DSM divers nieuws.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 29/07/2009 07:23
Koninklijke DSM N.V. en Maire Tecnimont S.p.A., een vooraanstaand internationaal concern op het gebied van engineering en construction dat zijn hoofdkantoor in Italië heeft, maken vandaag bekend dat zij overeenstemming hebben bereikt over de verkoop van DSM's ureumlicentiëringsdochter Stamicarbon B.V. aan Maire Tecnimont voor een totaal bedrag van EUR 38 miljoen, exclusief liquide middelen en vrij van schuld. De voorgenomen verkoop is onderhevig aan de gebruikelijke goedkeurings- en meldingsprocedures bij toezichthoudende en andere instanties en zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2009 worden afgerond.

Het in 1947 opgerichte Stamicarbon is wereldmarktleider op het gebied van de licentiëring van ureumtechnologie. Op basis van door Stamicarbon in licentie gegeven technologie zijn meer dan 250 ureumfabrieken gebouwd in ruim 80 landen, en met het licentiëren van nieuwe fabrieken is de onderneming marktleider. Ureum, dat voornamelijk als kunstmeststof wordt gebruikt, wordt geproduceerd uit ammoniak en kooldioxide. Stamicarbon behaalde in 2008 met het licentiëren van ureumtechnologie een omzet van EUR 57 miljoen en een bedrijfsresultaat van EUR 25 miljoen. In 2008 was het bedrijfsresultaat van Stamicarbon uitzonderlijk hoog als gevolg van een aantal grote contracten die in dat jaar werden afgesloten. Over de laatste vier jaar heeft Stamicarbon gemiddeld een bedrijfsresultaat van circa EUR 10 miljoen per jaar behaald.

Bij de ureumlicentiëringsactiviteiten van Stamicarbon zijn circa 50 werknemers betrokken, vrijwel zonder uitzondering technologen en technici. Stamicarbon licentieert gepatenteerde technologie en eigen kennis aan bestaande en potentiële ureumproducenten. De licentiëringsactiviteiten die niet op ureum betrekking hebben zijn overgebracht in een nieuwe entiteit, Knowfort Technologies B.V., en maken geen deel uit van de voorgenomen verkoop of de resultaten van Stamicarbon in 2008.

Nico Gerardu, lid van de Raad van Bestuur van DSM, gaf als toelichting: "De voorgenomen verkoop van de ureumlicentiëringsactiviteiten is een belangrijke nieuwe stap in DSM's versnelde transformatie tot een Life Sciences en Materials Sciences onderneming. Ik ben ervan overtuigd dat ureumlicentiëring strategisch gezien beter past bij Maire Tecnimont, een vooraanstaande onderneming op het gebied van projectmanagement en contracting. Ik wil alle medewerkers van Stamicarbon bedanken voor hun niet aflatende steun en de belangrijke bijdrage die zij hebben geleverd."

Fabrizio Di Amato, Bestuursvoorzitter en Chief Executive Officer van Maire Tecnimont S.p.A., verklaarde: "Deze acquisitie is een belangrijke stap richting het halen van de strategische doelstellingen van ons concern gericht op uitbreiding van onze activiteiten op het gebied van Engineering, Procurement & Construction services in bepaalde sectoren van de procesinstallatie-industrie. Stamicarbon zal als onderdeel van de Maire Tecnimont Group gaan opereren, vooral zij aan zij met Tecnimont, en zal als zelfstandige eenheid omzet en marge blijven genereren uit licentiëringsactiviteiten. Tegelijkertijd voorzien wij dat Stamicarbon onze technologieportfolio zal uitbreiden en in samenwerking met Tecnimont onze EPC-activiteiten in de kunstmestsector zal versterken door op basis van commerciële, technologische en operationele synergie de efficiency en het concurrentievermogen van onze processen te verhogen."

Stamicarbon brengt zeer hoogwaardige technische expertise en technologie in. Maire Tecnimont wil zijn hoogwaardige E&C-activiteiten daarvan laten profiteren, vooral op basis van de synergie die ontstaat bij het combineren van technologie en EPC contracting.

In september 2007 kondigde DSM aan dat in verband met de versnelde strategische verschuiving naar Life Sciences en Materials Sciences een aantal activiteiten die niet passen bij de versnelde strategie zouden worden ontvlochten uit de organisatie en vervolgens verkocht. Ureumlicentiëring behoort tot deze activiteiten.

Het desinvesteringsproces voor DSM Elastomers, DSM Agro en DSM Melamine is in gang gezet. Zoals eerder is bekendgemaakt heeft DSM het proces vertraagd in verband met de huidige financieel-economische omstandigheden maar streeft de onderneming er nog steeds naar om de desinvesteringen binnen de Vision 2010-strategieperiode af te ronden.

De voorgenomen verkoop is onderhevig aan de gebruikelijke goedkeurings- en meldingsprocedures bij toezichthoudende en andere instanties en zal volgens de in Nederland gebruikelijke procedures worden voorgelegd aan de ondernemingsraden. Een dag voor daadwerkelijke afronding van de transactie zullen alle medewerkers die betrokken zijn bij de ureumlicentiëringsactiviteiten overgaan naar Stamicarbon B.V., de door Maire Tecnimont over te nemen onderneming, in overeenstemming met Nederlandse regelgeving.

Maire Tecnimont
Maire Tecnimont S.p.A. is het moederbedrijf van een internationaal industrieel concern dat een uitgebreid, geïntegreerd pakket van diensten en techniek aanbiedt in vier sectoren: chemie en petrochemie, olie en gas, elektriciteitsvoorziening, civiele techniek en infrastructuur. Het concern is een gevestigde naam dankzij de geavanceerde kennis en kunde op het gebied van projectmanagement en main contracting die het heeft laten zien bij het uitvoeren van complexe turnkey-projecten overal ter wereld, waarbij een hoog niveau van kwaliteit en planning gepaard gaat met een goed oog voor multiculturele en milieutechnische aspecten. Het concern, dat is genoteerd aan de effectenbeurs van Milaan, is actief in 24 landen en op 4 continenten, omvat momenteel 37 werkmaatschappijen en beschikt over 4300 werknemers, waarvan meer dan de helft buiten Italië. Ultimo 2008 rapporteerde het concern een omzet van EUR 2.463 miljoen en een nettowinst van EUR 117 miljoen. Meer informatie is te vinden op www.mairetecnimont.it.

DSM gaat DSM Energy verkopen aan TAQA


Koninklijke DSM N.V. maakt vandaag bekend dat overeenstemming is bereikt met TAQA Abu Dhabi National Energy Company PJSC over de verkoop van DSM Energie Holding B.V. (DSM Energy) voor een enterprise value van EUR 285 miljoen. De voorgenomen verkoop is onderhevig aan de gebruikelijke goedkeurings- en meldingsprocedures bij toezichthoudende instanties en zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2009 worden afgerond.

De verkoop omvat de belangen van DSM in de opsporing van olie en gas en in olie- en gaspijpleidingen, inclusief het belang van 40% in Noordgastransport.

DSM verwacht op de verkoop een boekwinst van circa EUR 275 miljoen na belastingen te realiseren. Deze winst zal als bijzondere post worden verantwoord in de winst-en-verliesrekening op het moment van de afronding van de transactie. DSM Energy behaalde in 2008 een netto-omzet van EUR 161 miljoen.

Rolf-Dieter Schwalb, Chief Financial Officer van Koninklijke DSM, gaf als toelichting: "De voorgenomen verkoop van de energie-activiteiten is een belangrijke nieuwe stap in DSM's versnelde transformatie tot een Life Sciences en Materials Sciences onderneming. Zoals eerder aangegeven, is er in een dergelijke onderneming geen plaats voor deelnemingen in olie- en gasopsporingsactiviteiten en pijpleidingen. Deze deelnemingen passen strategisch gezien veel beter bij TAQA. Ik wil alle medewerkers van DSM Energy bedanken voor hun niet aflatende inzet en de belangrijke bijdrage die zij hebben geleverd."

In september 2007 kondigde DSM aan dat in verband met de versnelde strategische verschuiving naar Life Sciences en Materials Sciences een aantal activiteiten die niet passen bij de strategie zouden worden ontvlochten uit de organisatie en vervolgens verkocht. DSM's deelnemingen in olie- en gasopsporing en pijpleidingen behoren tot deze activiteiten.

DSM Energy neemt deel aan de opsporing en winning van aardolie en aardgas op het Nederlandse deel van het Continentale Plat. DSM heeft een belang tot 25% in olie en gas joint ventures in de vorm van een niet-operationele deelneming en bezit belangen in pijpleidingen, waaronder een belang van 40% in Noordgastransport.

DSM Energy heeft een belang in twintig producerende olie- en gasvelden en neemt deel aan de ontwikkeling van een aantal gasvelden. Al deze velden maken deel uit van 25 winningsvergunningen. DSM had om strategische redenen besloten geen verdere investeringen te maken en de olie- en gasactiviteiten te verkopen. De totale productie in 2008 bedroeg het equivalent van 1,8 miljoen vaten olie. De voorgenomen verkoop omvat tevens de overdracht van alle verplichtingen die te maken hebben met de buitengebruikstelling van productieplatforms.

Noordgastransport transporteert gas dat offshore wordt geproduceerd door een pijpleidingsysteem van gasvelden in de Noordzee naar Uithuizen. Het gas wordt hier behandeld, op specificatie van afnemers gebracht en afgeleverd.

TAQA Abu Dhabi National Energy Company PJSC is een wereldwijd opererend energiebedrijf dat in 2008 een omzet behaalde van ruim AED 16 miljard (USD 4,4 miljard). TAQA is het corporate vlaggenschip van de regering van Abu Dhabi. In Nederland nam TAQA in 2007 de installaties voor gasexploratie en -productie van BP Nederland over, inclusief de in het Nederlandse deel van het Continentale Plat en in het gebied rond Alkmaar gelegen onshore en offshore installaties en opslagfaciliteiten.

De voorgenomen verkoop is onderhevig aan de gebruikelijke goedkeurings- en meldingsprocedures bij toezichthoudende instanties en zal volgens de gebruikelijke procedures worden voorgelegd aan de ondernemingsraden. DSM Energy heeft zes werknemers in dienst. Al deze medewerkers zullen overgaan naar de nieuwe eigenaar.

Teleconferentie voor beleggers en analisten
Van 10.15 tot 10.45 CET zal een teleconferentie worden gehouden waaraan beleggers en analisten kunnen deelnemen. De inbelnummers zijn +31 70 304 33 71 (Europees Continent) en +44 207 216 0106 (Verenigd Koninkrijk) voor analisten en beleggers en +31 70 304 33 15 voor journalisten. Voor geïnteresseerden zal achteraf een herhaling te beluisteren zijn.

DSM - de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming
Koninklijke DSM N.V. creëert innovatieve producten en diensten op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM's producten en diensten worden wereldwijd gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen die het leven gezonder, duurzamer en aangenamer maken. Voorbeelden van eindmarkten zijn voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektrotechnische en elektronica-producten, producten voor persoonlijke bescherming en producten voor de bouw. DSM heeft een netto-jaaromzet van EUR 9,3 miljard en biedt werk aan zo'n 23.500 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op: www.dsm.com




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL