KBC groep, toelichting van de 'Embedded Value' van het Levenbedrijf

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 11/04/2008 08:39
Belangrijkste ontwikkelingen
Op 31-12-2007 bedroeg de 'Embedded Value' van het Levenbedrijf 2,7 miljard euro (7,75 euro per aandeel).
De waarde nieuwe productie in 2007 bedroeg 82 miljoen euro (0,24 euro per aandeel). In 2007 bedroeg de marge op de nieuwe productie 40% gemeten op APE-basis (Annual Premium Equivalent) en 4,4% gemeten op PVNBP-basis (Present Value of New Business Premiums).

Er werd een marktconforme methode gebruikt die voldoet aan de Europese Embedded Value-principes. Het model houdt rekening met de levensverzekeringsactiviteiten in de divisies België en Europese Private Banking (94% van de Levenreserves van de groep)

Verklarende nota op www.kbc.com, conference call voor analisten om 10.30 uur CET (inbelnummer: +44 207 162 0025)
'Market Consistent Embedded Value', situatie op 31-12-2007
De 'Market Consistent Embedded Value' (MCEV) geeft de economische waarde van de Levenportefeuille weer op basis van onder andere de verwachte toekomstige kasstromen en marktconsistente assumpties.
Op 31-12-2007 bedroeg de MCEV van de levensverzekeringsactiviteiten in België en European Private Banking 2 654 miljoen euro (7,75 euro per aandeel).
Vóór dividenduitkering werd er een waardestijging vastgesteld van 143 miljoen euro (0,42 euro per aandeel) ten opzichte van het einde van het voorgaande boekjaar. In 2007 bedroeg de waarde van de nieuwe productie (Value of New Business) 82 miljoen euro. De marge op de nieuwe productie op APE-basis (Annualised Premium Equivalent) bedroeg maar liefst 40%, terwijl ze op PVNBP-basis (Present value of new business premiums: contante waarde van de premies uit hoofde van nieuwe productie) de hoge waarde van 4,4% haalde. Deze niveaus zijn echter wegens de veranderde activiteitenmix (minder verkoop van tak 23-producten) lager dan die van het vorige jaar.
Om de MCEV te berekenen worden de 'Value of Business In Force' (VBI, waarde van de bestaande portefeuille) en de 'Adjusted Net Asset Value' (ANAV, gecorrigeerd eigen vermogen) opgeteld. De ANAV van het levenbedrijf bedroeg zonder dividenden 1 426 miljoen euro, terwijl de VBI op 1 228 miljoen euro kwam.
De MCEV ondervond de ongunstige invloed van de heersende stemming op de financiële markten (wat resulteerde in een vermindering van de herwaarderingsreserve voor beleggingen, die deel uitmaakt van de ANAV). Ook de goodwill die betaald werd voor de overnames in 2007, voornamelijk in Centraal- en Oost-Europa, had een aanzienlijke negatieve impact. Gezien vanuit een conservatief standpunt wordt dit goodwill-bedrag waarderingsgewijs volledig afgetrokken van de nettoactiefwaarde van het Belgische moederbedrijf (maar dat werd niet geneutraliseerd door de VBI van de Centraal- en Oost-Europese entiteiten aangezien die buiten de scope van het model bleven). Indien het goodwill-bedrag niet was afgetrokken zou de MCEV 117 miljoen hoger zijn geweest.
Als de aandelenmarkten bij het begin van de cashflow-prognose 10% lager hadden gestaan, zou de resulterende MCEV 7% lager geweest zijn. Als de rentecurve bij het begin van de cashflow-prognose 100 basispunten hoger stond, zou de resulterende MCEV 4% lager geweest zijn.
Methodologie en scope
Het meetkader dat KBC voor de bepaling van de 'Market Consistent Embedded Value' (MCEV) toepast voldoet aan de Europese Embedded Value-principes.
De scope van het MCEV-model van KBC is het Levenbedrijf van de divisies België en Europese Private Banking. Deze stemt overeen met 94% van de Levenreserves en 84% van de premie-instroom Leven.
De scope van het model dekt de volledige interne waardeketen van onderschrijving tot distributie van de levensverzekeringspolissen. Ca. 12% van de MCEV en ca. 14% van de VNB (Value of New Business, waarde van nieuwe productie) werd door de afdeling Asset Management gegenereerd door het beheer van aan levensverzekeringen gekoppelde beleggingsfondsen (tak 23).
Om de MCEV te berekenen worden de 'Value of Business In Force' (VBI) en de 'Adjusted Net Asset Value' (ANAV, het gecorrigeerd eigen vermogen) opgeteld. De VBI is gelijk aan de som van de verdisconteerde waarden van alle toekomstige winsten van de levensverzekeringsportefeuille. Ze houdt expliciet rekening met de kost voor uitgeschreven garanties en ingebedde opties en met een kapitaalbeslag voor niet af te dekken risico's (zoals lang leven, operationele risico's enz.).
De VNB omvat de waarde van nieuwe productie in 2007 en wordt op dezelfde manier berekend als de VBI.
Het volgende is niet in de gepubliceerde cijfers vervat:
- de waarde van het Levenbedrijf van de divisie Centraal- en Oost-Europa en Rusland (CEER);
- de waarde van het schadeverzekeringsbedrijf;
- de waarde van de verwachte toekomstige Leven-activiteiten.
In onze toelichtingen in voorgaande jaren werd de ANAV van het volledige verzekeringsbedrijf opgenomen (dus met inbegrip van de waarden van het schadebedrijf en de divisie CEER). Sinds 2007 ligt de klemtoon volledig op de waarde van het Levenbedrijf. Om de vergelijking te vergemakkelijken werden de cijfers voor 2006 retroactief herberekend.

Het actuarieel adviesbureau Watson Wyatt gaf een onafhankelijke beoordeling van de toelichtingen en kwam tot het besluit dat de gebruikte methodologie en uitgangspunten voldoen aan de European Embedded Value-principes en de Europese Richtlijn voor Embedded Value.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL