TenCate: Autonome omzetgroei zet door

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 24/10/2014 08:02
- TenCate trading update derde kwartaal 2014
Kerncijfers derde kwartaal 2014
x € 1 miljoen
Derde kwartaal 2013* Derde kwartaal 2014 Mutatie Autonoom
Netto-omzet 270,2 277,1 +3% +3%
EBITA 17,8 17,8 0% 0%
EBITA-marge 6,6% 6,4%
Nettowinst 8,4 9,2 +10%
Nettoschuld 209,8 206,9
Schuldratio 2,51 2,82
*) 2013 aangepast voor vergelijkingsdoeleinden

TenCate boekte in het derde kwartaal van 2014 een autonome omzetgroei van 3% bij een gelijk gebleven EBITA, vergeleken met het derde kwartaal van 2013.
De groei zoals deze zich in de eerste helft van het jaar binnen de marktgroepen TenCate Advanced Composites en TenCate Grass heeft gemanifesteerd continueerde zich ten opzichte van vorig jaar.

De defensie-gerelateerde omzet steeg in het derde kwartaal ten opzichte van de voorgaande kwartalen van 2014 en was gelijk aan het derde kwartaal van 2013. De vraag naar TenCate Defender™ M producten herstelde zich sterk ten opzichte van de zwakke performance eerder in het jaar. Herstel van de armour-omzet deed zich nog niet voor, mede door voortgaande vertraging van projecten. Er is sprake van een groeiend aantal prospects, maar de timing van deze projecten blijft vooralsnog onzeker.

In het derde kwartaal is de waarde van de nettoschuld op de balans afgenomen ten opzichte van medio 2014. Deze afname bleef beperkt door de sterk gestegen dollarkoers.

Sector Advanced Textiles & Composites
De omzet van de marktgroep TenCate Protective Fabrics groeide in het derde kwartaal, met name in het segment industrial safety (TenCate Tecasafe® Plus). De orderpositie in dit segment ontwikkelde zich gunstig. Dit is mede het gevolg van een gerichte focus op grote industriële sectoren, zoals de olie- en gasindustrie en energiebedrijven waar persoonlijke bescherming een hoge prioriteit heeft. In het lagere segment van de industriële markt was een daling van de omzet te zien.

De omzet van TenCate Defender™ M liet zoals verwacht in het derde kwartaal een forse toename zien ten opzichte van de voorafgaande kwartalen van dit jaar. Ook in deze markt zijn de vooruitzichten voor de rest van het jaar positief.

De aerospace-gerelateerde omzet van de marktgroep TenCate Advanced Composites nam toe, vooral gedreven door de posities van TenCate in het Airbus A350 en Boeing 787 programma. De omzet in de ruimtevaartindustrie daalde, wat een nadelig effect had op de omzetmix.
Op het gebied van ‘new business development’ waren de ontwikkelingen gunstig. De groeiende omzet in de automotive industrie is nog voornamelijk geconcentreerd binnen het sportwagen- en autosportsegment (Formule 1). Ook op het gebied van performance composites (onder meer de sport/leisure markt) steeg de omzet in het derde kwartaal ten opzichte van 2013.

De voortgaande sterke daling van de omzet in armour composites ten opzichte van vorig jaar deed zich met name voor in de VS. Projecten liepen vertraging op door een latere start dan gepland.

Sector Geosynthetics & Grass
De omzet in het derde kwartaal van de marktgroep TenCate Geosynthetics groeide licht. De omzet in Azië en de VS steeg ten opzichte van vorig jaar. De markt bleef in Europa terughoudend en grondstofkosten stegen, waardoor de marges onder druk bleven staan.

De marktgroep TenCate Grass groeide licht, mede door een krachtiger positionering op de Amerikaanse markt. Door de toegenomen vraag naar kunstgrasvezels realiseerde TenCate Grass upstream een duidelijke groei van de omzet. Positieve efficiency-effecten werden deels teniet gedaan door gestegen grondstofkosten.
Koninklijke Ten Cate NV




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL