Galapagos draagt databases voor medicijnonderzoek over aan Europees Bioinformatica Instituut EMBL-EBI

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 23/07/2008 08:06
Mechelen, België; 23 juli 2008 - Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij een aantal databases voor geneesmiddelen-onderzoek overdraagt aan het Europese Bioinformatica Instituut (EMBL-EBI). Galapagos ontvangt hiervoor £1.4 miljoen (€1.8 miljoen) in cash. Deze databases maakten tot nu toe onderdeel uit van Galapagos' service-divisie BioFocus DPI, en komen nu, via een licentie van Galapagos aan EMBL-EBI, on-line beschikbaar voor alle onderzoekers die wereldwijd aan medicijnontwikkeling werken. Om de rechten op de databases te verwerven, kreeg EMBL-EBI ondersteuning van de Wellcome Trust, het grootste fonds voor biomedisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk. EMBL-EBI zal toegang verlenen tot deze data onder subsidie van de Wellcome Trust.

Deze overeenkomst betreft een aantal databases die selectie van targets kan versnellen, op basis van de meest geschikte eigenschappen voor medicijnontwikkeling. De belangrijkste databases die onder de overeenkomst vallen zijn: DrugStore(TM) (alle bekende medicijnen), StARLITe(TM) (alle onderzochte stoffen en hun eigenschappen), Strudle(TM) (specificiteit van stoffen), en Kinase SARfari(TM) en GPCR SARfari(TM) (informatie over de twee best onderzochte target klassen).

De StarDrop(TM) software - voor het beoordelen van de beste stoffen in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen - maakt geen deel uit van de overeenkomst en blijft een product van BioFocus DPI.

"Het is voor het wereldwijde onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen uitstekend dat deze databases nu algemeen beschikbaar komen om dat onderzoek te versnellen," zegt Galapagos CEO Onno van de Stolpe.

"We vinden het geweldig dat we data ter beschikking kunnen stellen om de effecten van chemische moleculen op ons lichaam te kunnen voorspellen, en m.n. op de targets waaraan ze binden. Het is onze missie om deze software algemeen beschikbaar te maken om wetenschappelijke vooruitgang te stimuleren en om de nieuwste technologie geschikt te maken voor de geneesmiddelenindustrie. Met deze databases willen we snellere en betere medicijnontwikkeling mogelijk maken," zegt Professor Janet Thornton, Directeur van het Europees Bioinformatica Instituut. "Het feit dat de Wellcome Trust ervoor heeft gekozen om deze overdracht met een flink bedrag te ondersteunen, geeft het belang van deze databases voor medicijnonderzoek goed aan."

"De Wellcome Trust spant zich er enorm voor in om belangrijke technologie beschikbaar te maken voor alle academisch en toegepast onderzoek," zegt Dr. Alan Schafer, Hoofd Moleculaire en Fysiologische Wetenschappen bij de Wellcome Trust. "Dat we deze voorheen beschermde databases on-line beschikbaar krijgen, betekent dat alle onderzoekers wereldwijd gebruik kunnen gaan maken van deze kennis op gebied van medicijnontwikkeling."

Over Galapagos en BioFocus DPI
Galapagos (Euronext Brussel, GLPG; Euronext Amsterdam, GLPGA, OTC: GLPYY) is een biotechnologiebedrijf dat zich richt op innovatief geneesmiddelenonderzoek. Het heeft preklinische onderzoeksprogramma's in bot- en gewrichtsziekten en bot metastase. Galapagos' service-divisie BioFocus DPI levert de farma en biotech-industrie een breed scala aan producten en diensten op het gebied van target-tot-kandidaat medicijn. Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn. Daarnaast levert BioFocus DPI adenovirale reagentia voor de snelle identificatie en validatie van nieuwe targets, collecties van chemische moleculen voor drug discovery alsmede ADMET producten om chemische moleculen te selecteren. Galapagos heeft 460 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België. Meer informatie over Galapagos en BioFocus DPI is te vinden op www.glpg.com en www.biofocusdpi.com.

Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL