Cijfers Simac gelijk aan voorlopige

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 21/03/2003 07:56
De jaarresultaten 2002 van Simac Techniek NV zijn conform de berichtgeving van 17 december 2002 en 18 december 2002, toen ten behoeve van de vermogensversterking een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders is gehouden.
Hoofdpunten
Nettoverlies 2002 van € 10,5 miljoen bij een omzet van € 181,4 miljoen als gevolg van de verliezen in de inmiddels gedeconsolideerde activiteiten van Simac in Duitsland en Allied Data Technologies.
Vanaf 2003 concentratie op winstgevende kernactiviteiten, die in 2002 een nettowinst van € 0,9 miljoen hebben gerealiseerd bij een omzet van € 149,8 miljoen.
Voldoende solvabiliteit en gezonde kredietruimte aanwezig om in de komende jaren te kunnen werken aan verdere verbetering van het rendement.
Resultaten 2002
De omzet van Simac Techniek NV bedroeg over 2002 € 181,4 miljoen tegenover € 220,8 miljoen over 2001.
De daling was een gevolg van de slechte marktomstandigheden en vond met name plaats bij de productleveringen in Nederland en in Duitsland. In België nam de omzet minder af en in Tsjechië bleef de omzet ongeveer stabiel. Bij de IE&A activiteiten daalden de omzet en de winst.
In de kernactiviteiten steeg de brutomarge hetgeen een gevolg is van het grotere aandeel van de dienstverlening. Het bedrijfsresultaat van de kernactiviteiten exclusief afschrijving goodwill (EBITA) steeg van € 4,4 miljoen naar € 4,8 miljoen. Het nettoresultaat in de kernactiviteiten bedroeg € 0,9 miljoen positief.
De per 31 december 2002 gedeconsolideerde activiteiten (Duitsland, Allied Data Technologies) en de detachering van software-specialisten in Simac Business Applications kwamen in 2002 uit op een groot verlies. Dit was mede het gevolg van incidentele zaken zoals noodzakelijke reorganisaties, faillissementen en betalingsproblemen bij belangrijke afnemers en voorzieningen inzake de vervreemding van deze activiteiten.
In totaal is over 2002 een verlies geleden van € 10,5 miljoen. Dit was weliswaar een verbetering in vergelijking met 2001 (-/- € 15,9 miljoen), maar niettemin teleurstellend. De genomen maatregelen geven het vertrouwen dat vanaf 2003 de verliezen zullen zijn stopgezet.
Dividendvoorstel
Aan de op 14 mei 2003 te houden Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden voorgesteld om over het jaar 2002 geen dividend uit te keren op de gewone en de preferente aandelen.
Verwachtingen
De marktomstandigheden lijken zich in 2003 vooralsnog niet te verbeteren. Dit geldt zowel voor de ICT-markt als voor Industriële Elektronica & Automatisering. De markt is erg grillig en onvoorspelbaar. De investeringsbereidheid bij de bedrijven blijft laag en de overheidsuitgaven komen onder druk door de noodzakelijke bezuinigingen. Aan de andere kant is er een groeiende noodzaak om verouderde systemen te vervangen. ICT is in vele gevallen onmisbaar geworden en de betrouwbaarheid is dan ook een punt van grote aandacht.
Omdat enkele concurrenten financiële problemen ondervinden en omdat bepaalde belangrijke marktpartijen zoals Cisco, Hewlett-Packard en Citrix belang hechten aan een verdere verbetering van de samenwerking met Simac, liggen er juist ook in de huidige markt kansen voor Simac.
De omzet van Simac zal naar verwachting in 2003 lager uitkomen dan in 2002, voornamelijk als gevolg van de verkoop van de Duitse activiteiten en het meerderheidsbelang in Allied Data Technologies. Mede omdat Simac zich steeds meer concentreert op de toegevoegde waarde, wordt thans verwacht dat de omzet rond het niveau van € 140 miljoen zal uitkomen.
Op grond van de huidige omstandigheden verwachten wij over 2003 het resultaat in de kernactiviteiten te kunnen handhaven. Dit betekent dat op dit moment kan worden uitgegaan van een licht positief resultaat in 2003.
De huidige koers van het aandeel is ca. EUR 0,44 en dat betekent al voldoende over de kansen. Daar willen wij het van de redactie bijlaten.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL