Wat een lezer schreef over Short sellen.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Lezers Schrijven 22/09/2008 06:41
Het short sellen heb ik als particuliere aandeelhouder altijd veroordeeld. Terug naar de basics: de beurs is een marktplaats voor risicodragend vermogen, waarbij vragers (bedrijven) en aanbieders van risicodragendvermogen elkaar al dan niet vinden.
Shortmethoden e.d. hebben daar niets mee van doen en speculeren alleen maar op koersveranderingen, die los staan van de bedrijven.
Als particuliere belegger kan ik ook wel een actie tegen Bos beginnen, maar dan op geheel andere gronden:
- shorten was in nederland zeer eenvoudig; tot voor kort hebben Bos en AFM verklaart dat het shorten geen kwaad kon en dat er juridisch geen middel was om het te verbieden. Vandaag dus plotseling wel. Als particuliere belegger heb ik de laatste maanden veel schade geleden omdat shortselling wel mogelijk was. De maatregel komt dus veel te laat. Als hij op 1 januari 2008 was afgekondigd, dan was ons veel ellende bespaart gebleven.

Ik hoop, dat deze maatregel ook inhoudt dat het uitlenen van aandelen wordt verboden; een groot aantal pensioenfondsen had dit besluit al zelf genomen, maar banken die naar ik vermoed ( maar niet kan bewijzen) ook aandelen uitlenen, die zij voor cliƫnten in bewaring hebben en zelf de provisie opstrijken ipv doorspelen aan de eigenaren van deze aandelen, zouden dan ook tot de orde worden geroepen.

het shorten dat verboden wordt geschiedt door grote partijen niet door particulieren. Alle bedrijven worden erdoor getroffen ook uit de midcap en de smallcaps. Het is onbegrijpelijk, dat de VEUO er nimmer stelling tegen heeft genomen. Onlangs heeft van Keulen ( SNS) er zijn beklag over gedaan, maar later heeft SNS dit afgedaan als een particuliere ontboezeming.

Voor de goede orde : de maatregel heeft m.i. betrekking op het pure shorten met al dan niet geleende aandelen; puts, callspreads, turbo's e.d. blijven gewoon mogelijk.

Als nu ook nog laddersystemen e.d. worden verboden en een deel van de computerhandel, is een normale koersvorming weer mogelijk.

Ik hoop, dat morgen duidelijk is wat er moet gebeuren met bestaande shortposities. Als deze op korte termijn moeten worden opgeheven, zal de AEX snel boven de 430 staan.
Zoef

Reactie
XEA.nl
Kan je zien dat AFM en Bos weinig verstand hebben van het "vak"!
Ook de VEB moet nog veel leren van en over het Vak! Die vinden shortselling moeten kunnen.Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL