Plan voor kapitaalversterking Delta Lloyd

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 02/12/2015 10:04
Vrijdag 30 november maakte de Raad van Bestuur bekend welke maatregelen Delta Lloyd neemt om onze kapitaalpositie te versterken. Met andere woorden: hoe we ervoor zorgen dat ons eigen vermogen toeneemt – en daarmee onze solvabiliteit. Meest impactvolle maatregel is een zogenoemde claimemissie. Deze voorgenomen aandelenuitgifte wordt eerst tijdens een vergadering aan onze aandeelhouders ter goedkeuring voorgelegd.

Tijdens de medewerkersbijeenkomsten met de Raad van Bestuur en ook op Sterknet is er uitgebreid bij stilgestaan: de koersdaling van ons aandeel van de afgelopen maanden komt voor een groot deel door ontevredenheid en onduidelijkheid bij beleggers over onze kapitaalpositie. Ook al waren onze operationele en commerciële resultaten tijdens onze halfjaar- en Q3-rapportage goed in orde, beleggers en analisten waren not amused dat ons eigen vermogen en dus ook onze solvabiliteit waren gedaald. Ook konden we nog geen indicatie geven van onze solvabiliteit, onze financiële buffer voor moeilijke tijden, onder Solvency II en over ons dividendbeleid in het algemeen. Voor investeerders en analisten zijn dat zwaarwegende factoren voor hun vertrouwen in ons bedrijf en dus in ons aandeel.

Solvabiliteit
Het plan dat we vandaag bekend maken bestaat uit meerdere maatregelen, waaronder de claimemissie van maximaal € 1 miljard. Dat is een bepaald soort aandelenuitgifte, waarover je in dit artikel meer leest. Het geld dat we ophalen met die claimemissie vergroot ons eigen vermogen en daarmee onze solvabiliteit . Die stijgt door de maatregelen en de emissie van de huidige 136% (standaardformule) naar verwachting naar een solvabiliteitsratio van 175-180% onder Solvency II. Dat is bovenin de bandbreedte van 140-180% die we onszelf hebben gesteld. Overigens hebben de meeste divisies voldoende kapitaal en gaat het om een versterking van het kapitaal van de holding.

Nog meer maatregelen
De claimemissie komt bovenop een aantal andere maatregelen om onze kapitaalpositie te verbeteren. Een paar voorbeelden van acties die we al hebben afgerond:

We hebben het langlevenrisico ondergebracht bij herverzekeraar RGA, via twee transacties in 2014 en 2015. Doordat we minder risico lopen, hoeven we daarvoor minder reserves aan te houden.
We hebben onze niet-kernactiviteiten Delta Lloyd Bank België en Delta Lloyd Deutschland verkocht.
Daarnaast werken we aan onder meer de volgende maatregelen:
We hebben de eerste aanpassingen gedaan aan onze investeringsportefeuille. We hebben een deel van onze portefeuille commercieel vastgoed en een private equity-portefeuille afgestoten. Private equity zijn beleggingen in bedrijven die niet beursgenoteerd zijn.
We onderzoeken wat we willen doen met ons belang van 30% in Van Lanschot.
Niet te onderschatten rol
Kortom, Delta Lloyd werkt op verschillende manieren aan een robuuste kapitaalpositie en solvabiliteit. Dat is niet alleen een kwestie van ‘grote’ maatregelen zoals de claimemissie of aanpassing van ons beleggingsbeleid, maar ook van hoe iedereen bij Delta Lloyd zijn of haar dagelijks werk doet. De sterke commerciële en operationele Q3-resultaten die we recent publiceerden laten zien dat we daarmee op de goede weg zijn. Want die operationele en commerciële resultaten dragen bij aan onze kapitaalpositie.
Met de strategie Dichter bij de klant, die momenteel verder wordt uitgewerkt in de divisies, moeten we daar nog meer meters mee maken. Denk dus niet dat onze kapitaalpositie alleen de Raad van Bestuur, het senior management, de collega’s van Risk of onze aandeelhouders/investeerders aangaat; ook alle andere medewerkers spelen we een niet te onderschatten rol!

Dividend
Naast het nieuws over de claimemissie hebben we vandaag ook een aanpassing van ons dividendbeleid bekend gemaakt. Dit nieuwe beleid heeft als doelstelling om beleggers aan ons te binden door een cash dividend in het vooruitzicht te stellen. Het nieuwe dividendbeleid sluit aan bij de kapitaaleisen van Solvency II. We bieden beleggers een dividend in contanten, en geven van te voren aan dat wij verwachten dat er €130 miljoen beschikbaar komt voor dividend over 2016. Het slotdividend over 2015 wordt vanwege de aangekondigde aandelenaangifte niet uitbetaald.

Investor Day 2016
Dat we dit nieuws vandaag, en niet op de aangekondigde Investor Day van 2 december, naar buiten brengen is wellicht een verrassing. Reden hiervoor is dat we ons de afgelopen periode volledig gefocust hebben op kapitaalversterking. We vertellen analisten en investeerders vandaag ons plan om kapitaal te genereren. Tijdens Investor day vertellen we hen meer over de verdere invulling van onze strategie Dichter bij de klant. De Investor Day wordt verschoven naar mei 2016.

Persbericht
Vanwege het grote aantal internationale stakeholders publiceert Delta Lloyd haar financiële persberichten alleen in het Engels. Er is niet altijd een Nederlandse vertaling, omdat de inhoud zeer nauw luistert en we (vertaal)fouten willen voorkomen. Het persbericht met het nieuws van vandaag is ook enkel in het Engels.

Een claimemissie: wat is het en waarom doen we het?
Gepubliceerd: 30 november 2015

Kort na de publicatie van de jaarcijfers op 24 februari 2016 lanceert Delta Lloyd een claimemissie. Wat is een claimemissie precies? En wat zijn de voor- (en nadelen)?

Een beursgenoteerde onderneming kan haar kapitaalspositie verbeteren door nieuwe aandelen uit te geven. Het management van Delta Lloyd heeft maandag 30 november bekendgemaakt om dat te gaan doen.

Aandelenkoers bij ‘vrije’ emissie
Als een onderneming voor een aandelenemissie kiest, komen er meer aandelen op de markt. Dat is over het algemeen nadelig voor de huidige aandeelhouders, want in veel gevallen zal de koers van het aandeel bij een emissie (licht) dalen. Het aanbod van aandelen is immers fors en het is maar de vraag of er voldoende kopers zijn bij de huidige koers.

Verwatering
Een ander nadeel voor de huidige aandeelhouders bij een vrije aandelenemissie is dat hun eigendom verwatert. Omdat er meer aandelen in omloop komen, zijn ze voor een kleiner deel eigenaar van de onderneming dan voorheen. Dus ze krijgen ook een kleiner deel van het totaalbedrag dat aan dividend wordt uitgekeerd. Daar staat tegenover dat de onderneming het geld dat ze binnenhaalt via de emissie kan investeren. In dat geval kan de totale winst stijgen, wat het dividendverlies per aandeel kan compenseren.

Claimemissie
Een claimemissie (Engels: rights issue) kent deze nadelen voor bestaande aandeelhouders niet. Bij een claimemissie krijgen de huidige aandeelhouders korting op de uitgifteprijs van de nieuwe aandelen. Hoe groter hun bestaande aandelenportefeuille in de onderneming, hoe meer nieuwe aandelen ze met korting mogen kopen (ofwel: hoe groter hun ‘claim’). Doen ze dat inderdaad, dan verwatert hun eigendom in de onderneming niet.

Claimemissie Delta Lloyd: Garantie
Delta Lloyd heeft bij de aangekondigde claimemissie een zekerheid voor zichzelf ingebouwd. De zakenbanken die de claimemissie begeleiden (de ‘joint book runners’), hebben toegezegd alle nieuwe aandelen te kopen die niet via de kortingsactie worden verkocht. Daardoor haalt Delta Lloyd gegarandeerd het beoogde nieuwe kapitaal op.

Claimemissie Delta Lloyd: Mogelijk nadeel voor beleggers
Veel bedrijven die nieuw eigen vermogen willen aantrekken doen dat tegenwoordig via een claimemissie. Vooral in het Verenigd Koninkrijk zijn claimemissies erg populair. Toch is er voor aandeelhouders ook een nadeel. Als ze geen zin hebben om van de kortingsactie gebruik te maken – omdat ze bijvoorbeeld geen geld hebben om nieuwe aandelen te kopen – verwatert hun eigendom alsnog.

Claimemissie Delta Lloyd: Prospectus opstellen
Dat Delta Lloyd niet nu gelijk maar over ongeveer drie maanden met de claimemissie komt, heeft te maken met noodzakelijke voorbereidingen. Zo zal Delta Lloyd onder meer een prospectus opstellen, die door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet worden goedgekeurd. In het prospectus staan de kernmerken en de risico’s van beleggen in ons bedrijf uitgelegd.

tijd 11.06 d.d. 2 dec. 2015
Delta Lloyd EUR 6,50 -15,5ct vol. 2,5 milj.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL