Beurs hielp bij 'manipulatie' IMC Werelhave

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 27/07/2008 08:56
media,
wo 03 okt 2007,
AMSTERDAM - Derivatenhuis IMC Securities in Amsterdam kan als eerste onderneming in ons land een boete wegens marktmanipulatie tegemoet zien. Volgens beurswaakhond Autoriteit Financiele Markten (AFM) heeft IMC twee jaar geleden transacties verricht om daarmee de koers van het vastgoedfonds Wereldhave te beïnvloeden.
Die beïnvloeding is strafbaar, zo meldt de AFM aan IMC. Het bedrijf zou zich met deze handelswijze schuldig hebben gemaakt aan het relatief nieuwe verbod op marktmanipulatie, dat met het in werking treden van de Wet marktmisbruik op 1 oktober 2005 van kracht werd.

Het verbod richt zich ondermeer op het verrichten van orders waarvan een onjuist of misleidend signaal uit gaat, ofwel die de koers kunstmatig op peil houden. Ook valt het verspreiden van valse, koersgevoelige informatie onder de noemer marktmanipulatie.



Gepubliceerd: donderdag 4 oktober 2007 07:42
Euronext heeft maandenlang informatie verkocht aan handelshuizen waarmee koersen in Amsterdam, Parijs en Brussel konden worden gemanipuleerd. Volgens een woordvoerder van Euronext zaten gegevens over zogeheten stoplossorders verpakt in historische koersinformatie die werd verkocht vanaf mei 2005. Dat schrijft Het Financieele Dagblad donderdag.

'Aan het einde van dat jaar hebben we de informatie eruit gehaald, omdat we hoorden dat er iemand werd beschuldigd van marktmanipulatie', aldus de woordvoerder. Kopers van de informatie kregen inzicht in de prijsniveaus waarop beleggers automatisch hun aandelen verkochten om hun verliezen te beperken. Hiermee kon worden gespeculeerd op koersdalingen.

Woensdag werd bekend dat toezichthouder AFM het Amsterdamse handelshuis IMC een boete heeft opgelegd wegens koersmanipulatie in vastgoedfonds Wereldhave. De gewraakte transacties vonden plaats in oktober 2005 op basis van de gegevens die Euronext had verstrekt.

Volgens advocaat Guido Roth is de boete onbegrijpelijk. 'IMC heeft de handelsstrategie van tevoren voorgelegd aan de AFM. Toen is met zoveel woorden gezegd dat de strategie niet in strijd met de wet is.' In dezelfde maand dat de transacties in Wereldhave plaatsvonden, werd de Wet marktmisbruik van kracht. Veel handelshuizen klopten in deze periode bij de AFM aan omdat ze twijfelden over wat onder de nieuwe wet nog wel en wat niet was toegestaan.

AFM noch IMC wil zeggen of de handelsstrategie vaker is toegepast - bij Euronext is alleen het incident met Wereldhave bekend. Later deze maand ligt de zaak voor bij de Rotterdamse bestuursrechter. De maximale boete die IMC kan worden opgelegd is EUR 87.000.

media,
Euronext en AFM hielpen bij koersmanipulatie
04-10-2007 12:00 uur

Ja zeker u leest het goed! Euronext heeft maandenlang informatie verkocht aan handelshuizen waarmee koersen op verschillende Europese beurzen konden worden gemanipuleerd! Deze informatie werd op een slinkse wijze verpakt. DE AFM keurde dit goed!

Euronext stopte de gegevens in de historische koersinformatie die werd verkocht vanaf mei 2005. Deze informatie geeft het FD ons op als voorpagina nieuws vandaag.

De truc was dat kopers van de informatie inzicht kregen in de prijsniveaus waarop beleggers automatisch hun aandelen verkochten om verliezen te beperken. De zogenoemde stoploss niveaus. Als je weet op welke koersBetekenis koers:

De waarde van een effect op een bepaald moment. Koersen van effecten zijn uiteraard variabel. de belegger zijn aandelen van de hand doet weet je ook waar de koersdaling in een stroomversnelling treed.

Het handels huis IMC heeft een boete opgelegd gekregen van de AFM wegen marktmanipulatie van het aandeelBetekenis aandeel:

Een aandeel is een bewijs van deelneming in het eigen vermogen van een onderneming. Een aandeelhouder is daardoor mede-eigenaar van een onderneming voor het percentage aandelen dat hij ervan bezit. In ruil daarvoor heeft de aandeelhouder recht op een deel van de eventuele winst, het zogeheten dividend. Aan een aandeel is gewoonlijk stemrecht verbonden dat tijdens de (verplichte) Algemene Vergadering van Aandeelhouders kan worden uitgeoefend. Door uitgifte van aandelen kan een onderneming risicodragend kapitaal aantrekken dat kan worden gebruikt om te investeren in uitbreiding, vernieuwing, overnames et cetera. Het met de uitgifte van aandelen aangetrokken kapitaal wordt beschouwd als eigen vermogen. De waarde of koers van een aandeel wordt bepaald door diverse factoren zoals vraag en aanbod (bij beursgenoteerde aandelen), en nationale en internationale economische en bedrijfsmatige ontwikkelingen. In Nederland, België, Frankrijk en Portugal worden aandelen verhandeld op de effectenbeurzen van Euronext. Wereldhave in 2005.

IMC snapt er niks van, want de AFM wist van de voorgenomen strategie van het handelshuis. Deze werd goedgekeurd. De AFM zegt op zijn beurt dat er niks mis is met voorkennis, maar dat deze alleen niet gebruikt mag worden. In principe een rare manier van redeneren, want waarom koop je deze informatie?
Als we dit zo horen en zien zal IMC niet het enige handelshuis zijn die zich te goed heeft gedaan aan markmanipulatie. De AFM blijft hierover echter stil. De Euronext krijgt geen boete noch een berisping. Dit is uiterst vreemd aangezien het bedrijf toch de handelshuizen in staat stelt te frauderen en hiervoor geld ontving. Daarnaast heeft Euronext eigenlijk privacy gegevens vrij gegeven. Je mag verwachten van de beursBetekenis beurs:

Een centrale, gereguleerde handelsplaats voor effecten zoals aandelen, obligaties, opties, financiële futures, agrarische termijncontracten, commodities, trackers en warrants. Euronext N.V. is de organisator van de marktplaats, de beurs, in Nederland, Belgie, Frankrijk en Portugal waarbij vraag en aanbod voor dergelijke effecten of vermogenstitels samenkomen. Een beurs wordt gebruikt voor het aantrekken van risicodragend kapitaal door uitgifte van aandelen en obligaties (primaire markt) en de doorlopende verhandeling ervan (secundaire markt). zelf dat het vertrouwelijk met de gegevens om gaat.

Een uiterst vreemde zaak uiteindelijk die een staartje behoort te krijgen. Euronext verpakt koersgevoelige informatie in historische gegevens, IMC koopt dit en vraagt vervolgens toestemming voor de handelsstrategie aan de AFM. Deze gaat akkoord en vervolgens wordt het bedrijf beboet omdat het de marktBetekenis markt:

Het totaal aan biedende en vragende partijen die handelen in een bepaald product. Dit kunnen aardappelen of bakstenen zijn maar ook aandelen, obligaties, opties, futures, trackers of warrants. De markt voor deze laatstgenoemde producten wordt "de beurs" genoemd. manipuleert.

Het lijkt erop dat de Euronext en de AFM zich schuldig hebben gemaakt aan fraude en dat de partij die goed heeft gehandeld de dupe hiervan is geworden. We wachten de rechtszaak af. IMC gaat tegen de boete in beroep.

Informatie verleend uit een artikel van het FInancieel Dagblad De inhoud van dit artikel is met grote zorgvuldigheid samengesteld. De informatie en/of analyses in dit artikel zijn afkomstig van Stock-Info en kunnen onder geen enkele omstandigheid worden aangemerkt of opgevat als een beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling van Stock-Info zelf. Genoemde partij is niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is van of samenhangt met onjuistheden of onvolledigheden in de verstrekte koersinformatie, berekeningen, saldo opgave of andere via dit artikel verschafte informatie. Stock-Info staat niet in voor mogelijke vertraging in de ontvangst van deze informatie, voor de integriteit van dit bericht noch dat dit bericht vrij is van virussen, niet is onderschept, vatbaar is geweest voor tussenkomst door derden of schade aan uw systemen als gevolg van dit bericht. Verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.

reactei XEA.nl
Wie snapt hier dan nog iets van?
Daarom blijven wij strijden, want er snappen meerdere 't niet.

uitspraak,
Dossier BC 07/468-NIFT
LJN BC0861
Rechtbank Rechtbank Rotterdam
Datum uitspraak 20-12-2007
Samenvatting Marktmanipulatie. Overtreding artikel 46b lid 1 onderdeel b Wet toezicht effectenverkeer 1995. Levert het inleggen van handelsorders in een aandeel teneinde de stop loss-order van een derde te triggeren opdat koerval ontstaat, met als gevolg dat het aandeel net boven de treshold kan worden aangekocht en direct nadien weer voor de normale prijs verkocht, marktmanipulatie op? Richtlijnconforme interpretatie. Niet overleggen stukken door AFM. Matiging boete.


Uitspraak RECHTBANK ROTTERDAM

Sector Bestuursrecht
Meervoudige kamer

Reg.nr.: BC 07/468-NIFT

Uitspraak in het geding tussen

IMC Securities B.V., te Amsterdam, eiseres,
gemachtigde mr. G.P. Roth, advocaat te Amsterdam,

en

Stichting Autoriteit Financiële Markten, verweerster,
gemachtigde mr. H.J. Sachse, advocaat te Amsterdam.


1 Ontstaan en loop van de procedure

Bij besluit van 29 december 2006 heeft verweerster het bezwaar van eiseres tegen haar besluit van 24 augustus 2006 houdende oplegging van een boete aan eiseres van ? 87.125,- wegens overtreding van artikel 46b, eerste lid, onderdeel b, van de Wet toezicht effectenverkeer 1995 (hierna: Wte 1995) ongegrond verklaard.

Tegen dit besluit (hierna: het bestreden besluit) heeft de gemachtigde van eiseres bij brief van 5 februari 2007, aangevuld bij brief van 21 maart 2007, beroep ingesteld.

Verweersters gemachtigde heeft bij brief van 12 juni 2007 een verweerschrift ingediend.

De griffier heeft verweersters gemachtigde bij brief van 13 juni 2007 verzocht nadere stukken over te leggen en heeft in dit verband gewezen op het hetgeen is bepaald in artikel 8:31 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb).

lees meer op
https://www.jongbloedonline.nl/zoeken/public/uitspraak.php?uitspraakID=111276&ljn=BC0861



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL