ICC Internationaal Arbitragehof doet deeluitspraak in merklicentiearbitrage in verband met AgfaPhoto

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 11/12/2007 19:11
Mortsel (Belgium) - Het Internationaal Arbitragehof van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) heeft een beslissing bekendgemaakt in een geschil tussen Agfa-Gevaert en AgfaPhoto Holding over de beëindigde merklicentieovereenkomst voor de AgfaPhoto-merknaam. De meerderheid van het arbitragehof ondersteunde, ondanks het sterk afwijkende oordeel van een van de drie leden van het arbitragehof, Agfa-Gevaert's beslissing niet om de merklicentieovereenkomst op 1 oktober 2005 te beëindigen.

Op 2 november 2004 verkocht Agfa-Gevaert zijn consumer imaging divisie aan AgfaPhoto Holding GmbH, een onderneming gecontroleerd door de Duitse investeerder Dr. Hartmut Emans. Na de verkoop werd de consumer imaging activiteit verder gezet door een groep van ondernemingen onder de naam AgfaPhoto, met AgfaPhoto GmbH in Duitsland als belangrijkste productie-eenheid. Als deel van de transactie en met het doel om zijn vroegere consumer imaging business en personeel te ondersteunen, was Agfa-Gevaert bereid een licentie te verlenen voor het gebruik van zijn 'AgfaPhoto' merknaam voor de verdere uitoefening van de consumer imaging activiteiten.

Na de faillissementsaanvraag van AgfaPhoto GmbH in mei 2005 en de daarop volgende mislukte pogingen van de curator tot het verkopen van (delen van) de onderneming, was Agfa-Gevaert van oordeel dat het onafhankelijk van de voormalige consumer imaging activiteit verlenen van sublicenties aan derden door de overkoepelende AgfaPhoto Holding GmbH niet in overeenstemming was met de geest of de betekenis van de merklicentieovereenkomst. Agfa-Gevaert besliste daarom in oktober 2005 om de overeenkomst te beëindigen.
In een tussentijdse uitspraak en in afwachting van de finale arbitrage-uitspraak stond het arbitragehof AgfaPhoto tijdelijk toe om de merknaam te gebruiken. Het recht op het verlenen van sublicenties werd daardoor slechts voor een korte periode opgeschort. In tussentijd werden alle royalty's in verband met de activiteiten waarvoor een sublicentie was verleend door AgfaPhoto Holding GmbH, gestort op een geblokkeerde rekening. Dit bedrag bedraagt tegenwoordig ongeveer 500.000 euro.

Na een uitvoerige arbitrageprocedure, met inbegrip van een hoorzitting m.b.t. de bewijsopname in december 2006, ondersteunt de meerderheid van het arbitragehof, en dit ondanks het sterk afwijkende oordeel van een van de drie leden van het arbitragehof, Agfa-Gevaert's beslissing niet om de merklicentieovereenkomst per 1 oktober 2005 te beëindigen. Hoewel het hof niet betwijfelt dat Agfa-Gevaert in goed vertrouwen handelde toen het de overeenkomst beëindigde en dat het van oordeel was dat het de overeenkomst enkel verleende ter ondersteuning van zijn vroegere consumer imaging divisie en personeelsleden, besliste de meerderheid van het hof dat de technische bepalingen van de merklicentieovereenkomst de beëindiging niet toelieten. Desalniettemin bevestigde het hof dat elke sublicentie-activiteit door AgfaPhoto moet beperkt blijven tot de consumer imaging markt.

Een beslissing aangaande betalingen aan AgfaPhoto Holding zal worden behandeld en beslist door het Arbitragehof in de volgende fase van de arbitrageprocedure.

Jo Cornu, President en CEO van Agfa-Gevaert, verklaarde: " Uiteraard zijn we niet tevreden met deze uitspraak die we dan ook verder zullen analyseren. In een eerste reactie kan ik enkel bevestigen dat het steeds de bedoeling was van Agfa-Gevaert om de merklicentie vrij van rechten te verlenen om zodoende de activiteiten die aan de heer Emans werden verkocht te ondersteunen. Die activiteiten bestaan echter niet meer. Het feit dat de heer Emans het handelsmerk kan blijven gebruiken is in tegenspraak met de geest van de overeenkomst en komt neer op een oneigenlijke, persoonlijke verrijking van de heer Emans."

Contact:
Agfa-Gevaert
Johan Jacobs
Corporate Press Relations Manager
tel. ++32 (0)3/444.8015
e-mail: johan.jacobs@agfa.com




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL