Draka Holding N.V.: DRAKA KONDIGT UITGIFTE VAN NIEUWE AANDELEN AAN

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 01/10/2009 17:55
OPBRENGST WORDT GEBRUIKT VOOR VERSTERKEN VAN FINANCIËLE POSITIE EN ADDITIONELE OPERATIONELE HERSTRUCTURERINGEN
• Draka Holding N.V. (“Draka” of de “Vennootschap”) kondigt vandaag haar intentie aan om € 100 miljoen op te halen via een uitgifte van maximaal 8.119.370 nieuwe gewone aandelen (de “Aandelen”), welke 19,99% van het geplaatste aandelenkapitaal van de onderneming vertegenwoordigen.
• Maximaal 4.057.654 Aandelen, welke 9,99% van het geplaatste gewone aandelenkapitaal van de onderneming vertegenwoordigen, zullen worden uitgegeven (de “Aanbieding”) aan in aanmerking komende institutionele en andere gekwalificeerde beleggers via een accelerated bookbuild offering, met uitsluiting van het voorkeursrecht.
• Voorts heeft Draka’s grootaandeelhouder, Flint Beheer B.V. ("Flint"), zich gecommitteerd om 4.061.716 Aandelen te kopen onder dezelfde voorwaarden die voor de Aanbieding gelden.
• Ongeveer € 75 miljoen zal gebruikt worden om de financiële positie te versterken, hetgeen Draka in staat stelt slagvaardig in te spelen op toekomstige groeimogelijkheden.
• De resterende opbrengst van ongeveer € 25 miljoen van de opbrengst zal gebruikt worden voor additionele herstructureringsmaatregelen met als doel het verlagen van de kosten. Maatregelen zijn onder andere de voorgenomen sluiting van de fabriek in Ystad (Zweden), verdere afbouw van de automotive kabelproductieactiviteiten en verschillende efficiëntiemaatregelen in de Communications Groep. In aanvulling op de reeds eerder aangekondigde verwachte kostenbesparingen van € 50 miljoen is de verwachting dat deze maatregelen zullen leiden tot kostenbesparingen van € 10 miljoen in 2010.
• Draka heeft een standby arrangement van € 50 miljoen aangetrokken voor de securitisatie van debiteuren.
Reactie van Frank Dorjee, CFO van Draka Holding N.V.: ‘We hebben in het eerste halfjaar van 2009 substantiële vorderingen gemaakt met het verder reduceren van Draka’s kosten en het versterken van de balansratio’s door een sterke kasstroom van bijna € 75 miljoen. Desalniettemin hebben we besloten om de kapitaalstructuur verder te versterken. Een gedeelte van de opbrengst zullen we gebruiken om additionele optimalisatiemaatregelen uit te voeren, welke onderdeel zijn van ons voortdurende Triple S kostenbesparingsprogramma. Daarnaast zal de uitgifte de financiële positie versterken waarbij wij ons voorbereiden op toekomstige groei. Wij geloven dat onze huidige en toekomstige aandeelhouders de vruchten zullen plukken van deze initiatieven.’
De uitgifte
Draka heeft de intentie om maximaal 8.119.370 Aandelen uit te geven (ongeveer € 100 miljoen) door een combinatie van de Aanbieding en een private placement bij grootaandeelhouder Flint. Draka zal maximaal 9,99% van het aandelenkapitaal van de Vennootschap, of 4.057.654 Aandelen, uitgeven aan in aanmerking komende institutionele en andere gekwalificeerde beleggers via een accelerated bookbuild offering. De Aandelen die uitgegeven worden via de Aanbieding zullen worden toegelaten voor notering op NYSE Euronext Amsterdam direct na de uitgifte. De Aanbieding zal starten vrijdagochtend 2 oktober 2009 vanaf 8.00 uur.

Een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders, te houden op 22 oktober 2009, zal worden opgeroepen om, onder andere, toestemming te verkrijgen voor de private placement van 4.061.716 Aandelen bij Flint. Tevens wordt toestemming gevraagd voor de uitgifte van preferente aandelen aan de twee houders van Draka’s preferente aandelen die momenteel meer dan 5% van Draka’s aandelenkapitaal houden, zodat deze houders een belang van boven 5% kunnen behouden. Flint heeft zich gecommitteerd tot het stemmen ten gunste van bovenstaande.
Draka zal toestemming vragen tot notering en handel van de Aandelen uitgegeven aan Flint binnen 90 dagen na uitgifte van de Aandelen en na publicatie van een prospectus welke gepubliceerd zal worden in verband met de notering van deze Aandelen.
Draka heeft een bepaalde lock-up regeling afgesproken met de Sole Global Coordinator die geldig zal zijn gedurende een periode van 180 dagen na de Aanbieding.
Fortis Bank Nederland / MeesPierson Corporate Finance & Capital Markets zal optreden als Sole Global Coordinator en Sole Bookrunner voor de Aanbieding.
Aanwending van opbrengsten
Versterking financiële positie
Draka zal ongeveer € 75 miljoen gebruiken om de financiële positie van de Onderneming te versterken door de schuldpositie te verlagen. Als gevolg hiervan zou Draka’s net debt/EBITDA ratio per eind juni 2009 2,4 zijn, in plaats van 2,9, wat ruim onder de covenant is (maximum van 3,5). Door de versterking van de financiële positie kan Draka slagvaardig inspelen op toekomstige groeimogelijkheden.
Additionele kostenbesparingsmaatregelen
In het licht van de voortdurend uitdagende marktomstandigheden zijn er nieuwe projecten geïdentificeerd binnen Draka’s Triple S kostenbesparingsprogramma waarmee de kostenbasis verder wordt verlaagd. De nieuwe maatregelen worden geïmplementeerd in de gehele organisatie: Draka heeft het voornemen de fabriek in Ystad (Zweden), onder gemeenschappelijk management van de Europe divisie ( Energy & Infrastructure groep) en Industrial divisie (Industry & Specialty groep), te sluiten. Bovendien wil Draka binnen de Automotive & Aviation divisie haar automotive kabelproductieactiviteiten in diverse landen afbouwen. Tenslotte zullen in de Communications Groep verschillende efficiëntiemaatregelen geïmplementeerd worden om de kosten verder te verlagen.
In aanvulling op de reeds eerder aangekondigde maatregelen en kostenbesparingen van ongeveer
€ 50 miljoen, worden de verwachte kostenbesparingen die kunnen worden gerealiseerd door deze nieuwe maatregelen geraamd op ongeveer € 12 miljoen, waarvan ongeveer € 10 miljoen verwacht wordt in 2010. De kosten die verband houden met deze plannen worden geraamd op circa € 40 miljoen. De cash outflow zal circa € 25 miljoen bedragen.
Standby arrangement
Draka heeft een standby arrangement aangetrokken bij ING Commercial Finance, onderdeel van ING Groep. Het arrangement geeft Draka de mogelijkheid om debiteurenposten van haar verschillende Europese entiteiten aan ING Commercial Finance te verkopen met een maximum van € 50 miljoen. Draka ziet het arrangement als een verzekering om, indien gewenst, de balans te kunnen versterken. Draka is gemachtigd om het arrangement dat een looptijd heeft van 24 maanden op ieder moment te activeren.
Amsterdam, 1 oktober 2009



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL