappen op ons RFID-systeem.”







Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL