DSM publiceert DNA-volgorde van penicilline-producerend organisme Penicillium chrysogenum

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 29/09/2008 12:48
Belangrijke mijlpaal in de 80-jarige geschiedenis van penicilline
Koninklijke DSM N.V., de wereldwijde Life Sciences en Materials Sciences-onderneming, maakt vandaag de publicatie bekend van een artikel in het oktobernummer van het gezaghebbende wetenschappelijke vaktijdschrift Nature Biotechnology waarin verslag wordt gedaan van een doorbraak in de analyse van de DNA-volgorde van de schimmel Penicillium chrysogenum. Het artikel vloeit voort uit een door DSM geïnitieerd omvangrijk onderzoeksproject waaraan zeven internationale onderzoeksgroepen hebben deelgenomen.

De ontrafeling van de DNA-volgorde van Penicillium chrysogenum is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van penicilline, volgens velen het belangrijkste geneesmiddel van de twintigste eeuw. Het is deze maand precies 80 jaar geleden dat Sir Alexander Fleming de stof ontdekte.

Gerard de Reuver, directeur van DSM Anti-Infectives, geeft als commentaar: "Dankzij de inzichten die dit onderzoek heeft opgeleverd kan DSM Anti-Infectives zijn huidige productiemethoden voor Beta-lactam antibiotica verbeteren. Tevens worden grotere innovaties mogelijk bij het ontwikkelen van productiemechanismen, en daarvan zullen onze klanten en de patiënten die deze producten nodig hebben meeprofiteren. Wij zijn vastbesloten onze wereldwijd leidende positie voor deze zeer belangrijke farmaceutische producten te behouden."

Om meer inzicht te krijgen in de mechanismen waarmee Penicillium chrysogenum antibiotica produceert, en om de efficiency van dit organisme in het fermentatieproces te verbeteren, startte DSM in 2004 een onderzoeksproject met als doel de complete DNA-volgorde van Penicillium chrysogenum en de functies van de verschillende genen in kaart te brengen. Het project heeft een genoomsequentie van hoge kwaliteit opgeleverd, met 32,2 miljoen basenparen en 13.653 unieke genen. Van circa 6.000 van deze genen konden de functies worden voorspeld en over de eerste functionele analyse van het genoom is verslag uitgebracht.

Wetenschappelijke doorbraak
"Dankzij de ontrafeling van de DNA-volgorde kunnen wij de zeer complexe fysiologie van Penicillium chrysogenum bestuderen", verklaart Dr. Marco van den Berg, principal scientist Metabolic Engineering and Screening bij DSM Anti-Infectives. "Nooit eerder is de DNA-volgorde van deze stam tot op dit niveau in kaart gebracht en nooit eerder is daaruit zulke belangrijke kennis afgeleid. Het is een absolute sprong voorwaarts met betrekking tot deze antibiotica en zal veel kansen voor innovatieve ontwikkeling genereren voor zowel klassieke als nieuwe producten. Dit project, dat volgt op de publicatie vorig jaar over Aspergillus niger, een ander belangrijk productie-organisme van DSM, onderstreept de leidende rol die DSM speelt op het gebied van schimmelbiotechnologie."

In februari 2007 publiceerde DSM (ook toen in Nature Biotechnology) een wetenschappelijk artikel waarin de DNA-volgorde van de schimmel Aspergillus niger openbaar werd gemaakt. DSM gebruikt dit micro-organisme voor de productie van enzymen en andere stoffen die vooral in voedingsingrediënten worden toegepast. Op basis van dit onderzoek heeft DSM een groot aantal octrooiaanvragen ingediend en een hele reeks nieuwe producten ontwikkeld.

DSM doet momenteel in een aantal publiek-private samenwerkingsverbanden in Nederland samen met academische partners vervolgonderzoek voor het Penicillium chrysogenum-project. Dit onderzoek heeft al geleid tot verscheidene nieuwe octrooiaanvragen door DSM.

DSM - de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming
DSM creëert innovatieve producten en diensten op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM's producten en diensten worden wereldwijd gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen die het leven gezonder, duurzamer en aangenamer maken. Voorbeelden van eindmarkten zijn voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektrotechnische en elektronica-producten, producten voor persoonlijke bescherming en producten voor de bouw. DSM heeft een jaaromzet van bijna EUR 8,8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op: www.dsm.com





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL