Natural Plastics laat er geen gras over groeien

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

27/09/2022 09:10
Circulaire stappen maken vraagt volgens Bert van Vuuren van Natural Plastics eerder sociale dan technische innovatie. De vraag is vooral hoe je bij mensen weerstand tegen verandering kunt wegnemen. Bert zijn droom? Nederland boompaalvrij maken!

Hoe kunnen we de buitenwereld groener maken? In die vraag vond Bert van Vuuren de motivatie om in 2013 Natural Plastics op te richten. Hij verbaasde zich over het gegeven dat bij het aanplanten van nieuwe bomen gekapte bomen ter ondersteuning worden gebruikt. Dat is de omgekeerde wereld! Hij bedacht een biologisch afbreekbaar systeem voor boomverankering. “Inmiddels wordt dat in acht landen toegepast”, zegt Bert trots.

Gras als dooimiddel

Het was de start voor de ontwikkeling van een hele serie nieuwe biobased producten in de buitenruimte, van wegmeubilair, reclameborden en gevelbescherming tot drainagesystemen. Een van de redenen waarom hij aanschuift bij de livestream over biogrondstoffen op 7 februari is om te vertellen over Grass2Grit. Natural Plastics is partner in dit door provincie Noord-Holland (en door Europa gefinancierd) project waarin wordt onderzocht of gras ook kan dienen als grondstof voor nieuwe/vervangende producten. “Denk aan grassap als dooimiddel in de gladheidsbestrijding (door het hoge zoutgehalte). Of grasvezels voor papier en isolatiemateriaal.”

Te vrijblijvend

Biobased producten zijn onmiskenbaar in opkomst. Berts’ frustratie zit ‘m meer in de traagheid waarmee deze producten worden afgenomen. Gemeenten spelen daar als belangrijke inkopers een grote rol in. “Het is allemaal te vrijblijvend. Het gevoel van urgentie ontbreekt nog bij gemeenten.” Dat heeft ook te maken met een algemener gevoel bij mensen, namelijk dat verandering ‘eng’ is. “Zo zit ons reptielenbrein in elkaar”, zegt Bert lachend.

Het is ook een van de zaken die Bert op het hart drukt bij bedrijven die net als hij circulair willen gaan ondernemen: zorg ervoor dat je iedereen mee krijgt. “Die sociale vernieuwing is veel bepalender voor je succes dan de technische vernieuwing.”

Meer weten over de veelzijdigheid van biogrondstoffen? Bert van Vuuren is een van de deelnemers aan de livestream ‘Gras het nieuwe goud’. Je kunt je aanmelden via www.circulair.eventbrite.nlBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL