DICO: fors minder verlies in 2004, positieve winstverwachting voor 2005

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 07/04/2005 18:37
NV DICO International, leverancier van stalen design bedden, heeft in 2004 een verlies gemaakt van EUR 1,3 miljoen ten opzichte van EUR 3,7 miljoen in 2003. De omzet over 2004 is uitgekomen op EUR 11,9 miljoen, ten opzichte van EUR 14,7 miljoen in 2003. Voor 2005 wordt winst verwacht.

DICO heeft een moeilijk jaar achter de rug. Hogere staalprijzen, te hoge productiekosten en nog steeds moeilijke marktomstandigheden hebben aan het eind van het jaar geleid tot het faillissement van het productiebedrijf Dico b.v. Daarmee is de productie in Nederland beëindigd. De productie is vervolgens bij derden ondergebracht en DICO legt zich nu volledig toe op verkoopactiviteiten.

Het bedrijfsresultaat kwam uit op EUR 4,3 miljoen negatief (2003: EUR 3,2 miljoen negatief). Het bedrijfsresultaat na bijzondere baten en lasten bedroeg EUR 0,5 miljoen negatief, ten opzichte van EUR 3,2 miljoen in 2003. De bijzondere baten en lasten houden voornamelijk verband met het faillissement van Dico bv.

In het negatieve resultaat na belastingen van EUR 1,3 miljoen is een afboeking opgenomen van de geactiveerde belastinglatentie van EUR 0,7 miljoen in het Verenigd Koninkrijk. DICO heeft inmiddels namelijk besloten het verkoopkantoor in het Verenigd Koninkrijk te sluiten en de aldaar gevestigde vennootschap, DICO UK Ltd, te liquideren. Zonder deze afboeking zou het resultaat na belastingen in 2004 zijn uitgekomen op EUR 0,6 miljoen negatief.

Tevens is in 2004 een aantal additionele voorzieningen opgenomen in verband met de doorstart van de commerciële activiteiten in Nederland. De voorzieningen zijn hierdoor toegenomen met EUR 0,4 miljoen.

DICO legt zich inmiddels volledig toe op de verkoop en distributie van stalen design bedden. Het overgrote deel van de productie is onder regie van DICO uitbesteed in Tsjechië en Polen. Daarnaast worden producten ingekocht in China, Italië en Maleisië. Hiermee is een winstgevende situatie bereikt en is een gezonde basis gelegd voor verdere groei.

Het eigen vermogen per 31 december 2004 komt uit op EUR 4,1 miljoen, ten opzichte van EUR 3,1 miljoen in 2003. De solvabiliteit is daarmee gestegen tot 59%, vergeleken met 24% per 31 december 2003.

Verwachte ontwikkelingen
Nu de volledige uitbesteding van de productie is gerealiseerd, verwacht DICO op korte termijn overeenstemming te bereiken over het uitbesteden van de magazijnfunctie en de daarmee verwante logistiek. Dit betekent dat uiterlijk 1 juli a.s. de huidige locatie in Uden kan worden verlaten. Deze locatie is verkocht aan een consortium waarvan Heijmans n.v. deel uitmaakt. Dit consortium verwacht vanaf 2007 op deze locatie woningen te realiseren.

Het verkoopkantoor in Nederland, inclusief design, marketing en ondersteuning, zal op 1 juli a.s. zijn verhuisd naar een locatie in de buurt van Uden. Daarnaast heeft DICO nog verkoopkantoren in Duitsland en België. In andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, richt DICO zich uitsluitend nog op grote klanten die vanuit Nederland worden bediend. In totaal heeft DICO dan nog ongeveer twintig personen in vaste dienst. Daarmee is de omvangrijke omschakeling voltooid.

Tijdens de komende Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal een nieuwe Raad van Commissarissen worden voorgedragen. De huidige voorzitter, Jan Wijn, heeft, zoals eerder aangekondigd, uit persoonlijke overwegingen besloten zich niet herkiesbaar te stellen. De Raad van Commissarissen is voornemens om de heren drs. J.P.M.J. Palmen, drs. Chr.J. Zanders en ir. E.H.M. Hoving te benoemen. Chris Zanders en Erik Hoving zijn reeds tijdens de vorige vergadering van aandeelhouders gepresenteerd. John Palmen (1944) is adviseur bij NV Industriebank LIOF en vervulde voor zijn pensionering functies bij NIB Capital Bank NV en het Ministerie van Economische Zaken.

In verband met de statutaire procedures aangaande deze benoemingen is de Algemene Vergadering van Aandeelhouders met drie weken uitgesteld. De vergadering zal plaatsvinden op 19 mei 2005, om 11.00 uur in Amsterdam. De formele uitnodiging en het jaarverslag zijn op 28 april a.s. beschikbaar.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL