DSM wint riante farmaorder

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Lezers Schrijven 04/05/2010 07:45
3 mei 2010 | Het Financieele Dagblad
Door: Engelenburg, H.
DSM Biologics krijgt fabriek voor biofarmaceutica in Australië in de schoot geworpen
Henk Engelenburg
Amsterdam
DSM Biologics, een bedrijf van de farmadivisie van DSM, gaat in opdracht van de Australische overheid biofarmaceutische medicijnen produceren voor een biotech-regio bij Brisbane in Queensland.
Karen King, directeur van DSM Biologics in Groningen, maakt dit vandaag bekend in Chicago op de eerste dag van de 'Bio', het grootste biotechcongres ter wereld.
DSM betaalt geen cent voor de fabriek, waarvan de bouw snel zal beginnen en waarvan de eerste productie is voorzien in 2013. De investering van omgerekend euro 42 mln komt voor rekening van Queensland en 'Sydney'.
DSM Biologics neemt in 2013 de productie voor zijn rekening, brengt kennis in en betaalt jaarlijks een lage huur voor de faciliteit, die in Australische handen blijft.
'We hebben het contract gewonnen in concurrentie met drie andere partijen', zegt Karen King vanuit Chicago. 'Het is zonder meer een bijzonder fijn contract.'
DSM Biologics is specialist in het opschalen van de productie van medicijnen van de laboratoriumfase naar de volwassen industriële, commerciële fase. DSM zal die kennis in Australië toepassen voor nieuwe medicijnen van de circa 400, veelal jonge biotechbedrijven nabij Brisbane.
King: 'Die fabriek leent zich ook goed voor het opschalen van medicijnen die we in Groningen produceren. Daarbij ligt Brisbane ook nog eens dicht bij Japan. Wellicht kunnen we vanuit Australië naar die markt toe.'
De overheid van Australië speelt met de productiefabriek in op de behoefte in de biotechregio aan productiecapaciteit en -kennis. Het land moet jaarlijks voor circa euro 40 mln aan medicijnen buiten de grenzen kopen. Het wordt met de faciliteit bij Brisbane meer zelfvoorzienend.
Australië heeft biotechnologie bovendien uitgeroepen tot een speerpunt van beleid. Het land meent dat biotech de nieuwe industriële revolutie wordt als opvolger van informatietechnologie.
Het contract betekent voor DSM een extra mooie opsteker aangezien de farmadivisie lastige tijden beleeft. DSM Farma, dat medicijnen en medicijningrediënten produceert in opdracht van farmaconcerns, behaalde over het eerste kwartaal van dit jaar een operationeel resultaat van slechts euro 1 mln.
De divisie heeft te lijden van grote veranderingen in de farmasector. Die hebben tot gevolg dat sommige opdrachtgevers de productie van bepaalde medicijnen weer zelf zijn gaan doen.
DSM Farma brengt kennis in en betaalt geen cent voor de productiefabriek, die in 2013 van start gaat

Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL