1 op de 5 Nederlandse bedrijven getroffen door kredietcrisis

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 03/06/2008 11:10
Amsterdam, 3 juni 2008 – Eenvijfde (21%) van de Nederlandse ondernemers zegt gevolgen te ondervinden van de kredietcrisis voor hun bedrijfsvoering. Na de Zweden zijn Nederlandse entrepreneurs daarmee het meest laconiek over de crisis. Dit blijkt uit een groot onderzoek van kredietverzekeraar Atradius onder ruim 2500 bedrijven in Europa, de VS, Mexico en Australië/Nieuw Zeeland. In de VS ligt het percentage bedrijven dat last heeft van de kredietcrisis ruim drie keer zo hoog: 68 procent. Ook in Mexico (60%), Italië (58%), het Verenigd Koninkrijk (46%) en Spanje (44%) ondervinden ondernemers veel last van de kredietcrisis. Het Nederlandse bedrijfsleven verwacht als gevolg van kredietcrisis moeilijker vreemd kapitaal aan te kunnen trekken, een toename van wanbetaling van hun klanten en problemen bij het vergroten van hun afzet.

Bijna helft Nederlandse ondernemers verwacht afzwakking groei
Uit het onderzoek van Atradius, uitgevoerd door Heliview onder 2500 – meest grote – bedrijven (71% heeft een omzet van 10 miljoen euro of meer), blijkt dat Nederlandse ondernemers relatief weinig impact verwachten op hun eigen resultaten als gevolg van de wereldwijde kredietcrisis. Zo denkt een kwart van de ondernemingen dat de kredietcrisis geen enkel gevolg voor onze economie en hun eigen groei zal hebben, 46 procent verwacht hooguit een afzwakking van de groei. In vergelijking: negen van de tien Amerikaanse ondernemers verwachten dat hun bedrijf in de toekomst last krijgt van de kredietcrisis. Van de 21 procent Nederlandse ondernemers die de gevolgen van de kredietcrisis wél vrezen, is 12 procent direct en 15 procent indirect blootgesteld aan de consequenties van dubieuze (hypotheek-)leningen. Wereldwijd ligt het percentage bedrijven dat indirect is blootgesteld aan deze zogenaamde ‘sub-prime lending’ op 36 procent, in de VS is dat 46 procent.

Nederlandse ondernemers positief over veerkracht financiële instituties
Op de vraag of de Centrale Banken genoeg doen om de kredietcrisis de baas te worden, antwoordt 67 procent van de Nederlandse ondervraagden positief. Ook dit percentage is hoog, vergeleken met ons omringende landen en de VS. Vooral Amerikaanse ondernemers hebben weinig vertrouwen dat de financiële markten zichzelf zullen herstellen en de helft (48%) vindt dat het bankwezen – de Federal Reserve voorop – onvoldoende doet om de crisis te beheersen. Verder denken Nederlandse ondernemers dat de overheid op tijd zal ingrijpen als dat nodig is en dat slechts een klein aantal financiële instituties in Nederland in problemen zou kunnen komen. Ondernemers in de VS zijn ook hier het meest negatief. Ze denken in meer of mindere mate dat (81%) een aantal financiële instellingen in problemen zal komen.

“Niet naïef zijn”
Bert Bruning, Algemeen Directeur van Atradius Nederland heeft wel een verklaring voor het optimisme van de Nederlandse ondernemers. “Nederland is een echte handelsnatie, we gaan uit van eigen kracht en richten ons op de kansen. Bovendien gaat het in Nederland relatief ook nog best goed. Maar we moeten niet naïef zijn. In belangrijke landen laat de crisis zich al voelen en Nederland is geen eiland in de wereldeconomie. Het is niet zo dat ons bootje rustig doorvaart terwijl het elders stormt. Bovendien is één op de vijf bedrijven (21%) ten opzichte van andere landen misschien laag, maar absoluut is het vrij veel.”

Het zijn vooral de grotere, internationaal opererende ondernemingen – met een omzet van tien miljoen euro en meer – die last hebben van de kredietcrisis. Bruning vervolgt: “Bedrijven die in de VS, het Verenigd Koninkrijk of Zuid Europa werken voelen het nu al. En of Nederlandse bedrijven er meer last van zullen krijgen, daarover zijn de meningen verdeeld. Eén ding is zeker: het risico dat de impact van de crisis ook in Nederland groter wordt, neem toe. Als kredietverzekeraar zien wij sinds het laatste kwartaal van 2007 het aantal claims al fors toenemen. Ook het aantal incasso’s steeg ten opzichte van vorig jaar; met 13 procent in Nederland en 20 procent in het buitenland. Vooral in Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk worden Nederlandse bedrijven geconfronteerd met afnemers die in gebreke blijven. Precies die landen waar veel ondernemers zelf ook zeggen getroffen te zijn door de gevolgen van de kredietcrisis.”

De top drie van industrieën die de meeste impact van de kredietcrisis verwachten zijn de bouw (63%), de productiebedrijven (62%) en ondernemingen die consumentenproducten op de markt brengen (61%).

Over Atradius
Atradius is een vooraanstaande kredietverzekeraar met premie-inkomsten van 1,8 miljard euro per jaar en een mondiaal marktaandeel van 31 procent. Het bedrijf verzekert jaarlijks handel ter waarde van 450 miljard euro tegen het risico van wanbetaling en biedt tal van producten, variërend van kredietverzekeringen tot incasso. Met 3.900 medewerkers en meer dan 160 kantoren in 40 landen, heeft Atradius toegang tot kredietinformatie van meer dan 52 miljoen ondernemingen op basis waarvan 22.000 kredietlimietbeslissingen per dag genomen worden. Atradius heeft een A rating (vooruitzicht stabiel) van Standard & Poor’s en A2 (vooruitzicht stabiel) van Moody’s.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL