DSM verdubbelt Stanyl®-capaciteit met opening nieuwe fabriek in Geleen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 17/09/2008 08:22
Koninklijke DSM N.V., de wereldwijde Life Sciences en Materials Sciences-onderneming, maakt vandaag bekend dat de tweede polymerisatiefabriekvoor Stanyl® polyamide 46 op de locatie Chemelot in Geleen in bedrijf is genomen. De nieuwe fabriek betekent een verdubbeling van DSM's wereldwijde productiecapiciteit voor deze hoogwaardige kunststof. Daarmee speelt DSM in op de blijvend sterke groei die de komende jaren wordt verwacht op basis van de leidende positie van Stanyl® in de elektronicasector en het toenemend gebruik van het materiaal in autotoepassingen als gevolg van de gestegen vraag naar materialen die metalen kunnen vervangen. DSM heeft enkele tientallen miljoenen euro's geïnvesteerd in de nieuwe fabriek.

Stanyl® is een alifatisch polyamide met unieke eigenschappen dat wordt gebruikt in auto's, elektronica en industriële toepassingen. DSM is de uitvinder en enige producent ter wereld van polyamide 46, dat onder de merknaam Stanyl® wordt verkocht aan klanten. De twee polymerisatiefabrieken in Geleen produceren Stanyl® basispolymeer voor de wereldwijde compounderingsactiviteiten van DSM in Europa, de Verenigde Staten, Japan, India en China.

Het besluit tot de bouw van de fabriek werd eind 2006 genomen. DSM koos Chemelot als locatie voor de fabriek omdat de onderneming in Geleen tevens beschikt over productiecapaciteit voor hoogzuiver diaminobutaan. Diaminobutaan is de belangrijkste grondstof voor de productie van Stanyl®.

"Deze capaciteitsuitbreiding is gericht op ondersteuning van verdere groei", verklaart Jos Goessens, directeur van DSM Engineering Plastics. "Stanyl levert de beste prestaties van alle hittebestendige polyamiden in vele veeleisende toepassingen en doet het vaak beter dan andere hittebestendige kunststoffen zoals polyfenyleensulfide (PPS) en Liquid Crystal Polymers (LCP's)." Met deze tweede Stanyl-fabriek kunnen we de levering van Stanyl zekerstellen en daarmee onze klanten wereldwijd ondersteunen bij het realiseren van uitstekende groeicijfers in de komende jaren."

"Het feit dat DSM verder heeft geïnvesteerd in de locatie Chemelot in Geleen, onze grootste productielocatie, is een bewijs voor de concurrentiekracht van Chemelot en DSM's betrokkenheid bij deze locatie. De investering betekent een nieuwe stimulans voor de locatie en voor de economische groei in de regio", is het commentaar van Jos Schneiders, directeur van DSM Nederland.

"Deze investering is geheel in lijn met onze strategie Vision 2010: Building on Strengths", verklaart Nico Gerardu, lid van de Raad van Bestuur van DSM en verantwoordelijk voor het cluster Performance Materials. "Wij blijven investeren in toekomstige winstgevende groei en richten ons daarbij op speciale hoogwaardige materialen zoals Stanyl®, als onderdeel van de strategie waarmee wij het cluster minder gevoelig willen maken voor economische cycli."

Stanyl® wordt dankzij een unieke combinatie van eigenschappen gebruikt voor vele toepassingen. Met zijn smeltpunt van 295°C is het beter dan andere technische kunststoffen bestand tegen hete omgevingen waarin brandstof en olie aanwezig zijn. In toepassingen waarin Stanyl® metaal vervangt, kunnen aanzienlijke gewichts- en brandstofbesparingen worden bereikt. Voorbeelden van toepassingen van Stanyl® in de automobielindustrie zijn kettingspanners, turbo-onderdelen, luchtkanalen, tandwielen, sensoren en koppelingsringen.

In garens voor airbags biedt Stanyl® een hogere hittebestendigheid en daarmee een verhoogde veiligheid. Stanyl® wordt ook veel gebruikt in onderdelen voor computers, mobiele telefoons en "personal electronics" alsmede in elektrotechnische toepassingen zoals connectoren, schakelaarbehuizingen, microschakelaars en onderdelen voor elektromotoren. In vliegtuigmotoren worden onderdelen van Stanyl® toegepast vanwege hun bestandheid tegen hitte en trillingen. In de consumentensector wordt Stanyl® gebruikt in onderdelen voor waterkokers, inclusief veiligheidsschakelaars, en allerlei onderdelen voor handgereedschap en elektrisch gereedschap.

Stanyl®, een product van DSM Engineering Plastics
Stanyl®, een product van DSM Engineering Plastics, is de meest veelzijdige hoogwaardige thermoplast ter wereld. Stanyl® is een uniek, hoogkristallijn materiaal dat buitengewoon goed bestand is tegen hitte en daarnaast beschikt over een buitengewoon hoge stijfheid, sterkte en bestandheid tegen chemicaliën en tevens zeer goed verwerkbaar is. Bovendien bezit het polyamide een lage wrijvingscoëfficiënt en is het bestand tegen kruip en vervorming. De verschillende typen Stanyl® worden breed toegepast en hebben een uitstekende track record als het gaat om het voldoen aan de kritische eisen van de eerder genoemde industrieën, terwijl ze tegelijkertijd voor de productenten waarde toevoegen in de vorm van betrouwbaardere prestaties en lagere systeemkosten.

DSM Engineering Plastics
DSM Engineering Plastics maakt als businessgroep deel uit van het cluster Performance Materials van DSM. De businessgroep behaalde in 2007 een omzet van EUR 839 miljoen en heeft wereldwijd circa 1550 medewerkers in dienst. DSM Engineering Plastics is een van 's werelds meest vooraanstaande producenten van technische thermoplasten en beschikt over een brede portfolio van hoogwaardige producten, waaronder Stanyl® hoogwaardig polyamide en de Akulon® 6 en 66 polyamiden, Arnitel® TPE-E, Arnite® PBT en PET polyesters, Xantar® polycarbonaat en Yparex® extrudeerbare lijmharsen. Deze materialen worden gebruikt in technische onderdelen voor elektrische en elektronische apparatuur en auto's, in barrièrefolie voor verpakkingsdoeleinden en in vele mechanische toepassingen en extrusietoepassingen. Met Stanyl® is de businessgroep wereldmarktleider op het gebied van hittebestendige polyamiden.

DSM - de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming
DSM creëert innovatieve producten en diensten op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM's producten en diensten worden wereldwijd gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen die het leven gezonder, duurzamer en aangenamer maken. Voorbeelden van eindmarkten zijn voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektrotechnische en elektronica-producten, producten voor persoonlijke bescherming en producten voor de bouw. DSM heeft een jaaromzet van bijna EUR 8,8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op: www.dsm.com.

Akulon®, Arnite®, Arnitel®, Stanyl®, Xantar® en Yparex® zijn geregistreerde handelsmerken van Koninklijke DSM.

reactie XEA.nl
Toch blijven wij erbij, dat een overname van CSM door DSM voor beide vruchten zal afwerpen.
Wij hetbben in het tijdperk CEO Vink bij CSM er al naar gevraagd. Neen was toen het antwoord, maar tijden veranderen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL