Delta Lloyd vraagt oordeel rechter over maatregelen DNB

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 22/12/2014 07:49
De Nederlandsche Bank (DNB) legt een boete op aan Delta Lloyd Levensverzekering NV.
DNB vraagt Delta Lloyd haar CFO uiterlijk 1 januari 2016 'heen te zenden'.
Delta Lloyd vindt dat deze maatregelen zijn gebaseerd op onjuiste aannames en acht deze maatregelen disproportioneel.
Eigen onderzoek van de Raad van Commissarissen van Delta Lloyd bevestigt dat de handelingen van Delta Lloyd in lijn zijn geweest met haar risicobeleid en geen regelgeving is overtreden.
Aanleiding
Op 2 juli 2012 heeft DNB een vaste rekenrente ingevoerd voor de berekening van verzekerings­verplichtingen met een looptijd langer dan 20 jaar[1]. In de week voor invoering van die rekenrente heeft Delta Lloyd besloten de afdekking van haar renterisico terug te brengen. DNB heeft een onderzoek uitgevoerd of de besluitvorming van Delta Lloyd destijds in overeenstemming was met de eisen die worden gesteld aan de zogeheten beheerste bedrijfsvoering[2].

De Raad van Commissarissen (RvC) van Delta Lloyd heeft direct bij de start van het onderzoek door DNB een eigen onderzoek naar dezelfde feiten en omstandigheden ingesteld. Hierbij heeft de RvC gebruik gemaakt van externe juridische en accountancy expertise.

Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Delta Lloyd Jean Frijns: "Dat wij u moeten informeren over een verschil van inzicht met DNB is voor Delta Lloyd niet gemakkelijk. Wij kunnen de zienswijze van DNB niet rijmen met de feiten zoals wij die hebben geconstateerd. Wij twijfelen er niet aan dat Delta Lloyd steeds in het belang van alle stakeholders heeft gehandeld. Daarom kiezen wij er voor deze juridische stappen te nemen, want alleen zo kunnen wij een onafhankelijk oordeel over dit verschil van inzicht krijgen. Wij zullen ons blijven inzetten voor een constructieve toezichtrelatie met DNB en het vergroten van het onderling vertrouwen. Wij doen dit alles met het volste vertrouwen in dit bedrijf, zijn bestuurders en medewerkers."

Maatregelen DNB
DNB heeft op basis van haar onderzoek aan Delta Lloyd Levensverzekering NV een boete opgelegd ter hoogte van € 1,2m welke wordt verhoogd met het volgens DNB door Delta Lloyd Leven genoten financiële voordeel van € 21,6m, in totaal € 22,8m.

DNB heeft op basis van de onderzochte feiten de CFO van Delta Lloyd opnieuw beoordeeld op zijn 'geschiktheid'2. DNB verbindt daaraan de conclusie dat Delta Lloyd CFO Emiel Roozen per uiterlijk 1 januari 2016 moet wegsturen. DNB heeft geconcludeerd dat de 'betrouwbaarheid'2 van Emiel Roozen buiten twijfel staat.

Uitkomst onderzoek DNB
DNB is van mening dat de besluitvorming rondom het verminderen van de afdekking van het renterisico bij Delta Lloyd onzorgvuldig is geweest. DNB vindt dat Delta Lloyd die afdekking niet op dat moment had mogen terugbrengen en dat dit niet in overeenstemming was met het risicobeleid van Delta Lloyd. DNB meent dat Delta Lloyd handelde op basis van vertrouwelijke informatie om daarmee voordeel te behalen. DNB plaatst haar conclusies binnen de context van haar kritische visie op het risicomanagement van Delta Lloyd.

Uitkomst onderzoeken RvC Delta Lloyd
De RvC interpreteert de geconstateerde feiten en omstandigheden anders dan DNB en komt ook tot andere conclusies:

De handelingen van Delta Lloyd waren niet in strijd met wet- en regelgeving.
Delta Lloyd verschilt van inzicht met DNB over het vertrouwelijke karakter van de informatie.
De handelingen van Delta Lloyd waren in lijn met haar eigen risicobeleid.
De solvabiliteit van Delta Lloyd was zodanig gestegen dat op basis van het risicobeleid afdekking van het neerwaartse aandelen- en renterisico verminderd kon worden.
Het oogmerk van Delta Lloyd was niet het behalen van financieel voordeel, maar het terugbrengen van de afdekking van het renterisico.
De handelingen van Delta Lloyd waren gericht op de belangen van haar stakeholders en waren in overeenstemming met het geldende risicomanagementbeleid.
Maatregelen Delta Lloyd
Delta Lloyd heeft naar aanleiding van haar eigen onderzoek verder vastgesteld dat op het gebied van risicobewustzijn, compliance en interne governance verbeteringen mogelijk zijn. In lijn met best practices binnen financiële ondernemingen zal versterking van de risicomanagementfunctie op alle niveaus worden doorgezet, inclusief Raad van Bestuur. Daarbij is het de intentie van de RvC binnenkort een Chief Risk Officer (CRO) voor te dragen. De genomen maatregelen naar aanleiding van zijn onderzoek acht de RvC adequaat en toereikend. De zeer verstrekkende maatregelen van DNB, zoals heenzending van de CFO, zijn in de ogen van de RvC niet gerechtvaardigd en disproportioneel.

Juridische procedure en impact maatregelen
DNB en de RvC van Delta Lloyd verbinden andere conclusies aan hun onderzoeken. De gevolgen voor Delta Lloyd zijn ingrijpend en naar de mening van de RvC te vergaand. Om die reden heeft Delta Lloyd besloten om de door DNB getroffen maatregelen voor te leggen aan de rechter. Delta Lloyd zal de rechter vragen te oordelen over de interpretatie van de feiten en de daaraan te verbinden conclusies, waaronder de "heenzending" van de CFO en (de berekening van de totale hoogte van) de boete.

De RvC heeft zijn vertrouwen in Emiel Roozen uitgesproken. Emiel Roozen is op 22 mei 2014, met instemming van DNB, herbenoemd als CFO en zal dan ook hangende de juridische procedure in functie blijven.


Conference call voor media, analisten en beleggers

Op 22 december 2014 om 09.00 uur (CET) zal de voorzitter van de Raad van Commissarissen Jean Frijns in een conference call (in het Engels) een toelichting voor media, analisten en beleggers op dit persbericht geven. Het nummer voor deze conference call is + 31 (0)20 531 5841, code 348890#.

Toelichting op gebruikte juridische termen inzake de wet financieel toezicht (Wft)
De term 'geschiktheid' in het licht van de Wft:

De geschiktheideis voor beleidsbepalers zoals die gold in juni 2012 is opgenomen in artikel 3:8 lid 1 Wft, hoofdstuk 2 van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (Vakbekwaamheid van medewerkers), en de Beleidsregel geschiktheid 2012.

Personen die het dagelijks beleid bij financiële ondernemingen bepalen worden - voordat zij kunnen worden aangesteld -getoetst op zowel betrouwbaarheid en geschiktheid.
Bij de geschiktheidtoets gaat het vooral om de kennis en vaardigheden van de beleidsbepaler. De toezichthouder kijkt onder meer naar opleiding, werkervaring en bepaalde competenties. Bij de geschiktheidtoets wordt ook rekening gehouden met de samenstelling en het functioneren van het collectief.
De geschiktheidtoets is een doorlopende eis. Hertoetsing van de geschiktheid is mogelijk indien daartoe - in de ogen van de toezichthouder - een redelijke aanleiding bestaat.


De term 'betrouwbaarheid' in het licht van de Wft:

De betrouwbaarheid van beleidsbepalers wordt getoetst aan de hand van artikel 3:9 Wft, hoofdstuk 3 Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft en hoofdstuk 2 van het Besluit prudentiële regels Wft.

Bij de betrouwbaarheidstoets wordt vastgesteld of de betrouwbaarheid van de beleidsbepaler buiten twijfel staat. Dit wordt getoetst door onder andere inlichtingen op te vragen bij overheidsinstanties en organisaties waar de beleidsbepaler werkzaam is geweest.


De term 'beheerste bedrijfsvoering' in dit kader:

Artikel 1.2 sub C van de Beleidsregel geschiktheid 2012 omschrijft het begrip beheerste en integere bedrijfsvoering.

Beheerste en integere bedrijfsvoering vereist administratieve organisatie en interne controle, de waarborging van geschiktheid en vakbekwaamheid binnen een onderneming, de zorgvuldige behandeling van klanten, het risicomanagement, compliance en de uitbesteding van werkzaamheden.


--------------------------------------------------------------------------------
[1] Het betreft hier de invoering van de zogeheten Ultimate Forward Rate of UFR voor Nederlandse verzekeraars. De UFR is een extrapolatiemethode van de rentecurve voor de looptijd van 20 tot 60 jaar die wordt gehanteerd voor de berekening van de solvabiliteit.

[2] Zoals gedefinieerd in de Wft zie juridische toelichting aan het einde van dit persbericht.

tijd 09.08
De AEX hoger op 422.03 +3,66 +0,87% Delta Lloyd EUR 18,== -81ct vol. 238.000


toevoeging op 23 dec. 2014
Aanvullend bericht Delta Lloyd
In aanvulling op haar persbericht van gisteren dat Delta Lloyd een oordeel van de rechter vraagt over maatregelen van De Nederlandsche Bank (DNB) wil Delta Lloyd er voor de volledigheid graag op wijzen dat het onderzoek van DNB zich heeft gericht op de integere en beheerste bedrijfsvoering zoals opgenomen in de artikelen 3:10 en 3:17 Wft.

DNB heeft, naast bovenstaand onderzoek, de CFO van Delta Lloyd opnieuw beoordeeld op zijn geschiktheid. De heer Roozen beschikt volgens DNB in onvoldoende mate over de competenties helikopterzicht & oordeelsvorming, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid (in totaal 3 van de 16 competenties).

Verder heeft Delta Lloyd in haar woordvoering aangegeven dat de onderzochte transacties gebaseerd waren op "openbare informatie". Voor de volledigheid wil Delta Lloyd er op wijzen dat Delta Lloyd met DNB verschilt van inzicht over de vraag of er sprake is van openbare informatie, of dat de informatie een vertrouwelijk karakter had.





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL