Financiën versoepelt belasting op verpakkingen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Lezers Schrijven 05/05/2008 09:08
5 mei 2008 | Het Financieele Dagblad
Door: Groot, E.
Tarief biokunststof gehalveerd
Ed Groot
Amsterdam
Het ministerie van Financiën wil op korte termijn de regels voor de verpakkingsbelasting versoepelen. Ook gaat het tarief voor biokunststof als verpakkingsmateriaal verder omlaag.
Dit blijkt uit een conceptbrief die in de sector circuleert en die staatssecretaris De Jager van Financiën later deze maand naar de Tweede Kamer wil sturen.
De verpakkingsbelasting is op 1 januari dit jaar van kracht geworden en moet per jaar ongeveer euro 240 mln gaan opleveren. De Jager wil met zijn brief tegemoetkomen aan de knelpunten die zijn gesignaleerd door een klankbordgroep bestaande uit het bedrijfsleven en de Belastingdienst. Aanpassingen in de tarieven en de regels zijn nog met terugwerkende kracht mogelijk, omdat de eerste aangifte pas voor 1 april 2009 hoeft te worden gedaan.
De verpakkingsbelasting treft alle goederen die in Nederland worden verkocht. Directe export is vrijgesteld van deze nieuwe belasting. Maar als goederen via de tussenhandel worden geëxporteerd blijft de verpakkingsbelasting op de goederen drukken. Door het bedrijfsleven is geklaagd dat de tussenhandel hiervan veel nadeel ondervindt. Financiën zegt nu toe dat er voor de tussenhandel alsnog een teruggaafsysteem wordt geïntroduceerd.
Eerder wilde Financiën niet aan deze maatregel uit angst voor fraude en grote uitvoeringsproblemen. Om de kans op fraude te beperken wordt wel een drempel ingevoerd. Om voor teruggave in aanmerking te komen moet er minstens 15.000 kg aan verpakkingsmateriaal de grens over gaan.
Een andere versoepeling is dat franchiseondernemers (vaak behorend tot winkelketens) niet meer worden gezien als onderdeel van een concern, maar als zelfstandige ondernemers. In de praktijk betekent dit dat de belastingdruk daalt omdat een aantal franchisenemers onder de heffingsdrempel van 15.000 kg verpakkingsmateriaal zakt. Dit gaat Financiën in 2008 euro 4 mln en in 2009 euro 6 mln kosten aan gederfde opbrengsten.
Op aandrang van de Tweede Kamer is het tarief voor biokunststof gehalveerd ten opzichte van gewone kunststof. Volgens de fabrikanten is dat echter niet genoeg, omdat biokunststoffen vaak veel zwaarder zijn dan gewone kunststoffen. Effectief moet daarom soms zelfs meer belasting betaald worden dan op gewone kunststof. De Jager stelt nu voor om het tarief voor biokunststof te verlagen tot het tarief voor papier (6,41 cent per kilo). Dat betekent opnieuw een halvering, die Financiën euro 0,5 mln kost.
Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL