Model portefeuille
Rendement portefeulle
+12.035 %

Rendement AEX
+33.325 %

Startdatum
01-01-2009

Startwaarde portefeuille € 74082.37

Startwaarde AEX
€ 245.94


Laatste update:
29-01-2010

Franse bank koopt Kaddafi-fonds af

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 06/05/2017 13:55
Met bijna €1 miljard heeft Société Générale een rechtszaak voorkomen die was aangespannen door het gewezen oliegeldfonds van de Libische dictator Muammar Kaddafi.

De Franse bank maakte donderdag bekend voor €963 miljoen het langlopende dispuut met de Libyan Investment Authority (LIA) te hebben geschikt. Hiermee werd een voor diezelfde ochtend geplande rechtszaak in Londen afgeblazen. De schikking is opmerkelijk, omdat Goldman Sachs vorig jaar vrijuit ging bij een proces in Londen in hetzelfde conflict met LIA.

Toch probeerde LIA in een zaak tegen Société Générale een schadevergoeding van zo’n €1,4 miljard te krijgen voor corruptie en omkoping. Dictator Kaddafi had in 2006 door naar schatting €60 tot €70 miljard aan oliegeld gestoken in een speciaal investeringsfonds. Met de Libische gelden werd overal belegd. Bijvoorbeeld in Fortis, kort nadat de Belgische bankverzekeraar een deel van ABN Amro had overgenomen.

De miljarden trokken dan ook talrijke bankiers aan. Die van Goldman Sachs en Société Générale zouden bestuurders, vaak aan de familie Kaddafi verwant, met steekpenningen, feestjes en dure prostituees zo’n €2 miljard aan zeer ingewikkelde financiële producten en beleggingen aan hebben gesmeerd. Dit feestje was voorbij met de val van Kaddafi in 2011 en bevriezing van de gelden in het fonds.

Société Générale deed de beschuldigingen van het genationaliseerde fonds uit Libië altijd af als ‘ongefundeerd’. In een rechtszaal zou de bank zich er ‘krachtig tegen verdedigen’. Nu kwam er naast een schikking ook expliciet excuses voor het ’gebrek aan voorzichtigheid van sommige medewerkers’. „Société Générale excuseert zich tegenover LIA en hoopt dat de uitdagingen in deze moeilijke periode in de ontwikkeling van Libië snel overwonnen worden”, besloot de bank.Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL