Turbo's bekeken door Nico van Geest.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Lezers Schrijven 18/01/2008 13:32
Financials: fase IIINico van Geest - 18 januari 2008, 12:15
De derde fase van de drie traps raket van de financials is bezig (zie mijn vorige columns). Ik verwacht dat deze fase langer zal duren dan de eerste twee. De goedkeurende accountantsverklaring over het boekjaar 2007 is het belangrijkste in deze periode.

In de komende kwartalen zullen de voorzieningen voor slechte leningen (naast hypotheken ook creditcardleningen et cetera) toenemen, zal de kredietverleningsmarge hoger worden en het spaargeld meer opbrengen.

Deze week zijn de jaarcijfers van enkele Amerikaanse investmentbanks gepubliceerd waarvan het boekjaar ultimo november sluit. En deze laten geen positieve verrassingen zien.

De komende maanden zullen in het teken staan van de Financials. De eerste Europese tegenvaller hebben we al gehad met het Duitse Hypo Real Estate Holding.

Nog even geduld
In december kwam nog een hijgere IR-manager van deze bank bij ons langs met het verhaal dat zij niet getroffen waren. Op het moment van schrijven staat dit aandeel alweer 35% lager ten opzichte van het jaareinde 2007. Rating agencies is verweten dat ze hebben zitten te slapen.

Nu willen ze hun oude macht weer herstellen en onlangs begon Moody’s al te roepen dat de triple A-Rating van de Verenigde Staten in het geding was. De Nederlandse financials komen pas vanaf eind februari met de jaarcijfers. Dus moeten we nog even geduld hebben.

Ik ga er vanuit dat De Grote Drie minstens het dividend zullen handhaven en dat betekent dat zij momenteel dividendrendementen noteren van:

Aegon: 4,8% (0,55 euro),
ING: 5,2% (1,32 euro), en
Fortis: 6,9% (1,16 euro, na correctie van de claimemissie).
Tijdsperiode grafiek: JaarMaandWeekVandaag
Fortis of ING
Fortis is natuurlijk belangrijk en de minst zekere. In het verleden is er nog nooit een lager dividend betaald. Boekverliezen op nog te verkopen activa van ABN Amro door Fortis lijken onvermijdelijk, omdat de markt er nu minder voor overheeft dan de kostprijs van medio vorig jaar (de hoge overnameprijs is de nieuwe kostprijs geworden).

Fortis moet nog steeds een gedeelte financieren van de overname en geruchten gaan dat het concern een gedeelte van haar aandelenportefeuille heeft verkocht om geld vrij te maken. ING zit nauwelijks in de subprime hypotheken maar meer in de zogeheten Alt A Hypotheken, dit is een gradatie hoger dan subprime.

Als deze categorie door het ijs zakt, dan heeft ook ING een probleem. Sterk van ING is dat het bedrijf het aandeleninkoopprogramma continueert. ING heeft nog 2 miljard euro van de aangekondigde 5 miljard te gaan. Ik kan geen andere financial noemen die nu aandelen inkoopt; de meeste moeten aandelen bijdrukken om balansratio’s op orde te houden.

Tijdsperiode grafiek: JaarMaandWeekVandaag

Geen last
Van Lanschot en SNS Reaal hebben mijns inziens geen belang in dit soort leningen en zijn derhalve minder kwetsbaar en ook Kasbank heeft al gemeld geen last te hebben van de financiële crisis. Bedrijven die geen duidelijke vooruitzichten geven voor het jaar 2008 lijken te worden afgestraft, zoals bijvoorbeeld ASML.

Dit slaat natuurlijk nergens op. Het jaar is immers nog maar drie weken oud. Het geeft alleen maar de onzekerheid van de marktpartijen aan. Veel ondernemingen, afhankelijk van de bedrijfstak, kunnen maar een paar maanden vooruit kijken. Over het algemeen zijn ondernemers optimistischer dan consumenten.

Opvallend is wel dat de grote vliegtuigbouwers somber zijn over nieuwe orders in 2008 en dus over de uitleveringen in de jaren daarna. Toch staan de aandelenkoersen, ondanks alle onzekerheden, veel te laag.

Geen informatie
Het gebrek aan marktinformatie blijft bestaan. Wat is de open interest van turbo’s die ABN Amro uitgeeft. Het effect van uitgestopte turbo’s is groot en heeft een stoploss-effect. Wat is het effect van deze turbo’s bijvoorbeeld geweest op de koersen van Aalberts Industries, BAM, Imtech en USG People in de laatste drie maanden.

Wie het weet mag het zeggen! Waarom doet de Autoriteit Financiële Markten hier niets aan? Turbo’s in afzonderlijke minder liquide fondsen hebben een zeer groot risico omdat marktpartijen de stoploss-niveau’s kennen en de aandelenkoersen soms heel duidelijk deze richting worden opgezet, waardoor deze aandelen en masse worden verkocht.

Uiteraard geldt het omgekeerde ook. Hoeveel procent van de handel van Euronext is program trading (er wordt wel gefluisterd: 40%)? Hoe groot is het aantal aandelen dat beleend is in het totaal van het aandelenkapitaal van bedrijven (kortom het short percentage in bepaalde aandelen (vroeger werd dit wekelijks gepubliceerd).

Hoe vroom of schijnheilig zijn onze Nederlandse pensioenfondsen in het geval van uitlenen van aandelen naar hedgefunds, die vervolgens short kunnen gaan!
Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL