Simac, de winst van servervirtualisatie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 08/07/2007 08:50
Virtualisatie is een abstract begrip. In het geval van servers betekent virtualisatie het samenbrengen van fysiek of functioneel gescheiden ICT-voorzieningen (opslag, server en processor) om processen beter te beheersen of eenvoudiger te maken. Bij servervirtualisatie wordt één apparaat opgedeeld in meerdere virtuele machines. Hiermee is het mogelijk om meerdere systemen te laten werken op één fysieke hardware-omgeving.

Met de komst van virtualisatietechnieken kunnen servers tegenwoordig stabiel en robuust worden geconsolideerd. Bij virtualisatie is er sprake van fysieke consolidatie, het aantal fysieke servers neemt immers af terwijl het aantal logische servers gelijk blijft. Onderstaand is consolidatie op basis van het VMware principe grafisch weergegeven.

Voordelen van servervirtualisatie
Virtualisatie levert, mits goed ontworpen, diverse exploitatievoordelen op:

Minder fysieke servers: er zijn minder onderhoudscontracten en ruimte nodig.
Flexibiliteit/snelheid: het aanmaken/verplaatsen van virtuele servers kost een fractie aan tijd ten opzichte van een omgeving met fysieke servers.
Beschikbaarheid: beperkte ‘downtime’ bij onderhoudswerkzaamheden en het doorvoeren van wijzigingen.
Continuïteit: herstel van een virtuele server in geval van een calamiteit kost een fractie aan tijd ten opzichte van een omgeving met fysieke servers.
De gevolgen voor het beheer
Om te weten wat de gevolgen van servervirtualisatie voor het beheer zijn moet eerst helder zijn wat het beheer dan inhoudt. Het beheer van een server kan bestaan uit de volgende activiteiten:

operationele monitoring
tactische monitoring
uitvoeren van IT-procedures (back-up/archivering en dergelijke)
dagelijks actieve system-up controle van de server(s) en de logfiles
het op systeemniveau afhandelen van incidenten, problemen en wijzigingen
het installeren en onderhouden van patches, updates en beveiliging
het uitvoeren van preventief onderhoud
user- en printermanagement
rapportage omtrent de meest essentiële gegevens
Alle activiteiten voor fysieke servers gelden ook voor virtuele servers. Op een aantal activiteiten valt echter wel tijdwinst te boeken, ook al is deze winst marginaal. Daarnaast moet rekening worden gehouden met het feit dat de virtualisatieserver/-software zelf ook beheerd moet worden.

Geen lager beheertarief – toch voordeel!
Zoals u ziet levert het beheer van een virtuele omgeving geen direct voordeel op ten opzichte van een fysieke omgeving. Dit kan op twee manieren worden geïnterpreteerd: de beheerintensiteit voor een virtuele server is gelijk aan een fysieke server, of de beheerintensiteit voor virtualisatie is de beheerintensiteit na virtualisatie. Hoe dan ook: beide interpretaties leiden tot dezelfde betekenis voor de beheertarieven; deze blijven ongeveer gelijk. Toch is er wel degelijk winst te behalen.

De winst
Vanwege het karakter van virtualisatie levert een gevirtualiseerde serveromgeving een bedrijf voordeel op in termen van continuïteit, beschikbaarheid, flexibiliteit, ruimtebesparing en beperking van het aantal onderhoudscontracten. Het voordeel is het grootst in organisaties met een dynamische ICT-omgeving (veel wijzigingen). Welk voordeel uw organisatie uit servervirtualisatie kan halen hangt af van uw specifieke situatie. Uw accountmanager kan u hierover meer vertellen.
Belangstelling, bekijk eens de site van www.simac.com of neem via de site contact op et Simac.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL