Galapagos selecteert GLPG2222 voor combinatie-medicijn tegen taaislijmziekte (CF)

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 12/12/2014 08:21
• Kandidaat-medicijn GLPG2222 zal worden gecombineerd als corrector met GLPG1837 als medicatie voor taaislijmziekte-patiënten
• Combinatie-medicijn geeft mogelijk een betere werkzaamheid dan de huidige middelen die in ontwikkeling zijn
• Start van Fase 1 met GLPG2222 wordt verwacht vóór eind 2015
• De derde component van de CF medicatie voor mogelijke triple-combo volgt in 2015
Mechelen, België; 12 december 2014 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat GLPG2222 klaar is voor klinische ontwikkeling als corrector voor taaislijmziekte. GLPG22221 gaat in combinatie met GLPG1837 de basis vormen voor Galapagos’ combinatie-medicijn voor de meest voorkomende mutatie van taaislijmziekte. De combinatie van deze 2 medicijnen heeft in preklinisch onderzoek een betere werkzaamheid laten zien dan andere middelen die in ontwikkeling zijn voor taaislijmziekte.
Het uitendelijke doel is om medicijnen als GLPG2222 te combineren in een zgn. triple-combo, waar GLPG1837 ook onderdeel van uitmaakt; de klinische Fase 1 van GLPG1837 staat op het punt te beginnen. Galapagos en partner AbbVie hebben meerdere correctoren ontwikkeld die - in combinatie met GLPG1837 – tot herstel leiden van >40% van de gezonde CF activiteit in cellen van patiënten met de meest voorkomende CF-mutatie2. Deze Galapagos-AbbVie correctoren vertonen eigenschappen die verdere preklinische ontwikkeling rechtvaardigen. Corrector GLPG2222 in combinatie met GLPG1837 vormt een solide basis voor de toekomstige triple-combo medicatie. De Fase 1 met GLPG1837 start deze maand.
“Galapagos en AbbVie hebben vijf verschillende series stoffen met uitstekende eigenschappen, waaruit de nieuwe taaislijmziekte medicijnen gekozen kunnen worden. De vandaag aangekondigde corrector GLPG2222 vormt de tweede van drie ingrediënten die nodig zijn om een triple-combo. Dit brengt ons een stap dichter bij een nieuw en beter medicijn voor taaislijmziekte. Het Galapagos-AbbVie team werkt nu aan de derde en laatste ingrediënt om de combinatie van GLPG2222 en GLPG1837 te optimaliseren voor de behandeling van de grootste groep van patiënten, die de CFTR del508 mutatie hebben,” zegt Dr Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer van Galapagos.
Galapagos is het onderzoek in taaislijmziekte in 2005 gestart als onderdeel van een samenwerking met de Amerikaanse Cystic Fibrosis Foundation. In september 2013 heeft Galapagos een overeenkomst met AbbVie getekend voor nieuwe CF-medicijnen die zich richten op de belangrijkste mutaties verantwoordelijk voor taaislijmziekte, waaronder F508del en G551D.
Over taaislijmziekte (mucoviscidose)
Cystische fibrose (CF) of taaislijmziekte is een erfelijke ziekte die kan leiden tot ernstige invaliditeit en in vele gevallen tot een vroegtijdig overlijden. De symptomen bestaan onder andere uit veelvuldige luchtweginfecties, infecties van de bijholten, achterblijvende groei en diarree. De oorzaak van de ziekte is een defect in het gen voor CFTR, dat de samenstelling van zweet en slijm en de spijsvertering reguleert. Wereldwijd lijden ongeveer 70.000 mensen aan CF. Symptomen worden behandeld met antibiotica en andere medicijnen. Op dit moment is er geen genezing van deze ziekte mogelijk en is de levensverwachting tussen de 30 en 40 jaar. Nieuwe therapieën die in ontwikkeling zijn voor de belangrijkste mutatie, delF508 (70% van de patiënten) is een combinatie van twee medicijnen: een corrector om de mutatie te herstellen plus een potentiator die zorgt voor een efficiënte opening van het taaislijmziekte kanaal.

1 GLPG2222 is een CF corrector; GLPG1837 is een CF potentiator. Er is een combinatie van corrector en potentiator nodig voor het herstel van de mutatie bij CF patienten.
2 delF508



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL