Wavin, omzetherstel in Q2 na moeilijke start van het jaar

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 17/08/2010 08:15
Zwolle, 17 augustus 2010 – Wavin N.V., marktleider in Europa op het gebied van kunststof leidingsystemen, meldt vandaag haar resultaten over het eerste halfjaar 2010:
Samenvatting H1
• Omzet met 3,8% toegenomen naar EUR 594,0 miljoen, toename op vergelijkbare basis 0,9%
• Ebitda stijgt 5,3% naar EUR 47,9 miljoen (H1 2009: 45,5 miljoen)
• Ebitda marge gehandhaafd op 8,1%. (2009: 8,0%)
• Sterke stijging van grondstofprijzen leidt tot margedruk; negatief effect grotendeels gecompenseerd door kostenverlaging als gevolg van herstructureringen
• Breakeven netto resultaat vergeleken met netto verlies van EUR 7,2 miljoen in H1 2009
Samenvatting Q2
• Stevige omzetgroei in Q2 na negen opeenvolgende kwartalen van dalingen
• Omzet groeit 8,7% naar EUR 348,7 miljoen, toename van 5,4% op vergelijkbare basis
• Ebitda EUR 39,6 miljoen, 3,1% hoger dan in 2009. Q2 Ebitda marge 11,4% (2009:12,0%)

Philip Houben, Wavin CEO: ”Na een zeer moeizaam begin van het jaar als gevolg van de slechte weersomstandigheden, was het bemoedigend om, na meer dan twee jaar van ongekend marktverval, in het tweede kwartaal een stevige omzetgroei te zien. Nadat het weer was verbeterd, werd een deel van de vertraging in infrastructurele werken ingelopen. Dit had een positief effect op onze activiteiten in ondergrondse buizen en leidingen. Onze bovengrondse activiteiten lieten in beide kwartalen een gestaag herstel zien.
Wat onze afzetgebieden betreft zagen we een duidelijke verbetering van de constructiemarkten in Groot-Brittannië, Scandinavië, Polen en Turkije. In andere landen was het tempo van het herstel gematigd, terwijl de marktdaling in Italië, Nederland en sommige Oost-Europese economieën voortduurde.
Een sterke stijging van de grondstofprijzen, die doorgaans 3-6 maanden vergt om te worden doorberekend, zette druk op de marges. De besparingen als gevolg van onze kostenreductieprogramma’s compenseerden dit negatieve effect nagenoeg volledig.
Hoewel we in toenemende mate signalen zien die duiden op marktverbetering, blijven we voorzichtig over de toekomst. Het herstel van de Europese constructiemarkten is nog steeds broos en het kost tijd om de stijging van de grondstofkosten door te geven. Ondanks dat gaan we uit van omzetgroei dit jaar
en een netto winst die aanzienlijk hoger zal zijn dan het breakeven resultaat vorig jaar.”

Omzet
De omzet nam in het eerste halfjaar toe met 3,8% naar EUR 594,0 miljoen. Als gevolg van het feit dat meer dan de helft van de omzet van Wavin in niet-Euro landen wordt gegenereerd, had de verzwakking van de Euro een positief effect van 2,9%. Gecorrigeerd voor wisselkoersverschillen, was de omzetgroei op vergelijkbare basis in H1 0,9%.
Na een moeilijke start van het jaar, gaf het tweede kwartaal een goed herstel te zien. Na negen opeenvolgende kwartalen met omzetdaling, steeg de omzet op vergelijkbare basis in Q2 met 5,4%.
De marktrends in Europa gedurende het eerste halfjaar verschilden sterk per land. In Groot-Brittannië, Scandinavië en opkomende markten zoals Polen en Turkije was sprake van duidelijk herstel. De ontwikkelingen in andere markten zoals Nederland, Italië en sommige Oost-Europese landen waren negatief.
De Business Unit Civils & Infrastructure (ondergrondse systemen) werd hard geraakt in Q1 door de strenge winter maar zag een stevig herstel in het tweede kwartaal. De omzet steeg 2,6% naar EUR 349,8 miljoen in H1. De omzetstijging in Q2 was met 10,6% aanzienlijk, en is gedeeltelijk het gevolg van het inlopen van in het eerste kwartaal uitgestelde activiteiten.
De omzet in Building & Installation (bovengrondse activiteiten) nam toe met 5,4% naar EUR 233.9 miljoen, ondanks het aanhoudend lage aantal in aanbouw genomen woningen.

Ebitda en Ebitda marge
In het eerste halfjaar verbeterde de Ebitda 5.3% naar EUR 47,9 miljoen. Het Ebitda resultaat in het tweede kwartaal was met EUR 39,6 miljoen, licht boven dezelfde periode vorig jaar.
De H1 Ebitda marge eindigde op 8,1%, marginaal boven H1 2009 (8,0%). De gevolgen van de kostenreductieprogramma’s die in 2008 van start gingen zijn nu volledig zichtbaar. De kostenbasis is structureel verlaagd. Terwijl omzet en volume hoger waren dan vorig jaar, werden de operationele kosten gehandhaafd op het niveau van 2009. Dit maakte het mogelijk om de negatieve gevolgen op te
vangen van stijgende grondstofprijzen en prijsconcurrentie. Het doorberekenen van prijsverhogingen van grondstoffen vergt 3 tot 6 maanden.

Operationeel resultaat
Het operationeel resultaat, inclusief eenmalige kosten, steeg naar EUR 16,6 miljoen (EUR 2,0 miljoen in H1 2009). Het operationeel resultaat op vergelijkbare basis verbeterde 22,6% naar EUR 17,9 miljoen.

Eenmalige posten in het operationele resultaat
Eenmalige posten bedroegen EUR 1,3 miljoen tegen EUR 12,5 miljoen in H1 2009.
Het kostenherstructureringsprogramma 2008-2009 is nu volledig doorgevoerd. In H1 werden enkele relatief kleine herstructureringsmaatregelen doorgevoerd in het Groot-Brittannië en Nederland. Het management volgt nauwgezet de marktontwikkelingen en zal herstructureringsmaatregelen blijven nemen indien lokale omstandigheden daartoe noodzaken.

Financieringslasten en belastingen
Netto financieringskosten waren EUR 17,2 miljoen vergeleken met EUR 11,9 miljoen in 2009. De toename is voornamelijk het gevolg van de additionele kosten in verband met de aangepaste condities onder de financieringsfaciliteit die in juli 2009 werd afgesloten. Deze kosten omvatten de additionele
rentemarge en afsluitkosten voor de verbeterde bankconvenanten en de looptijdverlenging van de faciliteit.
De rentekosten zijn afhankelijk van de leverage ratio, die ieder kwartaal wordt gemeten. In het eerste halfjaar was de rentemarge 315 basispunten boven driemaands Euribor. Het Euribor tarief is grotendeels ingedekt tot april 2011 tegen een gemiddeld tarief van 3,9 %. De inkomstenbelasting bedroeg EUR 0,4 miljoen tegen een inkomstbelasting bate van EUR 1,6 miljoen in H1 2009.

Netto resultaat
Het nettoresultaat in H1 was EUR 0,2 miljoen, vergeleken met een nettoverlies van EUR 7,2 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Kasstroom en nettoschuld
De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg EUR 92 miljoen in H1 als gevolg van het seizoenspatroon. Het werkkapitaal groeide met EUR 59 miljoen in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar als gevolg van omzetgroei en hogere grondstofprijzen in het tweede kwartaal, hogere voorraden om aan de vraag te voldoen en het volledig gebruik maken van betalingskortingen.
Gecorrigeerd voor deze zaken was de toename van het werkkapitaal in lijn met de gewone seizoenstoename. Investeringen bedroegen EUR 20,0 miljoen (H1 2009: 23,8 miljoen). Voor het gehele jaar worden investeringen verwacht conform het niveau van vorig jaar.
De netto schuld was EUR 363 miljoen. De aanvullende behoefte aan werkkapitaal werd gedeeltelijk gecompenseerd door een verbetering van het operationeel resultaat en lagere investeringen. De onderneming bleef ruim binnen de bankconvenanten.

Medewerkers
Ondanks de toename van omzet en productievolume, lag het aantal medewerkers op 6.718, circa 60 FTE’s lager dan in H1 vorig jaar. Sinds het begin van de economische neergang in 2008 heeft Wavin circa 1.700 FTE’s minder.

zie meer op www.wavincom. pres nederlands.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL