Qurius, Ahold Ibound Logistics optimaliseert logistieke goederenstroom met Microsoft Dynamics van Qurius

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Lezers Schrijven 15/11/2008 12:05
Ahold Ibound Logistics optimaliseert logistieke goederenstroom met Microsoft Dynamics van Qurius
Veruit de grootste supermarktketen in Nederland is Ahold met de formules Albert Heijn, Etos en Gall&Gall. Inmiddels hoort Albert Heijn als vlaggenschip van Ahold al net zo bij het Nederlandse landschap als kaas, tulpen en klompen. Albert Heijn kenmerkt zich door een breed assortiment en heeft service en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Een groot deel van de producten wordt
ingekocht in het buitenland en komt per schip, trein, vliegtuig of vrachtwagen ons land binnen.
In dit proces is een belangrijke rol weggelegd voor Ahold Inbound Logistics (AIL): de divisie binnen Ahold die verantwoordelijk is voor de logistieke goederenstromen. Op het hoofdkantoor van Ahold in Zaandam vroegen wij Bert van Dijk, Director AIL, hoe de goederenstromen geregisseerd en geautomatiseerd worden.

Ahold is de moedermaatschappij van bekende winkelformules als Albert Heijn, Etos en Gall&Gall. Het is een krachtige retail-organisatie, die haar formules in diverse landen van een breed assortiment voorziet. Om de juiste goederen op de juiste plek te krijgen werkt Ahold nauw samen met leveranciers, transporteurs en logistiek dienstverleners.

Regie overnemen
Eind 2006 besloot Ahold om de regie van de goederenstromen steeds meer in eigen hand te nemen. Belangrijkste doelstelling hierbij was het vergroten van de beschikbaarheid van producten en het realiseren van kostenbesparingen. Tekorten in grondstoffen en vervoerscapaciteiten, maar ook complexe productieprocessen bij leveranciers stonden deze doelstelling in de weg. Er werd een speciale afdeling opgericht, die zich primair moest gaan richten op de binnenkomende goederenstromen vanuit het buitenland: Ahold Inbound Logistics (AIL). AIL is verantwoordelijk voor de goederenstromen vanaf de leveranciers in onder andere Europa, Azië en Afrika, tot aan de afnemende distributiecentra van Ahold formules in onder andere Nederland. De kernprocessen zijn het aankopen van goederen en het organiseren van het transport naar de bufferdistributiecentra van
Ahold. Vervolgens worden de goederen vanuit de bufferdistributiecentra gebundeld vervoerd naar de diverse distributiecentra van de formules van Ahold.

Van Dijk (directeur Ibound Logistiek Ahold Ned.): “Ons uitgangspunt is dat de leverancier zich alleen nog maar bezig hoeft te houden met het productieproces. Ze hoeven zich niet druk te maken over de logistieke processen, want dat doen wij voor ze. Deze werkwijze levert aanzienlijke kosten- en efficiëntievoordelen op aan beide kanten.”

Snelle live-gang
De oprichting van AIL bracht een aantal uitdagingen met zich mee. Ahold had namelijk geen systemen in huis die dit specifieke groothandelsproces van aankoop en transport van goederen konden ondersteunen. “In de beginfase werkten we nog met een Excel-omgeving.
Toen we groeiden was dit al snel niet werkbaar meer en zijn we in een recordtijd live gegaan met Microsoft Dynamics NAV. Met Qurius is er een gezamenlijke aanpak ontwikkeld, die ons in staat stelde om in minder dan twee maanden tijd live te gaan met het eerste deelsysteem!”, vertelt Van Dijk. “Het belangrijkste doel dat AIL met de implementatie van NAV wilde bereiken, was het ondersteunen van de goederenstromen en de daaraan verbonden geldstromen.”
Ahold Inbound Logistics optimaliseert logistieke goederenstroom met Microsoft Dynamics

“We zijn in een recordtijd live gegaan!”
Veruit de grootste supermarktketen in Nederland is Ahold met de formules Albert Heijn, Etos en Gall&Gall. Inmiddels hoort Albert Heijn als vlaggenschip van Ahold al net zo bij het Nederlandse landschap als kaas, tulpen en klompen. Albert Heijn kenmerkt zich door een breed assortiment en heeft service en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Een groot deel van de producten wordt
ingekocht in het buitenland en komt per schip, trein, vliegtuig of vrachtwagen ons land binnen.
In dit proces is een belangrijke rol weggelegd voor Ahold Inbound Logistics (AIL): de divisie binnen Ahold die verantwoordelijk is voor de logistieke goederenstromen. Op het hoofdkantoor van Ahold in Zaandam vroegen wij Bert van Dijk, Director AIL, hoe de goederenstromen geregisseerd en geautomatiseerd worden.

Bert van Dijk, Director Ahold Inbound Logistics
Logistiek
“De basis en extra functionaliteiten die wij nodig hadden zijn door
Qurius heel snel neergezet”

Solide basis
Na een uitgebreid marktonderzoek is de keus uiteindelijk op Microsoft Dynamics NAV gevallen. Van Dijk:“Met NAV beschikken we over een solide basisautomatiseringssysteem.
Het pakket biedt ons alle benodigde functionaliteit en was bovendien snel te implementeren. Het is een zeer flexibel en gebruiksvriendelijk systeem, dat de relatief complexe processen van AIL aankan. Ook de prijs van het product mag niet uit het oog verloren worden. Die was zeker goed ten opzichte van concurrerende pakketten!”

Communicatie
“NAV ondersteunt bij ons eigenlijk twee kernprocessen”, legt Van Dijk uit. “De goederenstroom en de financiële stroom die daarmee gepaard gaat. De schil om beide processen heen is de communicatie. Deze vindt bij ons plaats door middel van Q-EDI (Electronic Data Interchange): een standaardcomponent van Qurius waarbij de uitwisseling van documenten volledig elektronisch plaatsvindt.
De communicatie met onze klanten, leveranciers en logistiek dienstverleners verloopt via een standaard protocol, waarmee wij
ze veel werk uit handen nemen. Communiceren op formuleniveau is namelijk een stuk lastiger voor leveranciers, doordat iedere
formule zijn eigen protocol heeft, naast natuurlijk de vergroting van het aantal berichten en handelingen.”

“Microsoft Dynamics is een zeer flexibel en gebruiksvriendelijk systeem, dat onze relatief complexe processen aankan”

Vooruit plannen
Voor de berekening van inkoopvoorstellen maakt AIL gebruik van de met NAV geïntegreerde Advanced Forecasting & Procurement (AFP)-tool. Deze tool maakt gebruik van een methodiek waarbij het systeem zelf een voorstel doet voor de hoeveelheid in te kopen goederen. “De forecastingtool stelt ons in staat om weken vooruit te plannen en helpt sterk bij de
lange leadtimes van bijvoorbeeld overzeese goederen. Het zorgt ervoor dat de verantwoordelijkheid om de goederenstroom (tijdig) aan te vullen ook op het bordje van AIL komt.”

Transportmanagement
Voor het transportmanagement heeft AIL gekozen voor Q-TMS: de branchespecifieke add-on van Qurius, speciaal ontwikkeld voor transportbedrijven. Met de in dit pakket aanwezige functionaliteit worden de fysieke bewegingsmomenten in de keten volledig ondersteund. Vanuit een in- of verkooporder wordt een transportorder gemaakt. Vanuit Q-TMS vindt vervolgens de aansturing richting zowel leveranciers als de voor transport benodigde vervoerders plaats.
Op de vraag waarom er voor Qurius als leverancier gekozen is, antwoordt van Dijk: “Qurius is een bekende naam in de logistieke markt met een bewezen track-record. Daarnaast kenmerkt Qurius zich meer en meer door haar internationale karakter.
Inhoudelijk heeft Qurius ons aangenaam verrast door onze pragmatische aanpak mee vorm te geven. Wat betreft de branchespecifieke toepassingen bood Qurius ons verreweg de meeste functionaliteit.”

Ambitieuze plannen
“We zijn in sneltreinvaart live gegaan met NAV”, vertelt Van Dijk. “De basis en extra functionaliteiten die AIL nodig had zijn door Qurius heel snel neergezet. Maar we zijn er nog niet! Door het werken met NAV komen er nieuwe vragen, eisen en wensen naar voren. Daarnaast is AIL groeiende waardoor er op sommige vlakken aanvullende functionaliteit nodig is. De volgende fase is die van verdere uitbreiding en professionalisering. Zo moet er een Business Intelligence-omgeving komen, om informatie beter beschikbaar te maken. Het verder uitbouwen van een goed werkende accijnsmodule voor de afhandeling van wijnen richting Gall&Gall en Albert Heijn en een verbeterde EDI-verbinding met transporteurs staan ook op het verlanglijstje.
Ambitieuze plannen die allemaal nog voor het einde van dit jaar gerealiseerd moeten worden. Voorlopig blijft het partnership metQurius dan ook intensief!”

“Microsoft Dynamics is een zeerflexibel en gebruiksvriendelijk systeem, dat onze relatief complexe processen aankan”

Meer weten over de logistieke oplossingen van Qurius? Kijk dan op
www.qurius.nl/logistiekBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL