AFM, boete na niet klikken over verdachte order

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Lezers Schrijven 06/08/2008 09:16
6 augustus 2008 | Het Financieele Dagblad
Door: Marel, G.J. van der
Gerben van der Marel
Amsterdam
De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) heeft een kleine beleggingsonderneming met euro 21.000 beboet wegens het niet naleven van de zogeheten 'klikplicht'.

Het gaat om een verdachte order in het aandeel Athlon die volgens de AFM onverwijld gemeld had moeten worden. Onbekend is wie de order gegeven heeft.

Banken en effecteninstellingen moeten sinds oktober 2005 de AFM waarschuwen als er een 'redelijk vermoeden' is van marktmanipulatie of handel met voorkennis. De AFM legde niet eerder een boete op wegens het niet nakomen van de klikplicht. Een woordvoerder wil geen commentaar geven.

De boete gaat naar beleggingsadviseur KopVos & Partners uit Roosendaal. Directeur Marion Kop bevestigt de gang van zaken. Volgens Kop speelde de zaak begin 2006. 'We zijn ons van geen kwaad bewust. De wetgeving was toen nog heel erg pril.'

Details wil ze niet geven voordat bezwaar is gemaakt bij de bestuursrechter in Rotterdam. Deze zaak wordt dit najaar behandeld.

Jaarlijks spelen beleggingsondernemingen enkele tientallen verdachte orders door aan de AFM. Ze mogen de klant niet vertellen dat er geklikt is.

De AFM houdt toezicht op de naleving van de klikplicht. Bewust 'een oogje dichtknijpen' omdat de belegger een goede commerciƫle relatie betreft, is niet geoorloofd.

De AFM verwacht van de medewerkers van beleggingsondernemingen dat ze 'genoeg professionele ervaring' hebben om te beoordelen of er gemeld moet worden. Instellingen hoeven niet te bewijzen dat sprake is van marktmanipulatie of handel met voorkennis. Wel verwacht de AFM 'adequate "compliance"-procedures'.

reactie XEA.nl
Dit geeft wel aan, dat er gemanipuleerd kan worden, waar wij veelvuldig over schrijven, maar weinig medewerking krijgen tot nu toe.Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL