Stern Groep: forse groei bedrijfsresultaat in derde kwartaal

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 18/12/2007 08:45
Stern Groep NV, beursgenoteerde automotive groep, heeft in het derde kwartaal van 2007 het bedrijfsresultaat zien toenemen van € 2,3 miljoen tot € 5,2 miljoen. Het resultaat na belastingen over het derde kwartaal 2007 kwam uit op € 2,4 miljoen (2006: € 3,9 miljoen). De vergelijking met vorig jaar wordt vertekend doordat het resultaat over het derde kwartaal 2006 voor in totaal € 2,6 miljoen positief werd beïnvloed door incidentele baten en een negatieve belastingdruk. Stern Groep verwacht dat het resultaat na belastingen over geheel 2007 hoger zal uitkomen dan dat van 2006.

Goed resultaat 3e kwartaal
Het bedrijfsresultaat over het derde kwartaal 2007 is meer dan verdubbeld ten opzichte van het derde kwartaal 2006 met een stijging van € 2,9 miljoen tot € 5,2 miljoen.
Stern Groep heeft in het derde kwartaal een resultaat na belastingen behaald van € 2,4 miljoen. Over het derde kwartaal 2006 werd een resultaat na belastingen gerealiseerd van € 3,9 miljoen, dat voor in totaal € 2,6 miljoen positief beïnvloed werd door de incidentele bate uit de verkoop van het 50% belang in Baan Twente en door een negatieve belastingdruk, welke het gevolg was van het benutten van nog beperkt gewaardeerde fiscaal compensabele verliezen.

Vooral door de incidentele baten in 2006 en de veel hogere belastingdruk in 2007, blijft het resultaat na belastingen over de eerste drie kwartalen 2007 met € 9,5 miljoen licht achter bij het resultaat over de vergelijkbare periode 2006 (€ 10,1 miljoen). De ontwikkeling van het bedrijfsresultaat van € 10,9 miljoen over de eerste drie kwartalen 2006 naar € 17,4 miljoen tot en met het derde kwartaal 2007 geeft de sterke progressie van het operationele resultaat weer.

Autonome groei
Stern Groep zag de autonome netto omzet over het derde kwartaal 2007 belangrijk toenemen bij een lichte verbetering van de marktomstandigheden. De bruto marge vertoonde een lichte daling, maar nam in absolute zin duidelijk toe. De bedrijfskosten stegen slechts gering, terwijl de netto omzet belangrijk is gegroeid. Als een resultante van deze ontwikkelingen is het autonome bedrijfsresultaat ruimschoots verdubbeld.

De groei wordt zowel door Stern Autobedrijven als door Stern Autodiensten (lease, wagenparkbeheer, autoverhuur, financieringen en verzekeringen) en Stern Autotechniek (schadeservice en bedrijfswageninrichtingen) gedragen. Van de Autobedrijven zijn de resultaten van het Stern 1 cluster en het Stern 3 cluster opvallend positief te noemen. Alleen Stern 2 heeft het nog niet gemakkelijk, maar vertoont wel verbetering. Bij Autodiensten is de leasevloot verder toegenomen, terwijl de verhuurvloot onder invloed van de rustige zomermaanden fractioneel is gekrompen. Bij Autotechniek is de ontwikkeling bij Stern Schade en bij SternTec zeer bevredigend.

Overname Van Kooy Groep
Op 4 oktober 2007 heeft Stern Groep de overname van Van Kooy afgerond. De integratie van Van Kooy met Stern Auto (Mercedes-Benz) en met Eagle (Chrysler, Jeep, Dodge en Mitsubishi) is in volle gang. Tarna Auto (Saab) wordt ondergebracht bij Stern 2 en Alfa Romeo wordt geïntegreerd in Vireo Auto (Stern 5). De balans en resultaten van Van Kooy komen eerst tot uitdrukking in de balans per 31 december 2007 en in de resultaten over het vierde kwartaal 2007.

Vooruitzichten 2007
Ondanks de eerder genoemde incidentele baten in 2006 en de veel hogere belastingdruk in 2007 verwacht Stern Groep dat het resultaat na belastingen over geheel 2007 hoger zal uitkomen dan over 2006 (€ 12,6 miljoen). Deze verwachting wordt vooral gedragen door de forse stijging van het bedrijfsresultaat. Het is nog niet duidelijk of en in welke mate Van Kooy zal bijdragen aan het resultaat over het vierde kwartaal 2007. Daarom is het nog te vroeg voor concretere uitspraken over geheel 2007.

Toenemende focus op Sternmerk
Stern Groep werkt aan het positioneren van haar eigen merk(en). Daarbij is het centraal stellen van de mobiliteit van klanten het vertrekpunt (mobility matters). In dat licht zal Stern de klantenrelatie de komende jaren intensief en interactief versterken via de showrooms, de werkplaatsrecepties en via internet. Voor dit doel overweegt Stern Groep een meerderheidsbelang te nemen in een "boutique" automatiseringsbedrijf, dat onder meer gespecialiseerd is in interactieve narrowcasting oplossingen voor de retail en hospitality sector. Vanwege deze focus op het Sternmerk heeft Stern Groep overeenstemming bereikt over de verkoop van het 50%-belang in Autobytel aan haar joint venture partner Pon Holdings.

















Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL