Galapagos en Cystic Fibrosis Foundation Therapeutics kondigen nieuwe samenwerking aan voor een totaal bedrag tot €5,5 miljoen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 29/11/2007 08:06
Mechelen, België en Bethesda, Maryland, VS; 29 november 2007 - Galapagos NV (Euronext & LSE: GLPG) en Cystic Fibrosis Foundation Therapeutics, Inc. (CFFT), de aan de Cystic Fibrosis Foundation gelieerde stichting, gaan een samenwerking aan voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen tegen taaislijmziekte (cystic fibrosis). Deze nieuwe samenwerking tussen CFFT en Galapagos' service-divisie BioFocus DPI heeft een totale waarde voor Galapagos tot €5,5 miljoen.

De samenwerking is gebaseerd op twee pijlers van BioFocus DPI: de expertise in het ontwikkelen van geneesmiddelen vanuit natuurlijke moleculen en de screening ervan in cellen van patiënten. Doel van deze nieuwe samenwerking is het vinden van kleine moleculen afkomstig van natuurlijke bronnen die de functie van een defect eiwit bij taaislijmziekte-patiënten kunnen verbeteren. Dit defecte eiwit is het CFTR eiwit, ofwel cystic fibrosis transmembrane conductance regulator protein. Om het onderzoek naar een geneesmiddel voor taaislijmziekte te versnellen financiert CFFT wereldwijd veelbelovend onderzoek zowel in de farmaceutische- en biotechindustrie alsook aan universiteiten.

Galapagos ontvangt in de komende twee jaar tot €1,6 miljoen aan upfront en onderzoeksbetalingen. Bij succes in de klinische ontwikkeling kan daar nog tot €3,8 miljoen aan succesbetalingen bij komen.

De samenwerking is een aanvulling op de lopende target discovery overeenkomst die CFFT en BioFocus DPI aangingen in april 2005.

"In deze nieuwe samenwerking gebruiken we de innovatieve benadering van BioFocus DPI om een uitgebreide collectie natuurlijke moleculen te analyseren," aldus Robert J. Beall, PhD, President en CEO van de Cystic Fibrosis Foundation. "Door moleculen die afkomstig zijn van natuurlijke bronnen te onderzoeken, streven we ernaar om zowel het aantal als de diversiteit van de kandidaat geneesmiddelen voor de behandeling van taaislijmziekte te verhogen."

"De CFFT samenwerking is een voorbeeld van het soort innovatie dat we wilden bereiken met onze acquisitie strategie," zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. "We zien een groeiende interesse in geneesmiddelenonderzoek gebaseerd op natuurlijke moleculen sinds we deze mogelijkheid kunnen aanbieden. Door deze expertise te combineren met onze know-how in het screening in cellen kunnen we op geheel nieuwe wijze bijdragen aan de vooruitgang van het geneesmiddelenonderzoek van CFFT."


Over taaislijmziekte
Cystic fibrosis of taaislijmziekte is een levensbedreigende erfelijke ziekte die in de VS alleen al zo'n 30.000 kinderen en volwassenen treft en wereldwijd 70.000 mensen. Een defect gen, en daarmee een afwijkend eiwit, zorgt dat het lichaam abnormaal dik en taai slijm produceert dat de luchtwegen blokkeert en vaak leidt tot levensbedreigende longinfecties. Daarnaast belemmert de ziekte een goede werking van de alvleesklier, hetgeen leidt tot problemen bij de voedselopname. In de jaren '50 overleefden maar weinig kinderen de lagere schoolleeftijd, maar tegenwoordig is de gemiddelde levensverwachting dankzij verbeterde zorg en geneesmiddelen gestegen tot 37.

Over de Cystic Fibrosis Foundation
De Cystic Fibrosis Foundation heeft tot doel geneesmiddelenonderzoek te bevorderen om taaislijmziekte te behandelen en te genezen en de kwaliteit van het leven van patiënten met taaislijmziekte te verbeteren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bethesda (Maryland) met 80 onderafdelingen verspreid over de Verenigde Staten. Deze afdelingen ondersteunen op hun beurt een netwerk van 115 zorgcentra waar patiënten en hun families kunnen worden verzorgd en begeleid. Meer informatie is te vinden op www.cff.org.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext Brussel, GLPG; Euronext Amsterdam, GLPGA, Londen AiM: GLPG) is een biotechnologiebedrijf dat zich richt op innovatief gentechnologisch geneesmiddelenonderzoek. Het heeft preklinische onderzoeksprogramma's in bot- en gewrichtsziekten en cachexia. Galapagos' service-divisie BioFocus DPI levert de farma en biotech-industrie een breed scala aan producten en diensten op het gebied van target-tot-kandidaat medicijn. Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn. Daarnaast levert BioFocus DPI adenovirale reagentia voor de snelle identificatie en validatie van nieuwe targets, collecties van chemische moleculen voor drug discovery alsmede informatica en ADMET database producten om targets en chemische moleculen te selecteren. Galapagos heeft 460 medewerkers in zeven landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België. Meer informatie over Galapagos en BioFocus DPI is te vinden op www.glpg.com en www.biofocusdpi.com.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL