Verslag van de Alg. Vergadering v. aandeelhouders Draka

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 24/04/2008 19:54
Om 14.30 uur opende een goed leidende en behoorlijk Nederlands sprekende voorzitter Fröhlich de Vergadering van Draka. Aanwezig waren 27.579.729 Aandelen met 24.002.412 stemmen. Totaal staan er 35.570.075 aandelen uit, in het bezit van Draka 934 sts. En Pref. Aandelen 5.046.257
Nam de gebruikelijk stukken door en gaf daarna het woord aan de CEO S.D. Lyons, die dat in het Engels deed. Hier aan de hand van sheets een goed betoog over waar vandaan Draka in 2003 en nu in 2007 staat.
Ook de CFO de heer Dorjee gaf uitleg over de financiën.
Draka heeft nu 3 groepen t.w
1 Communications ca. 25% omzet van het totaal
Cable Solutions EMEA
Cable Solutions Americas
Optical fiber
Mobile Networks

2 Industry & Specialty 37% In deze markt is een betere marge te behalen
Automotive & Aviation
Cableteq USA
Elevator Products
Marine, Oil & Gas
Rubber Cable (de rubbermarkt groeit snel Draka heeft ca. 40% v.d. markt).
Wire & Cable Assemblies

3 Energy & Infrastructure 38%
E & I | Australasia
E & I | Europe
E & I | Greater China

Het besparingsprogramma Triple S heeft goed werk gedaan, doel was EUR 43 miljoen en met andere besparingen van EUR 12 miljoen is het EUR 53 miljoen geworden.
De sheets komen morgen op de site van www.draka.com te staan is ons toegezegd. Daarom willen we ons beperkten. Kijk, indien U meer wilt weten op de site van Draka.
Draka is op 27 dec. 2007 volledig eigenaar geworden van Draka Comteq tegen een betaling van EUR 209 miljoen. Dat is als schuld opgenomen.
Daar zag de vertegenwoordiger van de grootaandeelhouder, de Heer Hovers graag, dat die schuld door de verkoop van het belang in Oman (SAOG) afgelost zou worden en er was door de CEO in New York een roadshow gegeven. Daar had CEO Lyons verteld, dat er verschillende kleine kabelfabrikanten in de VS zichzelf te koop aanboden en die kunnen dan met de rest van het geld overgenomen worden. De k/w is van SAOG ca. 20 en dan is verkoop het beste in onze ogen zei Hovers.
Reactie XEA.nl
Moet je wel dat in Oman verkopen, want Draka vertelde dat de business daar "booming" is en het belang was 11jaar geleden genomen en begint goed geld op te leveren. Want uit niet geconsolideerde deelnemingen werd in 2007 aan dividend ontvangen EUR 21,7 miljoen en dat was in 2006 EUR 2,1 miljoen.
Je koopt/neemt als onderneming geen belang om het enige jaren later weer te verkopen. Draka doet business met dat belang en heeft er ook iemand in de "board" zitten. Wekelijks zijn er zakelijke uitwisselingen/gespreken etc. het belang in Oman is een deel van de business van Draka.
Dan moet je niets verkopen, want de business in "booming" daar!
In de rondvraag werd het nog eens dunnetjes overgedaan.
Door die overnam van Draka Comteq en het volledig eigenaar worden is er EUR 450 compensabel verlies ontstaan en binnen bereik gekomen. EUR 190 is nu Latent en daar staat EUR 20 op de balans en daar zal nu jaarlijks wat bijkomen en afgaan. Het totaal comp. verlies is onbeperkt te verrekenen qua looptijd.
Glasvezel heeft de toekomst, maar er is nog steeds prijsdruk en er dreigt (is) een tekort aan grondstoffen o.a. Polymeren en koper ook. Het kopereffecten was in 2007 een plus van ca. EUR 6 miljoen, tegenover een -/- van ca. EUR 20 miljoen in 2006. Door scherp op de markt te zitten is dat resultaat bereikt.
Wij (red.) waren bij KPN en daar wordt 100% glasvezel gebruikt en koper raakt in de Telecom steeds meer op de achtergrond.
Waarom was de koers van het aandeel vorig jaar zo onder druk gekomen?
1 Grootaandeelhouders was aan het verkopen (moest misschien wel) en in het 2e halfjaar 2007 kwam de druk in Spanje, wat later -/- 20% bleek te zijn geworden.
Alles bijelkaar bracht een negatief sentiment rond het aandeel Draka, maar de resultaten waren uitstekend en zij doen er alles aan het zo te houden.
De voorraad dagen werd van 63 dagen in 2006 naar 57 dagen in 2007 gebracht. Als wij zien wat er is bereikt bij Draka Comteq, van een verlies 3 jaar geleden van ca. 34 miljoen, naar nu EUR 13 miljoen plus. Tel uit je winst!
Draka is trots op haar ondernemersschap, de focus op het verlagen van de schulden en een groei van 2-3% in de kabelmarkt.
Het jaar 2008 is goed begonnen.
Dan komen er allemaal mindere verhalen in de media, o.a. vandaag dat de Journalisten niet meer welkom zijn bij de AVA van Draka. Nu dat zijn ze al 7 jaar niet meer.
Ook zou het personeel in Oman onrustig en zich zorgen maken over die onzekerheid! Waar haalt de media dat vandaan, was/is helemaal niet zo.
Er wordt een dividend van EUR 0,68 gegeven contant en het aandeel gaat 28 april ex.dividend.
In juni a.s. wordt er een update gegeven en laat in juli het 1e halfjaarbericht.
Om ca. 1625 werd de AVA gesloten.
reactie XEA.nl
Draka is hard bezig met het verbeteren van de winstgevendheid, maar alles kan niet tegelijk. Geduld is een schone zaak.
Wij hebben het wat kort gehouden, want anders komen er nog minder belangstellenden, ca 25 waren er aanwezig.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL