Galapagos, GLPG1690 in idiopathische longfibrose krijgt de status ‘weesgeneesmiddel’ in de Europese Unie.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 06/09/2016 10:42
Mechelen, België; 6 september 2016: Galapagos (Euronext & NASDAQ: GLPG) kondigt vandaag aan dat de Europese Commissie (EC) GLPG1690 het statuut ‘weesgeneesmiddel’ heeft gegeven voor de behandeling van patiënten met idiopathische longfibrose (IPF).
IPF is een chronische, progressieve fibrotische afwijking in de longen die vooral voorkomt bij volwassen boven de 40 jaar. IPF komt voor bij minder dan 30 op de 100.000 mensen, in zowel Europa als de Verenigde Staten: dit kwalificeert de ziekte als ‘zeldzaam’. Tot op heden is er nog geen medicijn dat IPF kan genezen.
Om de farmaceutische industrie te stimuleren om ook medicijnen voor kleine groepen patiënten te ontwikkelen en op de markt te brengen, biedt de EC een aantal maatregelen aan die de ontwikkeling van deze weesgeneesmiddelen voor zeldzame ziekten in de Europese Unie (EU). Deze maatregelen omvatten specifiek wetenschappelijk advies gedurende de ontwikkelingsfase, en 10 jaar marktexclusiviteit als het medicijn op de markt is. In de EU worden weesgeneesmiddelen goedgekeurd via de gecentraliseerde procedure, bovendien is deze procedure goedkoper voor weesgeneesmiddelen.1
“We zijn blij dat de EC het potentieel van GLPG1690 als een nieuw medicijn voor IPF-patiënten in Europa onderkent. De volgende stap is de aanvraag voor de status van weesgeneesmiddel bij de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten,” zegt Piet Wigerinck, CSO van Galapagos.
GLPG1690 wordt op dit moment bestudeerd in FLORA, een gerandomiseerde, geblindeerde en placebo-gecontroleerde fase 2a studie gedurende 12 weken bij 24 patiënten met IPF. Galapagos verwacht de resultaten in het tweede kwartaal van 2017 te kunnen rapporteren. GLPG1690 is een klein molecuul remmer van autotaxine en in volledig eigendom van Galapagos.
Vandaag om 16.30 uur CET presenteert Galapagos ‘Strong reversal of the lung fibrosis disease signature by autotaxin inhibitor GLPG1690 in a mouse model for IPF’ op het European Respiratory Society Congress in Londen.

Over IPF
Idiopathische longfibrose (idiopathic pulmonary fibrosis) of IPF is een chronische, nietsontziende progressieve fibrotische afwijking in de longen die vooral voorkomt bij volwassenen boven de 40 jaar. Volgens een rapport van GlobaData EpiCast uit april 2013 komt IPF bij minder dan 30 op de 100.000 mensen voor in Europa en de Verenigde Staten. Dit maakt dat IPF in aanmerking komt voor de kwalificatie van een rare disease oftewel ‘zeldzame’ ziekte. De klinische vooruitzichten van patiënten met IPF zijn slecht: na diagnose is het mediaan sterftecijfer twee tot vijf jaar. Op dit moment is er nog geen medicijn dat IPF kan genezen. De medische behandelstrategie is erop gericht om de progressie van de ziekte te vertragen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
1 Bron: www.ema.europe.eu

Longtransplantatie kan een optie zijn voor geschikte patiënten bij wie de ziekte zeer progressief is en er minimale comorbiditeiten zijn.
Regelgevende instanties hebben Esbriet®2 (pirfenidone) en Ofev®3 (nintedanib) goedgekeurd voor de behandeling van IPF. Beide middelen hebben een vertraging van de mate van functionele achteruitgang in IPF laten zien en worden waarschijnlijk de behandelingsstandaard wereldwijd. Deze toelating tot de markt representeert een belangrijke doorbraak voor IPF patiënten. Geen van beide medicijnen verbetert echter de longfunctie en bij de meeste patiënten gaat de progressie van de ziekte gewoon verder ondanks behandeling. Bovendien zijn er negatieve bijwerkingen geassocieerd met deze medicijnen zoals diarree, abnormale leverfunctietest met nintedanib, misselijkheid en uitslag met pirfenidone. IPF is nog steeds een belangrijke oorzaak voor ziekte en sterfte; de onvervulde medische behoefte is groot.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL