Galapagos, nieuw kandidaat medicijn tegen taaislijmziekte.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 16/12/2013 08:20
• Kandidaat medicijn is in preklinische studies effectiever dan marktleider Kalydeco®
• Start klinische studie gepland vóór eind 2014
Mechelen, België; 16 december 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat het een kandidaat medicijn heeft voor klinische studies bij taaislijmziekte.
Galapagos heeft een aantal nieuwe zogenaamde potentiators ontwikkeld, stoffen die de activiteit van het eiwit CFTR kunnen verhogen. Deze laten in preklinisch onderzoek een beter activiteit en werkzaamheid zien dan Kalydeco® (ivacaftor), het enige goedgekeurde medicijn op de markt dat ingrijpt op taaislijmziekte. Naast de goede werkzaamheid laten de potentiators uitstekende medicijn-eigenschappen zien voor verdere preklinische ontwikkeling. Het goede veiligheidsprofiel1 zorgt ervoor dat ze goed te combineren zijn met de antibiotica die frequent aan taaislijmziekte patiënten worden voorgeschreven. Naar aanleiding van deze resultaten heeft Galapagos GLPG1837 als kandidaat medicijn geselecteerd. De start van de eerste klinische studie is gepland vóór eind 2014. Galapagos heeft patent aangevraagd op GLPG1837, met een verwachte looptijd tot tenminste 2034.
“Galapagos heeft een hele serie potentiators ontwikkeld waaruit een keuze gemaakt kon worden. GLPG1837 is stap één in onze strategie om een nieuw en optimaal medicijn voor taaislijmziekte te ontwikkelen. Het Galapagos-AbbVie team richt zich nu helemaal op stap twee, de verdere ontwikkeling van correctors, stoffen die de fouten bij de aanmaak van het CFTR eiwit kunnen herstellen. In combinatie met de potentiators zijn deze correctors nodig om een geneesmiddel voor de grootste groep taaislijmziekte patiënten te ontwikkelen,” zegt Dr Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer van Galapagos.
Galapagos is in 2005 gestart met onderzoek naar taaislijmziekte als onderdeel van een samenwerking met de Amerikaanse Cystic Fibrosis Foundation. In september 2013 tekende Galapagos een overeenkomst met AbbVie om samen medicijnen te ontwikkelen en te commercialiseren. Deze medicijnen zullen de belangrijkste mutaties in CF patiënten aanpakken, waaronder F508del en G551D. Met het tekenen van de overeenkomst deed AbbVie een eerste betaling van $45 miljoen voor de rechten verbonden aan deze samenwerking. Bij succesvolle afronding van vooraf bepaalde mijlpalen, zullen AbbVie en Galapagos de verantwoordelijkheid en de financiering delen van de Fase 3 klinische ontwikkeling. Tijdens de ontwikkeling, en bij registratie en verkoop van de medicijnen, zal Galapagos nog verdere succesbetalingen van AbbVie ontvangen. Deze betalingen kunnen oplopen tot $360 miljoen plus dubbelcijferige royalties op de verkopen.

Over taaislijmziekte/mucoviscidose
Cystische fibrose (CF) of taaislijmziekte/mucoviscidose is een erfelijke ziekte die kan leiden tot ernstige invaliditeit en in vele gevallen tot een vroegtijdig overlijden. De symptomen bestaan onder andere uit veelvuldige luchtweginfecties, infecties van de bijholten, achterblijvende groei en diarree. De oorzaak van de ziekte is een defect in het gen voor CFTR, dat de samenstelling van zweet en slijm en de spijsvertering reguleert. Wereldwijd lijden ongeveer 70.000 mensen aan CF. Symptomen worden behandeld met antibiotica en andere medicijnen. Op dit moment is er geen genezing van deze ziekte mogelijk en is de levensverwachting tussen de 30 en 40 jaar. Nieuwe geneesmiddelen voor de grootste mutatie, delF508 die bij circa 70% van de taaislijmziekte patiënten voorkomt, bestaan uit een combinatie van potentiators en correctors die ervoor moeten zorgen de bron van deze ziekte aan te pakken.

1 Te danken aan de hoge selectiviteit en de afwezigheid CYP remming



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL