DSM kondigt maatregelen aan ter versterking van zijn concurrentiepositie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 15/12/2008 10:39
Koninklijke DSM N.V. maakt vandaag maatregelen bekend ter versterking van zijn concurrentiepositie. Deze maatregelen zullen structurele kostenbesparingen opleveren die naar verwachting binnen nu en 2010 zullen oplopen tot EUR 100 miljoen per jaar. Daarnaast neemt DSM een aantal maatregelen om het hoofd te bieden aan de huidige moeilijke marktomstandigheden. Deze marktomstandigheden, samen met de beslissing om momenteel prioriteit te geven aan de kasstroom boven de winstgevendheid op korte termijn, resulteren in een bijgestelde verwachting ten aanzien van het bedrijfsresultaat over 2008 van ruim EUR 900 miljoen, circa 10% hoger dan in 2007 en een recordresultaat voor de onderneming.

Door nu prioriteit te geven aan de kasstroom boven de winstgevendheid op de korte termijn verzekert DSM zich van een blijvend sterke balans en financiële positie. DSM's financiering blijft zeer gezond, met voldoende financieringsmogelijkheden voor de korte termijn en een gezond financieringsplan voor de lange termijn. Er worden momenteel geen additionele kapitaalstortingen voor de pensioenregelingen van DSM verwacht. Voor de korte termijn zullen de te nemen maatregelen een negatief effect hebben op de winst van de onderneming, maar op lange termijn zullen zij DSM een nog sterkere uitgangspositie geven voor het benutten van groeikansen.

De Life Sciences-activiteiten van DSM, met name Nutrition, en DSM Dyneema hebben relatief weinig last gehad van de huidige economische omstandigheden en blijven goed presteren. Sommige eindmarkten van DSM's Materials Sciences-activiteiten daarentegen, met name de markten die zich geconfronteerd zien met teruglopende consumentenbestedingen zoals de automobielindustrie, de bouwsector en de elektrotechnische en elektronica-industrie, hebben gedurende het hele vierde kwartaal te maken gehad met een aanhoudend sterke daling van de vraag. Dit viel samen met een significante afbouw van de voorraden in de volgindustrieën als gevolg van de kredietschaarste en snelle prijsdalingen voor grondstoffen.

In de DSM-businessgroepen die last hebben van de huidige moeilijke marktomstandigheden (DSM Fibre Intermediates, DSM Engineering Plastics, DSM Resins en sommige onderdelen van het Base Chemicals and Materials cluster) zijn al tijdelijke fabrieksstops doorgevoerd als aanpassing aan de verminderde vraag. Deze tijdelijke onderbenutting van fabrieken leidt tot verliezen maar zorgt ook voor een vermindering van het werkkapitaal. Daarnaast hebben lagere grondstofkosten en daardoor lagere prijzen verderop in de bedrijfsketen een aanzienlijk nadelig effect op de waardering van voorraden.

Ter verbetering van de kasstroom en verlaging van de kosten zijn tevens een aantal andere maatregelen genomen, zoals vermindering van het aantal tijdelijke medewerkers, uitstel van projecten en een sterkere focus op inkoopprijzen. Volle aandacht voor klanten om tegemoet te komen aan hun behoeften en prioriteiten in de huidige moeilijke omstandigheden heeft momenteel de hoogste prioriteit. Daarnaast onderkent DSM nieuwe groeimogelijkheden binnen de huidige marktomstandigheden en houdt de onderneming vast aan de op innovatie en duurzaamheid gerichte strategie.

DSM-Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma verklaarde: "Het is duidelijk dat de hevige onrust die is begonnen in de financiële sector nu het vertrouwen van bedrijven en consumenten in de bredere economie ernstig aantast. Hoewel onze Life Sciences-activiteiten goed blijven presteren, hebben de meeste van onze Materials Sciences-activiteiten in toenemende mate te lijden gehad van de economische teruggang. Wij nemen nu voortvarend de maatregelen die nodig zijn om onze kasstroom te maximaliseren en onze winstgevendheid te behouden door het werkkapitaal en de kosten te verminderen en tegelijkertijd onze concurrentiepositie verder te versterken."

Naast deze maatregelen neemt DSM een aantal structurele kostenbesparende maatregelen om de winstgevendheid en het toekomstige concurrentievermogen te versterken. Deze maatregelen zijn gericht op een vermindering van het totale aantal arbeidsplaatsen met ongeveer 5% oftewel 1.000. De uiteindelijke besparingen, die in 2010 ten volle zullen worden gerealiseerd, zullen naar verwachting oplopen tot EUR 100 miljoen per jaar. De eenmalige kosten die worden gemaakt om deze besparingen mogelijk te maken worden geraamd op een bedrag rond EUR 50 miljoen, waarvan het eerste gedeelte van circa EUR 20 miljoen in het vierde kwartaal 2008 zal worden verantwoord als bijzondere post.

Gezien de verslechterende marktomstandigheden past DSM zijn jaarverwachting voor 2008 aan. Het besluit om momenteel prioriteit te geven aan de kasstroom boven de winstgevendheid op korte termijn, en afwaarderingen van de voorraden, heeft een negatief effect van EUR 50-100 miljoen. Als gevolg van deze maatregelen en de huidige moeilijker marktomstandigheden,is de bijgestelde verwachting voor het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten en vóór bijzondere posten ruim EUR 900 miljoen, waarmee 2008 nog steeds een recordjaar is voor DSM. Bij de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal in oktober gaf DSM een verwachting van rond EUR 1000 miljoen af.

"Ondanks de aanzienlijk moeilijkere marktomstandigheden voor sommige van onze activiteiten zijn wij ervan overtuigd dat DSM de juiste strategie heeft gekozen door zich versneld te transformeren tot een Life Sciences- en Materials Sciences-onderneming die zich kenmerkt door duurzame groei. DSM zal dan ook met volle kracht verdergaan met de strategie. De maatregelen die wij vandaag hebben aangekondigd en de innovatieprogramma's waarvoor wij ons vol blijven inzetten geven ons het vertrouwen dat de positie van DSM in de toekomst nog sterker zal worden", verklaarde Sijbesma.

Conference call voor beleggers en analisten
Van 09.00 uur tot 09.30 uur wordt een conference call voor beleggers en analisten gehouden. Inbelnummers zijn +31 70 304 33 83 (continentaal Europa) en +44 207 216 0106 (Verenigd Koninkrijk). Een herhaling zal beschikbaar worden gesteld.

DSM - de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming
Koninklijke DSM N.V. creëert innovatieve producten en diensten op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM's producten en diensten worden wereldwijd gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen die het leven gezonder, duurzamer en aangenamer maken. Voorbeelden van eindmarkten zijn voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektrotechnische en elektronica-producten, producten voor persoonlijke bescherming en producten voor de bouw. DSM heeft een jaaromzet van bijna EUR 8,8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op: www.dsm.com.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL