Algenolie als alternatief voor visolie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 26/11/2021 14:04
Omega-3 vs omega-6: hoe zat het ook al weer?
Er zijn drie omega-3 vetten: ALA, DHA en EPA. Stuk voor stuk hebben ze ontstekingsremmend eigenschappen, maar DHA en EPA werken het sterkst. ALA vinden we onder andere in lijnzaadolie. DHA en EPA vinden we in goed vlees en vis… en algenolie.
Omega-6 vetten zijn ontstekingsbevorderend en vinden we in heel veel producten in het Westers dieet.
In 2013 schreef ik er een artikel over op de site van het PaleoPrincipe.

Visolie bevat omega-3 en hebben we nodig om de grote hoeveelheid omega-6 in de voeding te balanceren. Visolie heeft bepaalde nadelen. Algenolie is een goed en betaalbaar alternatief voor visolie.
Gekweekte vis bevat steeds minder omega-3
Afgelopen week was er in het nieuws te lezen dat de gekweekte zalm momenteel de helft aan omega-3 bevat vergeleken met vijf jaar terug. Dat zou betekenen dat we dus twee keer zoveel zouden moeten eten om eenzelfde hoeveelheid aan omega-3 binnen te krijgen. Dat is niet aan te kweken!

Vissen die in het wild leven in de oceanen hebben ongetwijfeld meer omega-3 dan de gekweekte maar hebben ook enkele nadelen. De twee belangrijkste nadelen zijn:

Vervuiling van de zee levert vervuilde vis
De visstand gaat enorm achteruit
Vervuiling en gifstoffen in de zee
Het is helaas zo dat de wereldzeeën in rap tempo achteruit gaan. Wij mensen krijgen gewoon terug wat we in de zee gooien. Zo zijn er verhalen van voor de Noorse kust gevangen vis die afbraakproducten van het bekende antidepressivum prozac bevat. Vetoplosbare afvalstoffen stapelen zich langzaam op in de voedselketen. Een klein visje bevat een beetje gifstof. Deze wordt opgegeten door een grotere vis. Deze grotere vis wordt opgegeten door een nog grotere vis enz. Zodoende stapelt de gifstof zich op in de voedselketen en de vis die wij dus eten is niet meer zo clean als 50 jaar terug. Nu bevat vis ook voordelen, maar toch.

Visstand gaat achteruit
Wereldnatuurorganisaties waarschuwen ons al jaren dat de wereldzeeën leeg zijn als we nog 40 jaar zo doorgaan. Dat is een probleem. Ook als sportvisser kan ik stellen dat de visstand inderdaad achteruit gaat. 20 jaar terug ving ik veel gemakkelijker en meer snoekbaars dan nu. Is gewoon een feit.

Algenolie
Daarom raad ik de laatste jaren mijn klanten aan om algenolie te gebruiken. Algen kan je gewoon kweken in een grote bak met water en zee-cultuur. Deze aquaria bevatten geen gifstoffen uit ons milieu en de algen maken voor ons de felbegeerde omega-3 vetzuren DHA en EPA. Daarnaast is er geen probleem met de visstand. Ideaal dus.

(advertentie)

Steeds betaalbaarder
Enkele jaren terug was een algenolie nog heel duur en moeilijk te verkrijgen. Nu kan je een prima capsule gemakkelijk online kopen. En niet meer alleen op de websites van veganisten. Zoals je in onderstaande tabel kunt zien valt de prijs van een algenolie best mee ten opzichte van bekende merken visolie. Als je het vergelijkt per 1 gram DHA/EPA tenminste.

Merk prijs/pot Caps/pot mg DHA/EPA per caps Prijs voor 1 gram DHA/EPA
Solgar Fish Oil Concentrate 1000Mg € 23,70 60 260 € 1,50
Bonusan Omega-3 capsules € 30,02 200 300 € 0,50
Orthica Fish EPA original € 20,08 120 150 € 1,12
Davitamon Omega-3 visolie plus € 16,78 70 275 € 0,86
Testa omega-3 algenolie € 22,95 60 450 € 0,84
Bij omega-3 supplementen gaat het om de hoeveelheid DHA en EPA die erin zit. Dat het 1000 mg visolie is zegt dus niet zoveel. Lees altijd even verder op het etiket en beoordeel dan of het product je geld waard is. Capsules met zowel omega-3 als omega-6 er in raad ik af omdat ze niet bijdragen aan een correctie op de balans tussen beide groepen omega’s.

Lijnzaadolie
Het ‘plantaardige omega-3 vet’ ALA is evengoed belangrijk voor de balans tussen omega-3 en omega-6 vetten. Je vindt het veel in lijnzaadolie. Lijnzaad en chiazaad zijn ook redelijke bronnen van ALA.

Mijn advies
Neem als je de mogelijkheid hebt algenolie in plaats van visoliecapsules en gebruik wekelijks een paar eetlepels lijnzaadolie.

Tags:omega-3, visolie

7 Comments on “Algenolie als alternatief voor visolie”
Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL