ACOMO RAPPORTEERT GROEI IN OMZET EN WINST IN H1 2020 ONDANKS UITDAGINGEN COVID-19

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 24/07/2020 06:00
- Interim-dividend bepaald op € 0,40 per aandeel, gelijk aan H1 2019.
Voornaamste financiële indicatoren in H1 2020
Omzet: € 356,8 miljoen (H1 2019: € 346,2 miljoen, +3,1%)
EBITDA: € 28,4 miljoen (H1 2019: € 27,5 miljoen, +3,4%)
Nettowinst: € 16,3 miljoen (H1 2019: € 15,8 miljoen, +3,3%)
Winst per aandeel: € 0,66 (H1 2019: € 0,64, +3,3%)
Interim-dividend: € 0,40 per aandeel (H1 2019: € 0,40, gelijk)
Solvabiliteit: 53,8% (H1 2019: 53,8%)

23 JULI 2020
Amsterdam Commodities N.V. (Acomo), de aan Euronext Amsterdam genoteerde handelsonderneming in specerijen, noten, eetbare zaden, thee en voedingsingrediënten, rapporteert vandaag een verbetering van zowel omzet als winst over de eerste zes maanden van 2020 (H1 2020), ondanks de uitzonderlijke omstandigheden.
Acomo heeft succesvol weten te opereren te midden van de gevolgen van de coronacrisis. Dankzij het wereldwijde handelsnetwerk in combinatie met de deskundigheid van de teams in de diverse regio’s heeft de Groep snel kunnen inspelen op veranderende situaties, verstoringen in de keten en lokale lockdowns wanneer die zich voordeden. De beschikbaarheid van producten in de diverse landen van oorsprong bleef op peil dankzij goede oogsten, hoewel sommige productiefaciliteiten te kampen hadden met lockdowns en transport van goederen in een aantal gevallen vertraging ondervond. Over het geheel genomen bleef de vraag naar producten onverminderd sterk, al waren er op dit punt duidelijke verschillen in tijd en per afzetkanaal. In de voedingsmiddelenindustrie en de retailsector was een toename van de vraag te zien, met name in maart, maar in foodservice stond de vraag door de lockdowns sinds maart zwaar onder druk.
Sinds het begin van de uitbraak van COVID-19 is onze aandacht boven alles uitgegaan naar de veiligheid en gezondheid van onze mensen. Tegelijkertijd is gestreefd naar continuïteit in de dienstverlening aan onze afnemers en handhaving van onze strenge normen ten aanzien van voedselveiligheid. In overeenstemming met de diverse (lokale) maatregelen en richtlijnen hebben alle groepsmaatschappijen de bezetting van kantoren geminimaliseerd door thuiswerken te faciliteren. In alle kantoren en productiefaciliteiten zijn strikte maatregelen getroffen ten aanzien van hygiëne, social distancing, quarantaine en test-protocollen. Ondanks de omstandigheden zijn alle entiteiten van de Groep volledig operationeel gebleven. Per 30 juni was er geen materiële invloed van COVID-19 op de balanspositie. De gebruikte bankfaciliteiten waren in overeenstemming met de normale bedrijfsvoering en de Vennootschap had voldoende financieringsruimte.
De Raad van Bestuur is zeer tevreden over de gerealiseerde prestaties en de manier waarop de teams zich hebben weten aan te passen aan de gevolgen van COVID-19. Zij hebben hiermee de Groep in staat gesteld groei te realiseren in omzet en winst.
Acomo stelt de aandeelhouders een interim-dividend van € 0,40 per aandeel voor (H1 2019: € 0,40), conform het consistente beleid ten aanzien van dividenduitkeringen.

In de eerste zes maanden van dit jaar verschilden de prestaties per entiteit en productgroep. Enkele entiteiten rapporteerden verbeterde prestaties als gevolg van toegenomen vraag vanuit de voedingsmiddelenindustrie en de retailsector. Entiteiten en divisies die een relatief groot deel van hun omzet behalen bij afnemers in de foodservice sector hadden te maken met een substantiële afname van de vraag. Hun prestaties bleven achter bij die van het voorgaande jaar. Dit was met name het geval in het notensegment en bepaalde onderdelen van het segment Eetbare zaden. De neerwaartse druk op prijzen voor voedingsgrondstoffen bleef onverminderd als gevolg van goede oogsten en verstoringen van de vraag in landen waar een lockdown van kracht was. De prijzen voor een aantal belangrijke productgroepen daalden substantieel, met name in mei en juni. Ondanks deze omstandigheden bleef de brutomarge van de Groep stabiel ten opzichte van het voorgaande jaar. Er was een lichte stijging in het kostenniveau, in lijn met de inflatie. De netto-omzet nam toe met 3,1% tot € 356,8 miljoen, EBITDA steeg met 3,4% tot € 28,4 miljoen en de nettowinst nam toe met 3,3% tot € 16,3 miljoen.
De gerapporteerde resultaten zijn beïnvloed door niet-gerealiseerde FX hedgeresultaten. Zonder dit effect nam de EBITDA toe met 5,1% en de nettowinst met 5,6%.

Ratio’s
H1 2020 H1 2019
Solvabiliteit – eigen vermogen als % van totale activa 53,8% 53,8%
Hefboomratio (netto schulden/EBITDA) (op jaarbasis) 1,8 1,9
Voornaamste financiële indicatoren (in €)
Winst per aandeel 0,66 0,64
Eigen vermogen per aandeel per 30 juni 8,169 7,927
Interim-dividend per aandeel 0,40 0,40
Over de eerste zes maanden van 2020 is de geconsolideerde winst van Acomo toegenomen met 3,1% tot € 356,8 miljoen (H1 2019: € 346,2 miljoen). De brutomarge nam toe met 2,4% tot € 65,8 miljoen. De brutomarge als percentage van de omzet bleef stabiel op 18,4%. De nettowinst over het eerste halfjaar van 2020 bedroeg € 16,3 miljoen, een toename van € 0,5 miljoen versus het eerste halfjaar van 2019. De bedrijfskosten waren € 0,6 miljoen hoger dan in het eerste halfjaar van 2019, voornamelijk door een stijging van de personeelskosten als gevolg van inflatie en een kleine toename van het aantal werknemers.
Rentekosten waren lager als gevolg van gemiddeld lagere bankleningen in combinatie met lagere Libor-tarieven voor de leningen in US dollar. De effectieve vennootschapsbelastingdruk bleef stabiel op 24,4%.
Wisselkoers euro/US dollar
De wisselkoers tussen de euro en de US dollar bleef relatief stabiel in dit eerste halfjaar. De gemiddelde euro/US dollar wisselkoers van 1,102 in H1 2020 was 2,4% sterker vergeleken met H1 2019 (1,129). De wisselkoers leverde een positieve bijdrage aan de gerapporteerde omzet (+€ 3,8 miljoen) en nettowinst (+€ 0,1 miljoen).
De slotkoers op 30 juni 2020 van 1,123 was in lijn met de eindejaarskoers op 31 december 2019 van 1,121. Dit had geen materieel effect op de totale activa.

Interim-dividend H1 2020
Het interim-dividend per aandeel is bepaald op € 0,40 in contanten, gelijk aan dat van H1 2019. Het dividend wordt betaalbaar gesteld per 7 augustus 2020 (de ex-dividend datum is 28 juli 2020).
‘Ik ben bijzonder trots op onze teams, die hebben bewezen uiterst flexibel te kunnen reageren op deze uitzonderlijke omstandigheden. Er waren grote uitdagingen in de ketens en we zagen grote fluctuaties in afzet per afnemer en in de tijd. Het feit dat onze financiële resultaten verder zijn verbeterd ten opzichte van het voorgaande jaar onderstreept de robuustheid van de Groep en het vakmanschap van onze mensen’, stelt Group Managing Director Allard Goldschmeding.

Activiteiten per segment
Specerijen en Noten
Catz International in Rotterdam behaalde uitstekende resultaten en bewees opnieuw zich snel te kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en haar afnemers op het juiste moment de juiste producten te kunnen leveren. Catz wist effectief in te spelen op de aanzienlijke fluctuaties in de vraag, in weerwil van de uitdagingen in de keten. Voor de meeste productgroepen werden verbeterde resultaten gerealiseerd ten opzichte van het voorgaande jaar. De prijsniveaus voor een aantal belangrijke specerijen, zoals peper en nootmuskaat, zetten de daling in prijs ten opzichte van die van het voorgaande jaar door, terwijl andere specerijen, waaronder kardemom en gember, in waarde stegen. De prijzen voor gedroogde vruchten vertoonden een wisselend beeld. Bij gedroogde en geraspte kokos was sprake van verstoringen van de keten als gevolg van lokale lockdowns van fabrieken.

Het prijsniveau steeg in vergelijking met voorgaand jaar. De prijsniveaus voor een aantal belangrijke categorieën noten zoals cashews, amandelen en walnoten daalden de afgelopen maanden met gemiddeld 25%, waardoor zowel de marges als de winstgevendheid voor deze producten onder druk kwamen te staan.
Tovano in Maasdijk, actief in verpakte noten en gedroogde vruchten, wist goed met de impact van lagere prijsniveaus om te gaan en rapporteerde een iets hogere winst ten opzichte van het voorgaande jaar.
King Nuts & Raaphorst in Bodegraven, actief in noten en rijstcrackers, zag zich gesteld voor grote verschillen in vraagniveau tussen de verschillende afnemers. De gerapporteerde omzet bleef iets achter bij die van het voorgaande jaar, bij een iets lagere brutomarge. Gezien de scherpe prijsdalingen voor belangrijke categorieën noten zoals amandelen, walnoten en cashews, alsmede de impact van lockdowns op weekmarkten, zijn de prestaties sterk te noemen.
Delinuts in Ede, actief in noten en gedroogde vruchten, beleefde een sterke start van het jaar. De situatie veranderde echter drastisch in maart, aangezien Delinuts relatief afhankelijk is van afnemers in de foodservice-sector. De impact van lockdown-maatregelen op de onderneming was substantieel. Omzet en marges kwamen hierdoor significant onder druk te staan.

Eetbare zaden
Red River Commodities in Fargo (VS), actief in inkoop, verwerking en distributie van eetbare zaden (met name zonnebloemzaden), presteerde goed, met uiteenlopende prestaties binnen de verschillende activiteiten. Voor het merk SunButter® werd een toename van de omzet in de retail- en onderwijskanalen gerapporteerd. Ondanks lockdown-maatregelen bleven scholen in de VS maaltijden verstrekken aan scholieren, waar in veel gevallen SunButter®-producten deel van uitmaken. Dit resulteerde in een sterke verbetering van de financiële resultaten. Daartegenover stond een sterke daling in de vraag naar producten van met name de SunGold-divisie als gevolg van de lockdowns in de VS. Een belangrijk deel van de snackproducten van SunGold worden normaal gesproken geconsumeerd bij sportwedstrijden, die vraag was echter nu grotendeels afwezig. De vogelzaaddivisie realiseerde een sterke omzetstijging. Voor de onderneming als geheel namen de marge en de winst toe. Red River Global Ingredients in Winkler (Canada) rapporteerde in de eerste zes maanden sterke groei en goede resultaten, en bewees daarmee de waarde van wereldwijde inkoop van produkten.
Red River-Van Eck in Etten-Leur beleefde een stroeve start van het jaar. De vraag naar maanzaad was laag en kwam nog verder onder druk te staan door COVID-19, wat resulteerde in een substantiële daling van de gerapporteerde winstgevendheid.
SIGCO Warenhandel in Hamburg (Duitsland) had een goede start van het jaar, maar had in de laatste paar maanden te kampen met een substantiële vraaguitval vanuit foodservice-gerelateerde afnemers als gevolg van COVID-19. De winstgevendheid viel lager uit dan die in het voorgaande jaar.

Thee
Koninklijke Van Rees Group in Rotterdam rapporteerde hogere winsten dan in het voorgaande jaar. De waarde van de omzet was weliswaar lager als gevolg van lagere theeprijzen, maar de brutomarges namen toe. De thee oogsten zijn aanhoudend groot, waardoor de beschikbaarheid in de meeste oorspronglanden hoog is en de marktprijzen laag zijn.

Voedingsingrediënten
Snick EuroIngredients in Ruddervoorde (België), actief in voedingsingrediënten, presteerde over het algemeen in lijn met het voorgaande jaar, met enigszins hogere omzet tegen iets lagere marges.

Geconsolideerde balans
Het balanstotaal per 30 juni 2020 bedroeg € 374,1 miljoen (jaareinde 2019: € 358,6 miljoen, +4,3%).
De voornaamste financiële ontwikkelingen in de eerste zes maanden van 2020:
• Het eigen vermogen nam af met € 1,5 miljoen tot € 201,4 miljoen op 30 juni 2020 (jaareinde 2019: € 202,9 miljoen). De belangrijkste ontwikkelingen hierin waren dividenduitkeringen aan de aandeelhouders ter waarde van € 17,3 miljoen en een negatief wisselkoerseffect van € 0,6 miljoen, deels gecompenseerd door een nettowinst over H1 2020 van € 16,3 miljoen.
• Het werkkapitaal (voorraden, debiteuren en crediteuren) steeg met € 7,4 miljoen versus 30 juni 2019, voornamelijk als gevolg van hogere voorraden en debiteuren, gedeeltelijk tenietgedaan door een stijging van crediteuren.
• De solvabiliteit per 30 juni 2020 bedroeg 53,8% (H1 2019: 53,8%).

Vooruitzicht 2020
Gezien de aard van de activiteiten van de Groep is het onmogelijk te voorspellen hoe de markt zich zal ontwikkelen, noch welk effect dit zal hebben op de resultaten van de Groep. Op dit moment is het niet mogelijk een inschatting te maken van de impact die COVID-19 nog zal hebben op de mondiale economie en onze bedrijfsresultaten. De Raad van Bestuur heeft echter het vertrouwen dat de management- en handelsteams hun kennis en vaardigheden zullen blijven inzetten om zo goed mogelijk met deze onzekerheden om te gaan.

Financiële kalender
28 juli 2020
Ex-dividend datum, interim-dividend boekjaar 2020
7 augustus 2020
Dividend betaaldatum, interim-dividend boekjaar 2020
18 februari 2021
Publicatie jaarcijfers 2020 (geen accountantscontrole toegepast) – nabeurs
11 maart 2021
Publicatie jaarverslag boekjaar 2020 – nabeurs

Verklaring van de Raad van Bestuur overeenkomstig artikel 5:25c (2) (c) van de Wet op het financieel toezicht (Wft)
De uitvoerende bestuurder van de Vennootschap verklaart hierbij dat naar zijn beste weten:

1. Het halfjaarbericht over de eerste zes maanden van 2020 een getrouw beeld geeft van de activa, de passiva, de financiële positie en de behaalde winst van de Vennootschap en haar geconsolideerde entiteiten.
2. Het halfjaarbericht over de eerste zes maanden van 2020 een getrouw beeld geeft van de financiële positie van de Vennootschap op de balansdatum en van de stand van zaken gedurende H1 2020 met betrekking tot de Vennootschap en de aan haar gerelateerde entiteiten waarvan de financiële informatie is geconsolideerd in het halfjaarbericht.
Rotterdam, 23 juli 2020
Allard Goldschmeding
Group Managing Director

zie meer op www.acomo.net



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL