Het actieplan biobased vraagt om duidelijkheid

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 22/03/2021 13:23
3. Het actieplan biobased vraagt om duidelijkheid
In het actieplan Biobased kunststoffen worden een aantal voorbeelden op het gebied van onduidelijkheid benoemd:

Toepassers zijn nog onvoldoende bekend met de manier van toepassen en voordelen van beide soorten biobased kunststoffen.
De klimaatwinst van biobased kunststoffen ten opzichte van fossiele kunststoffen is nog niet bekend bij de toepassers of nog niet duidelijk voor de specifieke toepassing.
Consumenten-vraag naar novel biobased kunststoffen is laag door onbekendheid en nog weinig voorbeelden in de markt.
Duidelijkheid heeft twee deelaspecten:

(1) de definitie en interpretatie van eigenschappen van bioplastics en
(2) visuele herkenning van bioplastics (goed te onderscheiden)

De definitie en interpretatie van eigenschappen is een probleem dat voor alle materialen en producten geldt. Want wat is precies de betekenis van de claim dat een product recycleerbaar is? Betekent dat het product in potentie is te recyclen of dat het in de praktijk ook echt wordt gerecycled.

Herkenning betekent dat het voor een gebruiker duidelijk moet zijn waar bijvoorbeeld een product moet worden weggegooid als het niet meer wordt gebruikt. Ook dit is een algemeen probleem want welk logo is ook alweer precies bedoeld om aan te geven in welke afvalbak het gebruikte product moet worden gegooid. In de praktijk blijkt dit ook: PMD-afval bevat wel tot 15% vervuiling in de vorm van achtergebleven inhoud van een verpakking en afval dat in de verkeerde bak is weggeworpen. GFT bevat tot wel 5% vervuiling (glas, plastic)

Voor bioplastics betekent dit dat o.a. duidelijk moet zijn wat precies de betekenis is van bio-based en wanneer en in welke omstandigheden een product biologisch afbreekbaar is.

Acties Holland Bioplastics

Duidelijk begrippenkader
In Europa zijn normen de beste manier om definities en eisen aan producten vast te leggen. Naast het feit dat dit voor heel Europa geldt, is er ook het voordeel dat er duidelijke processen zijn om normen vast te stellen en te wijzigen op basis van nieuwe inzichten. De leden van Holland Bioplastics nemen actief deel aan het opstellen en wijzigen van normen in zowel Europa als Nederland

Overzicht van Europese normen

Onderwerp Normen
Definities : Definities Bio-based producten (EN16575)
Bio-based content : Bio-based products – Bio-based content (EN 16785-1)
Afvalfase


:


Industriële composteerbaarheid (EN13432)Thuiscomposteerbaarheid (draagtassen) (EN17427)Biologische afbreekbaarheid in de bodem (gericht op land- en tuinbouw) (EN17033)
Communicatie

:

Communicatie over biobased producten tussen bedrijven (EN16935)Communicatie over biobased producten naar consumenten (EN16848)
Er zijn inmiddels veel rapporten en factsheets uitgebracht over bioplastics waarin uitleg wordt gegeven over eigenschappen van bioplastics en waar deze het beste tot hun recht komen:

WUR: Bio-based and biodegradable plastics : facts and figures : focus on food packaging in the Netherlands
WUR: Biobased plastics 2019
European Bioplastics factsheets
Herkenning voor de consument
Uit onderzoek van GFK is gebleken dat consumenten verpakkingen uit gewoonte weggooien op de plekken waar we ze denken dat het hoort. Omdat een composteerbare verpakking herkenbaar is als plastic is communicatie van groot belang. Van primair belang is een goed herkenbare weggooi-instructie. Het logo uit de weggooiwijzer (combinatie van kiemplantlogo en advies om het bij het GFT te gooien) kwam met 90% herkenning door consumenten als beste uit de bus.

Vervolgacties
De onduidelijkheid die in het actieplan wordt benoemd, dreigt op zichzelf een blokkade te worden voor de transitie; als immers onduidelijk is waar de reis naar toegaat, is het wellicht beter om te blijven waar je bent. Holland Bioplastic is daarom samen met de WUR een project gestart dat als doel heeft om duidelijke keuzes te maken voor producten die op dit moment niet circulair zijn.

Bioplastics bieden voordelen als het gaat om CO2 reductie maar zijn geen wondermiddel.
In de meest recente uitgave van PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America is het officiële orgaan van de National Academy of Sciences van de Verenigde Staten) is een zeer interessant artikel gepubliceerd over bioplastics. Belangrijkste conclusie die getrokken wordt in het artikel is dat bioplastics absoluut een rol spelen in de strijd voor CO2 reductie maar dat het geen wondermiddel an sich is. Diverse specialisten komen aan het woord om de rol van bioplastics vanuit verschillende hoeken te beschouwen. Een van de specialisten die aan het woord komt is Erwin Vink, de voorzitten van Holland Bioplastics.

“For certain applications there are no good alternatives,” Vink explains. For example, PLA’s combination of high finish quality, low shrinkage, durability, and other properties have made it the preferred choice for 3D printer filaments. PLA film also makes a superior liner for the insulation in a refrigerator, reducing the appliance’s long-term energy use by as much as 12.5% over the standard polystyrene liner. And PLA can be incorporated into a medical face mask that provides excellent protection against coronavirus disease 2019 (COVID-19). “You can make it into very fine fibers to filter very small particles,” says Vink.

see & read more on
https://www.pnas.org/content/118/12/e2103183118



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL