OPG Groep: nettoresultaat daalt met 14%

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 15/02/2005 08:12
Groothandelsresultaat onder druk en gezonde groei medische middelen
• Het nettoresultaat daalde ten opzichte van 2003 met € 8,5 miljoen (-14%). De achteruitgang is het gevolg van het sterk gedaalde bedrijfsresultaat van onze farmaceutische activiteiten in Nederland (-55%). De andere bedrijfssectoren van OPG Groep verbeterden hun bedrijfsresultaat.
• De ingebruikname van een nieuwe groothandelslogistiek in Nederland en het implementeren van de IT-structuur gingen gepaard met grote aanloopproblemen in de bedrijfsvoering.
De maatregelen om het serviceniveau voor de afnemers op peil te houden én het langer dan gepland gebruiken van de oude infrastructuur leidden tot aanzienlijke niet-voorziene kosten, waardoor het groothandelsbedrijf - vooral in het tweede halfjaar - in het verlies kwam.
De ombouw is momenteel afgerond en de bedrijfsprocessen zijn onder controle. Het marktaandeel bleef behouden. Wij streven voor dit onderdeel naar break-even in de loop van 2005.
• De gedaalde winstgevendheid is mede het gevolg van een eenmalige prijsverlaging van gemiddeld ± 35% op generieke geneesmiddelen begin 2004, waardoor de marges van onze Nederlandse apotheekketen op een lager niveau werden gezet.
• Vooral dankzij krachtige autonome groei en optimalisatie van de portefeuille steeg het bedrijfsresultaat van onze marketing- en distributieactiviteiten in medische middelen met 16%.
De resultaatverbetering werd grotendeels op de Nederlandse markt gerealiseerd, waarbij met name de groei van de thuiszorgactiviteiten zich gunstig onderscheidde. Over het gehele verslagjaar gemeten leverde deze sector een bijdrage aan het groepsresultaat van ruim 50%.
• Voorgesteld wordt een onveranderd jaardividend uit te keren van € 1,45 per aandeel A.
Daarvan is reeds € 0,50 uitgekeerd als interim-dividend.
Robert J. Peek, bestuursvoorzitter OPG Groep:
“In lijn met eerder uitgesproken verwachtingen zijn onze resultaten in het afgelopen jaar lager uitgekomen dan in 2003. Wij waren voorbereid op een forse omzet- en margeverlaging voor onze eigendomsapotheken in Nederland als gevolg van de door de overheid afgedwongen prijsverlagingen van generieke geneesmiddelen begin 2004. Het resultaateffect hiervan kon worden beperkt door betere inkoopcondities en door aanpassing van het kostenniveau.
De ingebruikname van de nieuwe IT- en logistieke structuur van het groothandelsbedrijf in Nederland verliep echter problematisch en duurde langer dan gepland, met als gevolg aanzienlijk hogere kosten. Per saldo is daardoor ons groothandelsbedrijf in het afgelopen jaar verliesgevend geweest. Hiertegenover staat de voorspoedige ontwikkeling van de sector Gezondheidszorgproducten en -diensten.
Voor ons was 2004 een overgangsjaar, vooral als gevolg van eenmalige kosten van het groothandelsbedrijf. In het nieuwe jaar verschijnt OPG met een goede uitgangspositie aan de start. Wij gaan er dan ook van uit dat dit zich in de verschillende sectoren van de groep zal vertalen in een positieve ontwikkeling."

Financiële gang van zaken
Het nettoresultaat in 2004 daalde ten opzichte van 2003 met 14% tot € 53,2 miljoen. Als het netto-effect van de afschrijvingslasten op goodwill buiten beschouwing wordt gelaten, bedroeg het nettoresultaat € 66,5 miljoen, een daling in vergelijking met 2003 van 9%. In 2004 werd het nettoresultaat vooral negatief beïnvloed door de gang van zaken bij de herstructurering van het
Nederlandse groothandelsbedrijf en door prijsverlagingen van geneesmiddelen in Nederland.
Er is een resultaat uit niet-operationele activiteiten van € 8,5 miljoen (na belastingen) geboekt, waarvan € 6,6 miljoen voortvloeit uit een juridische herstructurering waarbij vennootschappen verkocht zijn waarin geen activiteiten meer plaatsvinden, en de resterende € 1,9 miljoen uit boekwinsten die behaald zijn met de desinvestering van een tweetal bedrijfsactiviteiten (medicinale zuurstof thuis en medische techniek).
Het nettoresultaat bedroeg in het eerste halfjaar 2004 € 34,7 miljoen en in het tweede halfjaar € 18,5 miljoen. Het nettoresultaat over het eerste halfjaar was beduidend hoger dan over het tweede, vanwege de boekwinst (voor belastingen) van € 5,1 miljoen uit de verkoop van vastgoed, bestaande uit het nationaal distributiecentrum met het daaraan verbonden hoofdkantoor. Ook werd het overgrote deel van het resultaat uit niet-operationele activiteiten
in de eerste zes maanden behaald. Bovendien werd het nettoresultaat in het tweede halfjaar - meer dan in het eerste halfjaar - negatief beïnvloed door additionele kosten, die verband hielden met de aanloopproblemen in de overgang van de oude naar de nieuwe infrastructuur en organisatie van het Nederlandse groothandelsbedrijf.
Het nettoresultaat per aandeel A respectievelijk volgestort aandeel B bedroeg in 2004 € 3,68, een daling ten opzichte van 2003 met 14%. Wanneer de afschrijving goodwill buiten beschouwing wordt gelaten, is sprake van een daling van € 5,09 naar € 4,59 (-10%).
Wij hebben vastgesteld dat er geen noodzaak is om duurzame waardevermindering op
goodwill te verantwoorden.

Dividend
Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 6 april 2005 zal een dividend worden voorgesteld van € 1,45 (2003: € 1,45) per aandeel A respectievelijk volgestort aandeel B inclusief winstbewijs. Een bedrag van € 0,50 per aandeel A respectievelijk volgestort aandeel B is reeds als interim-dividend uitgekeerd. Het slotdividend van € 0,95 zal op 21 april 2005
betaalbaar worden gesteld.

Vooruitzichten
De Nederlandse geneesmiddelenmarkt zal naar verwachting in 2005 slechts marginaal groeien, voornamelijk als gevolg van de prijsverlagingen van geneesmiddelen. Deels vinden die verlagingen op vrijwillige basis plaats als gevolg van nieuw gemaakte afspraken met de merkgeneesmiddelenindustrie in het kader van het voor 2005 afgesloten convenant, deels zijn ze het gevolg van de periodieke herberekeningen van de Wet Geneesmiddelenprijzen.
Deze gang van zaken heeft een direct effect op de omzetontwikkeling in Nederland van onze eigendomsapotheken en van het groothandelsbedrijf. Ook in Polen voorzien wij een gematigde groei van de geneesmiddelenmarkt. De medische markten vertonen een wisselend beeld.
De institutionele markten zullen nauwelijks groeien, de thuiszorgmarkten vertonen naar verwachting een gezonde groei.
Voor 2005 zien wij ons voor de opgave gesteld om een forse efficiëntieverbetering te bewerkstelligen in alle geledingen van het Nederlandse groothandelsbedrijf. Ook streven wij naar een relatieve verlaging van de bedrijfskosten van onze keten van eigendomsapotheken in Nederland.
Wij voorzien op de korte termijn geen grote veranderingen in de structuur van de apotheekmarkt, ondanks ambities die een tweetal drogisterijketens heeft geuit bij hun toetreding tot de markt. Het uitrollen van nieuwvestigingen en servicepunten gaat vooralsnog in een dusdanig tempo dat hiervan geen brede concurrentiedruk valt te verwachten.
Naast de marktontwikkeling zal in Polen het resultaat in hoge mate afhankelijk zijn van externe factoren, waaronder het marktgedrag van concurrenten op de groothandelsmarkt. Ook denken wij dat de trend doorzet waarbij de pre-wholesale business haar handelskarakter verliest en beperkt wordt tot zuiver logistieke dienstverlening (fee-for-service).
Wij willen het aantal eigendomsapotheken in Nederland vergroten, zij het dat onze keten een dusdanige omvang heeft dat wij kiezen voor een selectief aankoopbeleid. In Polen bouwen wij het marktaandeel op de retailmarkt eveneens uit. Verder is substantiële ruimte beschikbaar in het acquisitiebudget voor onze medische handelsactiviteiten.
De juridische herstructurering van groepsmaatschappijen zetten wij in 2005 voort. Deze zal naar verwachting opnieuw bijdragen aan het resultaat uit niet-operationele activiteiten.
Mede tegen de achtergrond van bovengenoemde ontwikkelingen vinden wij het te vroeg om ons uit te spreken over de verwachte resultaten voor 2005.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL