SNS Reaal komt in staatshanden

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 01/02/2013 08:44
DEN HAAG (AFN) - SNS Reaal komt volledig in handen van de Nederlandse staat. Dat heeft het ministerie van Financiën vrijdag bekendgemaakt. De bank en verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeel Property Finance zo diep in de problemen geraakt, dat zij niet zelfstandig verder kan. Ook een redding met hoofdzakelijk privaat kapitaal bleek niet haalbaar.

Alle uitstaande aandelen SNS Reaal vallen onder het onteigeningsbesluit van de overheid, dat volgens het ministerie is genomen omwille van de stabiliteit van het financiële stelsel. Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) zagen geen ander alternatief om die te waarborgen.

De nationalisatie kost de Nederlandse staat direct 3,7 miljard euro. Daarnaast verschaft de Staat 1,1 miljard euro aan leningen en 5 miljard euro aan garanties. Voor spaarders en andere klanten van SNS verandert er volgens het ministerie van Financiën niets.

Het ministerie en DNB voerden al sinds december 2011 intensief overleg over de fragiele situatie bij SNS. Die is sindsdien alleen maar verslechterd. Alternatieven die de bank zelf aandroeg, zoals een aandelenemissie in combinatie met een verkoop van de verzekeringstak, zouden niet voldoende opleveren om de problemen op te lossen.

reactie XEA.nl
Het Vastgoed = de molensteen geworden.
Moeten nu de premies en bonussen terugbetaald worden die toen uitbetaald zijn?
De aandelen doen nu nog verzamelwaarde.
Rendement van investering van EUR 17 in 2006 = groot verlies.

tijd 08.49
Orderboek SNS Reaal dit laat wel zien hoe vreemd het in elkaar steekt te Amsterdam. De Realiteit is toch zo anders.
Orders Volume Bied Laat Volume Orders
Koop 1 500 1,60 mkt 654.130 114
Verkoop
1 1.400 1,50 0,02 140 1
1 200 1,25 0,05 4.500 1
3 1.700 1,00 0,10 28.850 2
1 2.000 0,95 0,19 1.093 1

Adviezen wat koop je ervoor?
Datum Instellingen Advies Koersdoel WPA 2013 WPA 2014
22-01-2013 KBC Securities Hold 1,00 0,44 1,16
16-01-2013 Exane BNP Paribas Reduce
07-11-2012 Cheuvreux Underperform 1,00

media,
HILVERSUM (AFN) - Nederlandse banken en de overheid betalen de rekening van het falend toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Die had in 2006 nooit mogen toestaan dat SNS Reaal nog geen jaar na beursgang het Bouwfonds aankocht. Daardoor werd SNS Reaal een ,,fatsoenlijk lopende bank en verzekeraar met een gifpil''. Dat zei econoom Sweder van Wijnbergen vrijdag op de NOS. De oud-topman van het ministerie van Economische Zaken noemt de uiteindelijke nationalisatie van SNS Reaal ,,minder slecht dan verwacht'', maar volgens hem hadden de overheid en DNB wel met iets meer fantasie met private partijen kunnen onderhandelen over alternatieven. Ze hadden de bank moeten afsplitsen en het gezonde deel aan private partijen verkopen, in plaats van het geheel. Dan had de overheid de slechte delen van SNS gewoon failliet kunnen laten gaan, aldus Van Wijnbergen.

media, waar was het TOEZICHT?
DEN HAAG (AFN) - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën laat private partijen die bewust een risico namen door geld te steken in SNS Reaal meebloeden bij de nationalisatie van de bank.,,Private partijen die bewust een risico namen door geld te steken in SNS laat ik zo veel mogelijk meebetalen, binnen de grenzen die De Nederlandsche Bank verantwoord acht met het oog op de grenzen van de financiële stabiliteit. Dat betekent dat ik niet alleen aandeelhouders maar ook achtergestelde crediteuren heb onteigend. Hun vorderingen verliezen volledig hun waarde, wat ook zou zijn gebeurd als SNS failliet zou zijn gegaan. Daardoor dragen ze in totaal 1 miljard euro bij'', aldus Dijsselbloem in een verklaring bij de nationalisatie van SNS.


SNS in de media,
Rutte wilde de nationalisatie van SNS niet vergelijken met het redden van banken op het hoogtepunt van de kredietcrisis eind 2008. ,,Toen hadden we een ernstige systeemcrisis waarin banken dreigden om te vallen. Deze situatie is echt anders. Nu hebben we te maken met mismanagement bij de bank.'' Volgens Rutte zijn er ,,grote blunders en grote fouten'' begaan toen de bank in 2006 in de vastgoedsector stapte.
reactie XEA.nl
Was de beursstap van SNS niet bedoelt om de Verzekeringstak onder handen te nemen? Korte tijd later werd het Bouwfonds overgenomen. Betaald met het emissie GELD
Waar waren de Toezichthouders TOEN?



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL